Sondaj: Majoritatea românilor resping o candidatură a Maiei Sandu la președinția României. Ce spun despre unirea cu Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sondaj Avangarde arată că românii se opun unei candidaturi a Maiei Sandu la președinția României, deși au indicat o părere bună despre șefa de stat. 

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

UPDATE: Contactat de „Adevărul”, analistul politic Adrian Zăbavă a plasat prezența discuției în spațiul public pe fondul unei nemulțumiri față de șeful statului, Klaus Iohannis, considerând însă că refuzul se datorează faptului că românii văd viitorul celor două state separat.

Specialist: Societatea românească vede viitorul politic al celor două țări separat

Analistul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru „Adevărul” că împotrivirea românilor față de o eventuală candidatură a Maiei Sandu pentru prima funcție în statul român, deși are o percepție bună în România, se datorează faptului că „sunt două lucruri diferite, aprecierea față de politicianul Maia Sandu și faptul că ea ar putea să candideze în România”, fiind vorba despre un politician din Republica Moldova, iar „asta spune că societatea românească vede viitorul politic al celor două țări separat”.

Totodată, specialistul plasează percepția bună a Maiei Sandu în România și discuția eventualei sale candidaturi la președinția României ca fiind datorată „unei nemulțumiri pregnante a românilor față de propriul președinte”, arătând că până acum, în general, politicienii români erau cei care „treceau Prutul” pentru a căuta votul românilor din Basarabia la scrutinele românești.

Cred că toate aceste discuții despre posibila candidatură a Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din România vin pe fondul unei nemulțumiri importante la adresa președintelui României. În România există un gol de reprezentare dinspre funcția de președinte al României și românii caută alte repere și e la îndemână să o aibă ca reper pe Maia Sandu. Cred că este unul dintre motivele pentru care imaginea Maiei Sandu în România este foarte bună. Are o prezență importantă. Tot ceea ce s-a întâmplat în contextul politic regional a ajutat-o să fie prezentă pe scena publică românească”, a explicat Adrian Zăbavă.

Potrivit specialistului, rezultatele sondajului arată și că „românii sunt conectați cu ce se întâmplă în Republica Moldova” în cazul împărțirii populației moldovene în jumătate privind înclinația pro-Occident sau pro-Rusia.

***

Maia Sandu, plăcută, dar respinsă de români pentru prima funcție în stat 

Deși au o părere bună despre Maia Sandu, când vine vorba de o candidatură șefei de stat la președinția României, doar 5% din respondenții unui sondaj Avangarde au indicat, potrivit Agerpres, că ar fi o variantă bună, în timp ce 76% s-au opus, 19% indicând că nu pot da un răspuns.

În același timp, părerea românilor despre președinta Maia Sandu este bună (38%) și foarte bună (2%). Doar 19% au susținut că au o părere proastă, iar alți 2% una foarte proastă.

avangarde candidatura maia sandu JPG

Românii, împotriva unei uniri cu R. Moldova 

De altfel, întrebați dacă România și Republica Moldova ar trebui să se unească în viitor, 54% au răspuns negativ, în timp ce 33% au răspuns „da”, iar alți 13% au indicat că nu știu.

Totodată, în cazul unui refenrendum pentru unirea cu Republica Moldova, 31% dintre respondenți au spus că ar vota pentru unire, iar 50% au indicat că ar vota împotriva unei uniri, deși mai mult de jumătate (57%) dintre cei chestionaţi au arătat că au o percepţie neutră faţă de Republica Moldova, în timp ce 31% au o percepţie mai degrabă pozitivă și doar 9% au indicat că au o percepție mai degrabă negativă.

avangarde unire JPG

Totuși, 41% dintre respondenți consideră că Republica Moldova ar trebui acceptată de urgență în Uniunea Europeană, în timp ce 30% au o opinie contrară.

În cazul acceptării statului în NATO, 31% dintre cei chestionați consideră că ar trebui ca acest lucru să se întâmple, în timp ce 40% susțin contrariul.

Ce spun românii despre un ajutor militar oferit Moldovei 

Privind o eventuală invazie militară a Rusiei împotriva Republicii Moldova, 56% dintre cei chestionați consideră că România nu ar trebui să ajute statul moldovean cu trupe și doar 29% spun că România ar trebui să facă acest lucru, în timp ce alți 15% au indicat că nu pot da un răspuns.

Alți 35% au spus că România nu ar trebui să ajute Republica Moldova nici măcar cu tehnică militară, iar 48% au răspuns afirmativ, în timp ce 17% au indicat că nu pot aprecia un răspuns. 

Avangarde cetateni moldova JPG

În același timp, 46% dintre cei chestionați au indicat că sunt de părere că populația Republicii Moldova este împărțită în jumătate în privința înclinației către Occident sau către Rusia. Doar 14% au indicat că sunt de părere că cetățenii R. Moldova sunt pro-Occident și alți 16% au indicat că sunt pro-Rusia.

Sondajul a fost realizat prin metodă CATI (prin telefon) pe un eșantion de 850 de subiecți, reprezentativ pentru populația adultă la nivel național. În anumite cazuri, suma procentelor poate fi diferită cu +/- 1% faţă de 100% ca urmare rotunjirii valorilor. Au fost realizate ponderări ale datelor pe criterii precum: nivel de educaţie şi gen. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,4%. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite