RAAPPS trece la chirii pe mai mulți ani și pe mai mulți bani

0
Publicat:

Guvernul a decis că imobilele Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAAPPS) vor putea fi închiriate din start pe 15 ani, prețul variind în funcție de statutul beneficiarului, adică dacă e parte a puterii executive sau alt actor public. 

Guvernul va avea tot un preț preferențial FOTO gov.ro
Guvernul va avea tot un preț preferențial FOTO gov.ro

Măsurile propuse prin prezentul proiect de act normativ au în vedere extinderea perioadei privind atribuirea imobilelor proprietate publică sau privată a statului, aflate în administrare, către beneficiarii prevăzuți la art. 3 alin. (1), astfel încât să se asigure continuitatea activității acestora pe termen lung, fără eventuale blocaje, întârzieri sau dificultăți înregistrate, prin majorarea perioadei prin care se pot atribui imobilele cu destinația de sediu, în vederea desfășurării activității”, potrivit inițiativei.

„Beneficiarii” sunt ministerele, autoritățile și instituțiile centrale și locale, precum și cele subordonate ministerelor, partidele politice, cabinete parlamentare și europarlamentare, dar și unitățile aparținând cultelor religioase, organizațiile sindicale și ONG-urile de utilitate publică.

Tarifarea va fi însă diferită. De exemplu, ministerele, autoritățile și instituțiile publice finanțate integral de la bugetul de stat vor avea chirii mai mici, cota de profit fiind de maximum 10%, în timp ce restul „beneficiarilor” vor fi mai aspru taxați, cota de profit în cazul acestora trebuind să fie de minimum 10%. Până la această ordonanță de urgență, cota de profit era de maximum 10%.

Pe de altă parte, guvernanții au decis să mențină procentele în cazul licitațiilor, adică în cazul în care la prima licitație pentru imobil nu se prezintă niciun ofertant, e diminuat prețul cu 10%, față de cel de pornire, iar în cazul unei a doua licitații ratate, prețul e scăzut cu 20%.

Grija pentru vistieria statului

Executivul motivează folosirea ca instrument a OUG prin faptul că ar fi irosiți bani de la stat în caz de tergiversare. „Neadoptarea măsurilor propuse prin prezenta ordonanţă de urgenţă va genera cheltuieli suplimentare și pierderi financiare care ar putea fi evitate prin constituirea măsurilor propuse prin prezenta, precum și posibile întârzieri, blocaje și dificultăți”, se arată în OUG.

Consecința negativă pe care o poate avea neadoptarea prezentei ordonanțe de urgență este faptul că, prin neinstituirea unor măsuri care să vină în sprijinul exploatării/valorificării imobilelor aflate în administrare, se creează premisele unui cadru legal lacunar și care generează sincope în fluxul normal al activității și riscuri cauzate de lipsa unor mecanisme/instrumente menite să vină în sprijinul protejării patrimoniului Statului Român”, potrivit OUG-ului

Cabinetul Ciucă se contrazice în ceea ce privește impactului acestei OUG, în condițiile în care la impactul socio-economic nu dă nicio estimare a ceea ce ar reprezenta modificarea, însă la categoria alte observații este următorul detaliu:  „Impact financiar pozitiv prin constituirea unui procent de 50% ca venit al bugetului de stat din închirierea imobilelor proprietate publică a statului, ca urmare a stabilirii cotei de profit de minimum 10%”.

În schimb, Guvernul a fost foarte generos în ultimele luni în adoptarea de memorandumuri pentru a putea fi organizate mai multe concursuri în administrația publică, dar și diferite acte normative pentru mărirea schemelor de personal. Iar acest lucru în timp ce e în vigoare o OUG de stopare a concursurilor până la 31 decembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite