Proiect. Prag electoral ridicat de la 5% la 7%. Care ar fi principala consecință

0
Publicat:

Mai mulți aleși PNL și un deputat al PSD propun schimbarea pragului electoral la parlamentare, de la 5% la 7%, precum și eliminarea pragului alternativ, ceea ce ar afecta cel mai mult UDMR.

Adrian Cozma este principalul inițiator al proiectului FOTO Arhivă A.Cozma
Adrian Cozma este principalul inițiator al proiectului FOTO Arhivă A.Cozma

Proiectul de lege, care îl are drept principal inițiator pe Adrian Cozma (vicepreședinte PNl), are un singur articol, care prevede instituirea unui prag electoral de 7% pentru partide.

5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puțin 4 circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali”, este prevederea actuală din legea care stabilește regulile pentru alegerea deputaților și senatorilor.

Rezultatele alegerilor derulate în ultimii 20 de ani la nivelul Camerei Deputaților și Senatului au determinat o fragmentare politică importantă. Acest lucru s-a repercutat asupra dificultății constituirii unor majorități parlamentare stabile, care să genereze o stabilitate politică și o stabilitate guvernamentală”, e menționat în expunerea de motive.

Inițiatorii punctează că în ultimele două legislaturi Parlamentul a acordat un vot de investitură pentru un număr de șapte guverne (Grindeanu, Tudose, Dăncilă, Orban de două ori, Ciucă și Ciolacu).

Invocarea stabilității

Având în vedere faptul că, în anul 2024, vor avea loc alegeri pentru Camera Deputaților și Senat și că, în actualul context internațional România are nevoie de stabilitate politică și economică pentru următorul ciclu electoral, propunem următoarele modificări legislative: - Majorarea pragului electoral de la 5% la 7% din totatul voturilor valabil exprimate la nivel naţional pentru a asigura formarea unor majorități stabile și stabilitate guvernamentală; - Eliminarea unei prevederi discriminatorii din cuprinsul articolului 94, alin.(2), respectiv coesistența unui alt prag (”20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali”), în condițiile în care senatorii/deputații reprezintă, potrivit Constituției României (art.61), reprezintă în integralitate poporul român, nu doar în 4 circumscripții electorale”, mai explică inițiatorii.

O consecință directă ar fi intrarea a mai puține partide în Parlament. UDMR este formațiunea care ar fi clar afectată, pentru că mereu are procente de 5-6% la alegeri. De asemenea, dipariția pragului alternativ, care fusese „croit” pentru formațiune cu aproape un deceniu, ar afecta Uniunea condusă de Kelemen Hunor.

Ultima dată când s-a umblat la nivelul pragului a fost în anii 90, când a fost crescut de la 3% la 5%. La guvernare era PNTCD, alături de alte forțe politice. PNTCD nu a reușit să treacă de acest prag și nu a mai intrat în Parlament. A urmat, pas cu pas, slăbirea formațiunii și rămânerea ei la un procent care nu depășește 1 la sută. 

Termenul limită

În cazul în care parlamentarii ar dori să facă schimbarea legislativă, trebuie să se grăbească cu ea până în toamnă, pentru că nu ai voie să faci modificări de acest fel cu mai puțin de un an înainte de parlamentare.

Camera Deputaților a votat, în calitate de for decizional, un proiect de lege prin care este urmărită diminuarea fenomenului de obținere a vizelor de flotant în prag de alegeri locale, un demers care are loc mai ales în context electoral în localitățile mici. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite