Specialiştii din Parlament au criticat noul Cod Rutier adoptat de guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Comisiei juridice, Comisiei pentru apărare şi ai celei pentru administraţie publică din Senat au criticat noile măsuri adoptate de guvern privind noul Cod Rutier, dar au decis să amâne cu încă două săptămâni dezbaterile pe marginea proiectului de lege.

„Atâta vreme cât nu există o abordare unitară şi din partea altor instituţii ale statului de drept, vă spun că efortul nostru de a încerca să creştem cuantumul amenzilor cu rol inhibitoriu va avea un eşec. Ori, momentul în care ne vom uita cu atenţie la prevederile actualului Cod, eu vă cer să amânăm discuţiile cu două săptămâni în aşa fel încât să prezentăm amendamente pertinente“, a afirmat Corneliu Dobriţoiu, preşedintele Comisiei pentru apărare.

„Cuantumul amenzilor este îndestulător“

La rândul său, senatorul PSD Toni Greblă a adăugat că valoarea amenzilor contravenţionale de circulaţie este ridicată în comparaţie cu nivelul de trai al românilor.

„După părerea mea, ar trebui să gândim că faţă de nivelul general de viaţă, faţă de media câştigurilor românilor, cuantumul actualelor amenzi, şi mă refer doar la cele contravenţionale, este îndestulător. S-a spus că amenzile nu sunt încasate şi pentru asta trebuie să le mărim. Trebuie să avem în vedere şi faptul că, de la 1 ianuarie 2014, amenzile vor creşte ca urmare a creşterii salariului minim pe economie, astfel încât la finele anului 2014 fiecare categorie de amendă contravenţională va creşte în medie cu multiplu de un milion, ceea ce cred că este suficient“, a intervenit Greblă.

În plus, Greblă semnalează şi creşterea nivelului de corupţie ca urmare a majorării cuantumului amenzilor. „Ar trebui să revedem dacă nu cumva, pe de-o parte, amenzile mari de 4.000-9.000 lei nu fac decât să crească coeficientul de corupţie pentru că dacă amenda este rezonabilă cetăţeanul preferă să plătească amenda. În cazul în care amenda este foarte mare, de 5.000 lei, un 1.000 lei oferit agentului constatator are darul să îndemne contravenientul să prefere 1.000 lei în loc de 5.000 lei, dar îl motivează şi pe agentul constatator. Există foarte mulţi oameni care închid ochii de la 1.000 lei în sus“, a mai spus senatorul social-democrat.

Primăriile să nu se mai ocupe cu executarea amenzilor

Toni Greblă a venit şi cu sugestia ca o altă entitate să se ocupe de executarea amenzilor. „Ar trebuie gândită, împreună cu Ministerul Finanţelor, posibilitatea ca amenzile de circulaţie să nu mai fie executate silit de către administraţia fiscală de la primării pentru că primarii, mai ales în localităţile mici, în anii electorali şi pre-electorali, nu vor face nicio executare silită. Ar trebui găsită o altă entitate care să urmărească executarea“, a punctat Greblă.

Nici preşedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Tudor Chiuariu, nu a fost mai blând cu măsurile adoptate de Guvern. „Studiile criminologice recente arată că nu înăsprirea exagerată a sancţiunilor conduce la descurajarea celor au în intenţie să săvârşească astfel de fapte“, a declarat Chiuariu.

Preşedintelui Comisiei pentru apărare a Senatului, Corneliu Dobriţoiu, a propus amânarea dezbaterii cu două săptămâni. Discuţia privind modificările aduse Codului rutier va fi reluată în comisii în data de 3 decembrie.

Dacă va trece în forma actuală şi de Parlament cea mai aspră sancţiune care îi viza direct pe conducătorii auto este aceea de suspendare a permisului de conducere pe o perioadă de 2 ani şi o amendă de 9.600 de lei, aplicată în cazul accidentelor grave, cu victime, produse de consumul de alcool, depăşirea cu peste 60 km/h a limitei de viteză, circulaţia pe contrasens, trecerea nepermisă a căii ferate sau şofatul fără carnet sau cu permisul suspendat.

Pe aceeaşi temă:

Codul Rutier îşi începe povestea în Parlament

Totul despre proiectul noului Cod Rutier

Ponta nu-şi asumă noul Codul Rutier. L-a trimis în parlament pentru dezbatere: Nu vreau să fie, dom'ne, «Codul lui Stroe şi al lui Ponta» şi toată lumea contra

Codul Rutier: amenzi drastice pentru cele mai frecvente greşeli minore la volan

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite