România riscă suspendarea fondurilor europene, din cauza instabilităţii politice. În joc sunt peste 64 de miliarde de euro

0
Publicat:

România riscă suspendarea fondurilor europene, în contextul în care guvernul interimar nu are puteri depline.

România ar putea pierde peste 64 de miliarde de euro. Foto: arhivă
România ar putea pierde peste 64 de miliarde de euro. Foto: arhivă

România se află în pericol de a-i fi suspendate toate fondurile europene, din cauza întârzierii reformei fiscale cerute de Comisia Europeană. Executivul de la București, aflat în prezent într-o formulă interimară, nu poate adopta măsuri legislative majore, ceea ce amână din nou aplicarea reformelor asumate.

Surse guvernamentale, citate de Digi24, avertizează că Bruxellesul ar putea lua în calcul suspendarea tuturor fondurilor europene, atât din PNRR, cât și din politica de coeziune, până când reforma va fi gata.

Comisia Europeană a solicitat modificări clare ale sistemului fiscal, care să aducă atât o ajustare a taxelor, cât și o creștere a colectării bugetare, astfel încât România să-şi reducă deficitul excesiv. Termenul inițial, aprilie 2025, a fost devansat pentru luna iunie 2025, cu aplicare din 2026, însă lipsa unui Guvern cu puteri depline pune în pericol respectarea acestui calendar.

Comisia ar putea suspenda toate plățile către România, atât din Planul Național de Redresare și Reziliență (19 miliarde de euro), cât și din fondurile de coeziune pentru perioada 2021-2027 (peste 45 de miliarde de euro), astfel că sunt în joc peste 64 de miliarde de euro.

O primă variantă a reformei ar fi fost deja agreată la nivel politic, inclusiv cu fostul premier Marcel Ciolacu. Aceasta ar include creșterea TVA la 21%, majorarea impozitului pe dividende, modificări privind taxele pe proprietate și venit, precum și o posibilă scumpire a rovinietei , cu până la 40% pentru autoturisme și chiar de șase ori pentru camioane.

Discuţiile au fost amânate

Discuțiile oficiale cu Bruxellesul privind renegocierea PNRR au fost amânate de autoritățile române din cauza crizei politice.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a confirmat că Guvernul nu poate avansa fără un mandat legal clar, ceea ce întârzie și mai mult implementarea reformelor, asfel că este puţin probabil ca România să poată respecta termenul limită pentru finalizarea reformei fiscale.

„Știm că un guvern interimar nu poate adopta proiecte de legi și ordonanțe de urgență. Mandatul de care avem nevoie pentru renegociere se aprobă pe baza unui memorandum, pe care îl vom prezenta în Guvern mâine, astfel încât să continuăm mandatul MIPE pentru renegocierea PNRR. (…) Trebuie lămurită situația reformei fiscale pentru că de ea depinde continuarea implementării PNRR”, a declarat Marcel Boloș, la Palatul Victoria, după o întâlnire cu premierul interimar.

Întrebat dacă termenul-limită din iunie poate fi respectat, Marcel Boloș a răspuns că întrebarea trebuie adresată Ministerului de Finanțe.

În acest context, Tanczos Barna, ministrul Finanţelor, a declarat că noul Guvern va trebui să înceapă dezbaterea pe acest subiect.

„Reforma fiscală este o asumare a României și față de Comisia Europeană și față de instituțiile financiare internaționale. (…) După alegeri, cu siguranţă noul Guvern trebuie să înceapă o dezbatere publică cu privire la consolidarea veniturilor şi cu privire la această reformă fiscală”, a spus el, la Summitul Romanian Business Leaders.

În contextul alegerilor și al interimatului guvernamental, România riscă nu doar sancțiuni financiare, ci și o lovitură gravă de imagine pe piețele internaționale. După formarea unui nou Guvern, dezbaterea publică pe tema reformei fiscale va deveni inevitabilă.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite