Reorganizarea administrativ-teritorială, cerută de mediul de afaceri. Cum răspunde Guvernul
0Camera de Comerț și Industrie a României a cerut Coaliției ca în contextul preocupărilor privind reducerea cheltuielilor bugetare să ia în considerare să facă o reorganizare administrativ teritorială, trecând de la 42 la 15 județe.

„Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), cea mai puternică organizație de promovare a mediului de afaceri și principalul mediator dintre decidentul politic și antreprenorii români, face un apel către autoritățile Statului Român cu privire la problema lipsei banilor de la bugetul de stat. CCIR își exprimă îngrijorarea față de situația bugetară prezentată de către Ministerul de Finanțe, context în care România riscă să piardă cele mai imporante avantaje pe care le are: predictibilitatea și fiscalitatea redusă”, arată un comunicat al CCIR.
„În acest context, CCIR reiterează nevoia urgentă de reorganizare administrativă a României, prin reducerea numărului de județe de la 42 la 15, redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori, precum și redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori. Totodată, toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.”, mai explică reprezentanții CCIR.
Fiscaliitate redusă și predictibilitate
„În împrejurările actuale, România nu mai este o destinație atractivă pentru investitorii străini din punctul de vedere al forței de muncă calificate și din cauza retrocedărilor făcute haotic. Astfel, România s-ar putea afla în imposibilitatea de a oferi terenuri pentru deschiderea unor linii de producție, mai ales în contextul în care multe afaceri și-au început relocarea din Asia. Singura atractivitate pe termen mediu și lung a României poate rămâne fiscalitatea redusă susținută de predictibilitate. În acestă conjunctură complicată, CCIR consideră că există riscul ca prin adoptarea unor măsuri eronate în ceea ce privește acoperirea găurilor bugetare, mediul de afaceri să devină, dacă nu un țap ispășitor, atunci cel puțin o victimă colaterală”, susțin cei din CCIR
CCIR menționează și pe cei care s-au alăturat demersului. „Acestui demers al Camerei Naționale, absolut necesar al reorganizării teritoriale urgente a României, s-au alăturat mai multe organizații patronale și asociații, precum: Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii din România (PATROMAT), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) și Asociaţia Brokerilor din România”, conchide sursa citată.
Guvernul nu e preocupat de problematică
Întrrebat de această propunere, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat. „Nu vă pot confirma că există la nivelul guvernului o iniţiativă care să fie avansată în acest sens, dar asta nu înseamnă că la nivelul opiniei publice, la nivelul societăţii civile sau în mediul economic nu se pot purta dialoguri legate de cum ar putea arăta diverse formule de reorganizare administrativ-teritoriale, care implică o serie întreagă de proceduri, care sunt pe de o parte complexe din perspectivă legală, dar şi puse în contextul pe care îl traversăm, generează probabil o nevoie de aşteptare”, a punctat Dan Cărbunaru.
În urmă cu doi ani, „Adevărul” scria de faptul că Executivul Cîţu se înscria în lunga listă a guvernelor care evită discuţiile tranşante despre o foarte necesară reformă administrativ-teritorială, în condiţiile în care aproape jumătate dintre localităţile ţării cu greu găsesc bani pentru salarii, iar numeroase primării deservesc doar câteva sute de locuitori, după ce tema fusese evocată.