PSD a votat în unanimitate asumarea răspunderii privind pachetul de măsuri fiscale SURSE
0PSD a votat în unanimitate, în ședința Consiliului Politic Național, asumarea răspunderii pe pachetul de măsuri fiscale care ar urma să reducă cheltuielile și să crească veniturile la bugetul de stat, potrivit unor surse din partid.

Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul” că membrii formațiunii politice au votat în unanimitate în ședința Consiliului Politic Național asumarea răspunderii pe pachetul de măsuri fiscale.
Premierul Marcel Ciolacu a susținut în contextul vizitei sale la Bruxelles pentru renegocierea deficitului asumat de România în PNRR, că vrea ca Executivul să își asume răspunderea pe măsurile fiscale discutate.
„Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală și cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială”, a afirmat Ciolacu înaintea vizitei de la Bruxelles.
Renegociere a planului privind descreșterea deficitului bugetar
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în urma discuțiilor cu Comisia Europeană, că aceasta va propune Consiliului o modificare a planului privind descreșterea deficitului la 3%, așa cum este în plan pentru anul viitor.
„Se mută lucrurile în zona tehnică pentru a găsi soluțiile cele mai bune. România este reprezentată la Consiliu de către președinte”, a conchis șeful Guvernului.
„Nu a fost o zi normală, cred că era necesară această vizită. Pentru prima oară am avut o viziune comună și un plan abordat. Despre pachetul legislativ pe care o să mi-l asum în Parlamentul României, va avea cele trei paliere, va cuprinde reforma administrativă, cu componente atât centrale cât şi locale, va cuprinde combaterea evaziunii fiscale, care în România ceste estimată la 10% din PIB, în acest moment, şi de asemenea, ajustările fiscale”, a mai arătat în urma vizitei de la Bruxelles șeful Guvernului român.
Comisia Europeană pune Guvernul să strângă cureaua
Comisia Europeană vrea să vadă reforme implementate și măsuri fiscale puse în practică, prin care să fie redus nivelul cheltuielilor, dar să ducă și la strângerea de venituri suplimentare.
Guvernul a respins însă creșterea TVA cu 2 puncte, până la 21%, sau propunerea de a elimina cota redusă de TVA de la alimente, cerută de Comisia Europeană.
Ministrul Finanțelor a încercat să le explice oficialilor europeni de ce este necesară modificarea țintei privind deficitul bugetar la 5,5%, depășind astfel ținta asumată de 4,4% din PIB.
Liderii Guvernului român au argumentat prin creșterea valorii investițiilor în sectorul apărării, dar și faptul că România a cheltuit bani pentru sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova și că a încercat să ia măsuri în ceea ce privește criza energetică.