SONDAJ PNL decontează guvernarea Cioloş
0Schimbarea Guvernului Ponta cu unul condus de Dacian Cioloş a dus la percepţia că partidul aflat la putere este PNL, cu toate că actualul Guvern e format numai din tehnocraţi, arată Barometrul Inscop Research, realizat la comanda „Adevărul“.
PNL este considerat de români drept partidul care a ajuns la Putere odată cu instalarea Guvernului Cioloş, deşi liberalii n-au trimis niciun ministru la Palatul Victoria şi nici nu şi-au impus oameni în posturi de secretari de stat sau la şefia instituţiilor deconcentrate. 53,3% din români consideră că PNL se plasează la putere faţă de noul guvern, 17,9% că se află în opoziţie, iar 28,8% nu ştiu sau nu răspund. „În mod evident există o tranzitivitate a asocierii preşedinte-guvern şi preşedinte-PNL în aşa fel încât PNL este la rândul lui asociat cu guvernul Cioloş mai degrabă decât alt partid“, susţin sociologii Inscop Research.
Schimbarea lui Ponta de la Palatul Victoria a adus PSD în postura de a fi receptat, mai degrabă, ca partid de opoziţie ( 42, 3%). Doar 30,4% din respondenţi consideră că partidul condus de Liviu Dragnea susţine echipa lui Cioloş, deşi social-democraţii au votat pentru învestirea Executivului tehnocrat. Formaţiunea politică percepută drept cea mai anti-Guvern e partidul ALDE, condus de Călin Popescu Tăriceanu: 45,0% din respondenţi sunt de părere că ALDE e în opoziţe faţă de echipa lui Cioloş.
Pe de altă parte, fiind întrebaţi dacă politicile actualului Guvern ar fi influenţate de partidele politice, 47,3% din respondenţi consideră că Guvernul Cioloş este condus din umbră de partidele politice şi nu este un guvern fără carnet de partid, aşa cum se recomandă. Puţin peste un sfert dintre respondenţi – 28,4% – consideră că echipa guvernamentală condusă de Cioloş e independentă de partidele politice. „În privinţa ideii de guvern de tehnocraţi constatăm că persistă o anumită suspiciune în electorat, atâta timp cât aproape jumătate dintre respondenţi văd guvernul ca fiind condus politic din umbră. Acest aspect nu este probabil asociat atât de mult cu o caracteristică negativă a guvernului atâta timp cât, politic, guvernul este asociat cu preşedintele şi beneficiază de scutul de imagine al acestuia“, explică specialiştii Inscop Research.
Datele tehnice ale sondajului
Sondajul „Barometrul de opinie publică - Adevărul despre România“ a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“, în perioada 26 noiembrie -2 decembrie 2015. Volumul eşantionului a fost de 1.071 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de +/- 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Chestionarele au fost aplicate în 40 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, într-un total de 89 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate). Eşantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului populaţiei din 2011.