Cabinetul Ciucă intră pe ultima sută de metri a mandatului. Marile reforme, încă în lucru

0
Publicat:

Premierul Nicolae Ciucă s-a confruntat cu o serie de crize în primele 15 luni de guvernare, inclusiv cu gestionarea consecințelor unui război la graniță, iar în cele trei luni rămase are o listă lungă de reforme de realizat.

Nicolae Ciucă ar trebui să-i predea ștafeta lui Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos
Nicolae Ciucă ar trebui să-i predea ștafeta lui Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos

Cabinetul condus de Nicolae Ciucă a reușit să găsească soluții punctuale pentru criza energetică, deși mereu a dat impresia că improvizează, dată fiind frecvența schimbărilor pe domeniul energiei (serie de OUG-uri). O a doua problemă a fost gestionarea efectelor războiului declanșat de Rusia în Ucraina, o situație până la urmă ținută sub control, mai ales pe partea de refugiați, care au fost bine primiți, cazați și cărora li s-a asigurat hrana, iar în ultima perioadă au tot fost semnale că statul vrea să-i integreze cât mai mult posibil pe piața muncii. Motivul: conflictul se va întinde, așa că soluția nu mai trebuie să fie temporară, ci să țină cont de problema la graniță pe timp mai lung.

Guvernul a trecut cu bine pandemia de coronavirus, deși au fost discuții aprinse pe tema obligativității certificatului de vaccinare la locul de muncă, mai ales în primele patru-cinci luni de mandat. Pentru cei afectați de criza economică, Executivul a venit cu mai multe măsuri sociale, de la vouchere date la două luni până la alte ajutoare punctuale pentru pensionari (inclusiv carduri speciale pentru plata facturilor la energie)

O mare problemă pentru Executiv a fost ritmul pentru îndeplinirea obiectivelor din PNRR. Până în acest moment, România a trimis două cereri de plată, ultima fiind încă în proces de evaluarea, pentru că sunt necesare o serie de clarificări. Un adevărat test va fi următoarea cerere, pentru care Puterea are de îndeplinit jaloane și ținte dificile.

Greu cu PNRR-ul

Cea mai vizibilă și importantă reformă, fiind catalogată„red line”, potrivit ministrului Marcel Boloș, adică neîndeplinirea ei poate bloca tot PNRR-ul, e cea a pensiilor speciale. Responsabilitatea a fost în dreptul PSD. Mai precis, la ministrul Muncii, Marius Budăi. Deși ar fi trebuit definitivă reforma încă de la finalul anului trecut, inițiativa e blocată la comisiile de specialitate din Senat, pentru că ministerele PSD nu vin cu precizări punctuale despre impactul bugetar și cum afectează fiecare categorie socio-profesională vizată de reformă, pentru a putea purcede la modificări prin care să fie adusă într-o formă care să aibă șanse să treacă de testul CCR. La cum arată actualul proiect de lege, demersul e sortit eșecului. Iar acest lucru a fost precizat inclusiv de Consiliul Legislativ, în avizul dat, precum și de experți, după au explicat inclusiv pentru „Adevărul” trei foști judecători ai CCR (Augustin Zegrean, Daniel Morar și Petre Lăzăroiu).

O altă mare provocare și în cursă contratimp e modificarea legislației penale. Deși trimise de Guvern la Parlament de la finalul anului (când trebuiau să fie gata), legile sunt încă la comisiile de specialitate din Senat. Aceste proiecte trebuie definitivate până la trimiterea cererii de plată numărul trei. Nu în ultimul rând, Guvernul a început să aplice OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, adică numiri de conduceri pe patru ani la companiile statului, însă selecția personalului scârțâie din toate încheieturile, fiind cazuri de rude puse sau de persoane din anturajul partidelor. Iar Comisia Europeană va urmări cu atenție această selecție, fiind printre reformele de interes la Bruxelles.

Nu în ultimul rând, în mandatul lui Ciucă vor fi stabiliți noii șefi de parchete pentru următorii trei ani, procesul de selecție fiind în desfășurare în momentul de față, iar PNL, prin ministra Ligia Deca, trebuie să vină cu o formă aproape finală a legilor Educației, după ce amână acest lucru de patru luni.

Sincope și probleme interne

La finalul anului trecut, Guvernul Ciucă s-a confruntat cu prima mare palmă dată: ratarea aderării la Schengen la votul din 8 decembrie. Deși România a forțat până pe ultimul moment, în Consiliul JAI Austria, secondată de Olanda (care avea o problemă cu Bulgaria, stat evaluat la pachet cu România) s-a opus extinderii Schengen dintr-un motiv, e drept, care nu avea legătură cu ceea ce trebuia să îndeplinească România. După o efervescență de aproape o lună în care s-a discutat intensificarea negocierilor și o nouă încercare de vot rapidă, acum la București puțini politicieni mai amintesc de Schengen. La începutul lunii martie este un Consiliu JAI, însă atât diplomația de la București, cât și MAI, au evitat discret să mai amintească de acest moment.

În interiorul partidelor e deja agitație în ceea ce privește viitorul raporturilor de putere după rotativa din mai. PSD le-a transmis liberalilor că ar vrea să schimbe doar premierul și funcțiile de secretar general al Guvernului cu cea de șef al Cancelariei. În schimb, PSD ar vrea să păstreze și Transporturile, și Finanțele, pentru a lăsa la liberali Justiția și Proiectele Europene.

Pentru Ciucă și Bode va fi un test rămânerea lor în cele mai importante funcții din partid, după ce primul nu va mai fi premier, iar al doilea ar putea să nu mai prindă noul Cabinet. Relația lor și a majorității miniștrilor liberali cu conducerea partidului și liderii din teritoriu este deficitară în prezent.

Cinci demisii

Premierul Nicolae Ciucă a schimbat până în prezent nu mai puțin de cinci miniștri, trei de la PNL și doi de la PSD. Primul cap a căzut după mai puțin de o lună de guvernare, la jumătatea lunii decembrie. Florin Roman, atunci ministru al Cercetării și Digitalizării, și-a dat demisia în urma unor suspiciuni de plagiat și a unor probleme legate de informațiile din CV-ul său. O altă demisie a venit din partea ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, ca urmare a pierderii sprijinului politic. De la liberali a mai demisionat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, tot din cauza unor probleme de integritate. Și de la PSD a demisionat Adrian Chesnoiu (Agricultură), acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu, dar și Vasile Dîncu, după declarații controversate legate de încheierea unei păci între Ucraina și Rusia.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite