Senatorii au făcut scut în jurul lui Titus Corlăţean. Senatorul PSD nu poate fi urmărit penal  în cazul votului din Diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii au respins marţi cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de începere a urmăririi penale pentru senatorul PSD Titus Corlăţean, pentru modul în care, ca ministru de Externe, a gestionat votul din diaspora de la alegerile prezidenţiale din 2014. 92 de senatori au votat „împotriva“ solicitării DNA, în timp ce 26 au votat „pentru“

UPDATE Senatorii au respins cererea DNA. Raportul de respingere al Comisiei juridice privind cazul COrlăţean a fost aprobat cu 92 de voturi „pentru“ şi 26 „împotrivă“.

UPDATE A început votul.

UPDATE Ioan Chelaru l-a întrerupt pe Corlăţean după ce acesta a vorbit peste jumătate de oră despre acuzaţiile care i se aduc. „Vă rog să aveţi puterea de sintetiza“, i-a spus amical preşedintele de şedinţă lui Corlăţean.

UPDATE Titus Corlăţean, înainte de votul din plen, a ţinut o alocuţiune de aproape o jumătate de oră. Principalele declaraţii ale fostului ministru de Externe:

 „Am avut o intervenţie şi în faţa colegilor jurişti. Reprezentanţii mass-media au avut acces la repede la dosar. Am avut şi eu până la urmă. Am spus-o şi o spun, că resping în termeni clari şi categorici orice acuzaţia adusă de DNA, atât acuzaţie de îndeplinire defectuoasă a sarcinilor de serviciu sau împiedicarea oamenilor să voteze. 

Am să vă cer îngăduinţă şi să vă răpesc câteva minute pentru a spune anumite lucruri. Am avut răbdare timp de un an şi jumătate şi am tăcut. Menţionez de la bun început: am simţit un profund regret faţă de situaţia în care s-au aflat cetăţenii români de bună-credinţă în 2 noiembrie 2014.

MAE este o instituţie specială. O instituţie considerată ca fiind elita administraţiei româneşti (...) Dacă s-ar fi încercat ceva ilegal încă din vara anului 2014 sau din acea toamnă, s-ar fi ştiut din timp.

Ţineţi cont că spre deosebire de alegerile naţionale,, adică cele din ţară, nu au existat liste electorale. Nu a fost un registru electoral clar şi este o dificultate de natură obiectivă. A fost şi criza economic, au fost locuri de muncă care au dispărut, a fost şi o migraţie intracomunitară. 

Au fost respectate toate procedurile necesare când s-a propus numărul şi lista secţiilor de votare. Am aflat şi eu de la echipa tehnică a MAE că centrala MAE nu acceptă niciodată lista ingrală a secţiilor cerute de ambasade. 

UPDATE Şedinţa plenului e condusă de Ioan Chelaru, vicepreşedintele Senatului, nu de Călin Popescu-Tăriceanu,  care lipseşte. 

UPDATE Biroul Permanent al Senatului a decis ca dezbaterea şi votul asupra solicitării DNA în cazul Corlăţean să înceapă la ora 17.30, adică după dezbaterile şi voturile asupra proiectelor de lege de pe ordinea de zi. 

Surse politice au declarat ca sunt şanse ca votul în cazul Corlăţean să se amâne, în condiţiile în care e posibil să nu fie înregistrat cvorumul de şedinţă. 

UPDATE Copreşedintele PNL Alina Gorghiu susţine că majoritatea PSD de la Senat va încerca, prin votul în cazul cererii DNA referitoare la Titus Corlăţean, să împiedice derularea anchetei şi afirmă că ''miza'' social-democraţilor nu este salvarea fostului ministru de Externe, ci a celor de deasupra lui.

„Cererea de urmărire penală a fostului ministru de Externe Titus Corlăţean, în dosarul votului din diaspora, ajunge astăzi la vot în plenul Senatului. A trecut mai mult de o lună de la primirea solicitării procurorilor, iar în Comisia juridică cererea a primit aviz negativ. E clar ce va face majoritatea PSD astăzi: va împiedica derularea anchetei. Miza PSD nu este salvarea lui Corlăţean, ci a celor de deasupra lui, care au făcut calculele politice şi au decis că românii din diaspora nu trebuie să voteze, pentru ca «cineva» să iasă preşedinte cu orice preţ. Domnilor Ponta şi Dragnea ar trebui să le fie ruşine: povara a căzut pe umerii celui de care s-au folosit pentru a-şi duce la îndeplinire planul“, a scris marţi, pe pagina sa de Facebook, Alina Gorghiu.


Raportul comisiei juridice, în care a fost dat un vot de respingere a cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind începerea urmăririi penale a senatorului Titut Corlăţean, urmează să fie înregistrat, marţi, la Biroul Permanent al Senatului, care îl va pune pe ordinea de zi a şedinţei de plen. 

Senatorii jurişti au stabilit, săptămâna trecută, într-o, în care l-au şi audiat pe Titus Corlăţean, să dea un aviz negativ cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Membrii Comisiei juridice au luat decizia cu cinci voturi ”împotrivă”, trei ”pentru” şi o abţinere.

Senatul va vota marţi solicitarea DNA de începere a urmărării penale pentru Titus Corlăţean, acuzat că, din postura de ministru de Externe, a blocat votul la alegerile prezidenţiale din 2014. Practic, senatorii vor decide, totodată, şi soarta anchetei, pentru că, în cazul unui vot negativ, dosarul va fi închis, întrucât procurorii nu se vor putea atinge de cel care a blocat, oficial, deschiderea unor noi secţii de vot în comunităţile mari de români din străinătate. „În cazul unui vot împotrivă, dosarul e aproape mort. Procurorii vor trebuie să strângă alte probe şi să mai ceară o dată ridicarea imunităţii în Parlament, dar e aprope imposibil să mai vină cu probe noi după aproape doi ani“, spune avocatul Elenina Nicuţ.

Tocmai pentru că miza votului este foarte mare, partidele care formează majoritatea în Senat – PSD, UNPR, ALDE – au refuzat să spună public dacă vor vota favorabil sau împotriva Justiţiei. Însă, potrivit unor surse politice, liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a promis lui Titus Corlăţean că partidul nu-l va abandona la greu. Deşi nu este implicat direct în dosar, Dragnea poartă o imensă povară morală. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite