Raport pozitiv privind adoptarea legii pensiilor speciale. Cum arată forma ieșită de la comisii
0Comisiile de specialitate din Senat au dat raport de admitere pentru proiectul de lege privind pensiile speciale, printre noile modificări fiind precizarea că impozitarea de 15% prevede doar veniturile „specialilor” care depășesc aproximativ 6.800 de lei. Urmează votul din plen.
Una din primele prevederi este că nu mai pot fi cumulate două pensii speciale. „Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obţinerea uneia dintre acestea”, prevede amendamentul.
„La data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru dreptul cel mai avantajos, în termen de 30 zile (...) Persoanele care îndeplinesc condițiile pentru acordarea unei pensii dintr-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii pot cumula această categorie de pensie cu pensia din sistemul public de pensii.”, mai arată două noi alineate adăugate.
Inițial, amendamentele privind impozitarea pensiilor speciale erau problematice, fiind deschisă calea taxării inclusiv a pensiilor pe bază de contributivitate peste o anumită sumă. În forma finală, în ceea ce privește impozitarea, forma este următoarea:
„Art. 101 - Calculul impozitului din venitul din pensii și termenul de plată
(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul, potrivit prevederilor prezentului articol, la data efectuării plății pensiei, de a îl reține și de a îl plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei. Impozitul reținut este impozit final.
(2)Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii astfel:
a) pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%;
b) pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității, se aplică cota de impunere de 15%.
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2) lit.b), în situația în care, cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește nivelul acestui cuantum.”, este noua formă.
Modificarea pentru magistrați
Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor e modificată și ea, astfel încât să eliminată prevederea că pensiile „se actualizează procentual ori de câte ori se majorează indemnizația de încadrare brută lunară pentru judecătorii sau procurorii în activitate”.
Noua formă este următoarea, potrivit amendamentelor consultate de „Adevărul”. „Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate şi pensia de urmaş, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.”, prevede amendamentul.
Votul din plenul Senatului va fi dat miercuri. Apoi proiectul merge la Camera Deputaților, for decident.