Ministerul Dezvoltării și MIPE, reorganizate. Ce modificări au fost aduse celor două instituții
0Reorganizările de la nivelul MIPE și de la Ministerul Dezvoltării au fost publicate în Monitorul Oficial. MIPE primește noi direcții, precum și suplimentarea posturilor cu un număr dublu față de cele preluate de la Dezvoltare.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Marcel Boloş (PNL), a preluat mai multe direcţii din cadrul Ministerului Dezvoltării. Mai precis, structura şi personalul încadrat la Direcţia Generală Programe Europene Capacitate Administrativă şi la Direcţia Generală Program Operaţional Regional.
Numărul posturilor aferente acestor programe, când se aflau la Ministerul Dezvoltării, era de 205. Așadar, acestea ar fi trebuit să fie și la cealaltă instituție după transfer. Însă, în urma reorganizării, MIPE și-a mărit numărul de posturi de la 1.943 la 2.343 de posturi. Prin urmare, e vorba de 400 de posturi.
MIPE are în prezent și un număr consistent de demnitari. Potrivit HG-ului de organizare și funcționare, în organigramă sunt prinși opt secretari de stat și doi subsecretari. Dintre toate aceste funcții, doar una este vacantă, de secretar de stat. Un secretar de stat are o leafă lunară brută de 16.640 de lei.
În cazul Ministerului Dezvoltării, numărul de posturi a fost diminuat de la 920 la 715 posturi. Deși instituția a fost lăsată fără mai multe programe operaționale, Ministerul Dezvoltării își păstrează același număr de șefi. Mai precis, în continuare va avea șapte secretari de stat și patru subsecretari de stat. Prin urmare, numărul demnitarilor, dacă luăm în calcul și ministrul, este de 12.
Chiar dacă au rămas fără unele programe, Ministerul Dezvoltării rămâne în continuare foarte important, dat fiind că gestionează programe pentru „Anghel Saligny”, adică noul PNDL, care se ocupă de finanțarea de drumuri comunale, rețele de apă-canal sau tragerea unei rețele de gaze.
Împărțirea banilor din Programul „Anghel Saligny“ ține cont de ponderea puterii partidelor în teritoriu, fiind cazuri când Guvernul a aprobat toate solicitările unei administrații, dar și când a refuzat aproape toate proiectele.
Cum s-au împărțit banii
Organizația Expert Forum a realizat o analiză în care a pus cap la cap toate datele referitoare la proiectele pe care urmează să le finanțeze Ministerul Dezvoltării, prin „Anghel Saligny”, program de investiții care vizează dezvoltarea comunităților locale, prin alocarea până în 2028 a nu mai puțin de 65,5 miliarde de lei. Practic, sursa citată a analizat toate cele 7.545 de proiecte depuse, urmărind de la detaliile referitoare la unitatea administrativ-teritorială (UAT), de la forma acesteia – CJ, municipiu, oraș, comună, până la culoare politică a primarului sau președintelui de CJ.
Alocarea de fonduri, care se ridică la aproximativ 50 de miliarde de lei (ceilalți bani fiind pentru rețelele de gaze), pare a fi relativ echilibrată politic, apropiată de rezultatele alegerilor din 2020. Astfel, PSD a primit 44% din fonduri, PNL – 40%, iar UDMR – aproape 7%. În ceea ce privește cazul aleșilor Opoziției, 1,17% din fonduri au mers către edilii USR, în timp ce spre PMP (formațiune neparlamentară), 1,39% din bani. Alte 5,99% din fonduri au mers către independenți, aleși ALDE, Pro România, PER sau alte partide care au avut câțiva primari aleși la scrutinul din 2020.