PSD și PNL, proiect de lege care stabilește cadrul juridic privind utilizarea semnăturii electronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulți parlamentari PSD şi PNL, printre care și fostul ministru al Cercetării şi actualul ministru, au depus la Parlament un proiect de lege pentru utilizarea semnăturii electronice. Inițiativa are scopul de a stabili cu claritate cadrul juridic general în materia efectelor juridice ale semnăturilor electronice, potrivit proiectului.

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

„Semnătura electronică, mai simplă și mai securizată! Astăzi putem să facem aproape totul din telefon - Rezervări, comenzi, plăți și multe altele. Exact asta vrem să facem și în relația cu statul, prin legea depusă în Parlament. Simplificăm toate procesele și rezolvăm lucrurile care acum ne ocupă prea mult timp, doar cu o semnătură electronică. Azi am depus proiectul de lege! Suntem mai aproape de România Digitală”, a transmis deputatul PSD, Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, pe Facebook.

Inițiativa legislativă (care poate fi consultată aici) stabileşte cadrul juridic intern de aplicare directă a Regulamentului (UE) nr. 910/2014 şi de preluare în ordinea juridică internă a măsurilor lăsate la latitudinea statelor membre, prin clarificarea anumitor aspecte ale sigiliului electronic, a mărcii temporale şi a documentelor electronice cărora li s-a aplicat o semnătură electronică, o marcă temporală sau un sigiliu electronic. „În acest sens, legea confirmă că toate tipurile de semnătură electronică produc efecte juridice şi pot fi utilizate ca mijloace de probă în faţa instanţelor de judecată. Utilizarea unui anumit tip de semnătură electronică este asociată clasificării actelor juridice în funcţie de modul de formare, respectiv dacă potrivit legii, forma scrisă este cerută ca o condiţie de validitate sau de probă a unui act juridic”, potrivit proiectului.

„Sistemele închise, care pot fi definite în interiorul autorităţilor şi instituţiilor publice sau în cadrul entităţilor de drept privat, unde utilizarea semnăturii electronice se realizează în conformitate cu legislaţia în vigoare şi pe baza unor reglementări proprii. Legea descrie în mod explicit prestarea serviciilor de încredere de către prestatorii de servicii de încredere înregistraţi în România, condiţiile de dobândire a acestei calităţi şi obligaţiile pe parcursul desfăşurării activităţii, cu sancţiunile aferente încălcării acestora”, mai prevede proiectul legislativ.

De asemenea, inițiativa „conferă unui act juridic semnat cu semnătura electronică corespunzătoare aceleaşi efectele juridice ca şi cum actul ar fi prezentat în format letric. În plus, în relaţiile dintre profesionişti, utilizarea şi efectele semnăturii electronice pot fi agreate convenţional, cu respectarea anumitor condiţii de protecţie a circuitului civil. Pentru atingerea dezideratului de a simplifica şi de a accelera încheierea actelor juridice între IMM-uri şi profesionişti, legea acordă semnăturii electronice avansate efecte mai ample decât în vechea reglementare. Legea distinge între mai multe tipuri de semnătură electronică avansată, cel mai înalt grad de încredere având semnătura electronică aplicată cu un certificat emis de o autoritate sau de o instituţie publică. Acest tip de semnătură va fi disponibil nu doar funcţionarilor publici din cadrul acelei entităţi, ci şi cetăţenilor, care vor putea utiliza semnătura electronică în relaţiile cu entităţile publice”.

Potrivit sursei citate, proiectul de lege a fost iniţiat de către deputaţii PNL Ioan-Sabin Sărmaş, Sebastian Burduja, George Cristian Ţuţă, senatorul PNL, deputatul PSD Bogdan-Gruia Ivan şi senatorul PSD Marius Humelnicu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite