Un lider PSD cere taxe vamale pentru cerealele din Ucraina care se vând în România

0
Publicat:

Președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, Florin Barbu, susține că trebuie taxarea cerealelor din Ucraina, în cazul în care acestea ajung să fie vândute, nu doar să tranziteze România, cum a fost discuția inițială cu Kievul.

Președintele Comisiei de Agricultură din Cameră, alături de Petre Daea FOTO Arhivă. F.Barbu
Președintele Comisiei de Agricultură din Cameră, alături de Petre Daea FOTO Arhivă. F.Barbu

„Protestul fermierilor români față de sprijinul insuficient decis de Comisia Europeană pentru pierderile înregistrate de aceștia ca urmare a afluxului de cereale ucrainene este îndreptățit. Este din ce în ce mai evident că Decizia Comisiei Europene de a ridica taxele vamale pentru produsele provenite din Ucraina a generat efecte negative tuturor statelor din regiune. Cerealele provenite din Ucraina au provocat blocaje comerciale, au destabilizat piața, au generat prăbușiri ale prețurilor, punând fermierii români în imposibilitatea de a-și valorifica producțiile”, arată un comunicat al șefului Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.

„Este timpul ca taxele vamale să fie reintroduse și să permitem cerealelor și produselor ucrainene doar tranzitarea teritoriului României în drumul lor către țări terțe. România va continua să sprijine Ucraina până când va câștiga războiul declanșat de Rusia, însă avem datoria să ne protejăm fermierii și procesatorii!  Partidul Social Democrat va continua să sprijine fermierii români și producția românească, mai ales în aceste perioade complicate pe care cu toții le traversăm”, mai spune Florin Barbu.

Petre Daea a vorbit cu fermierii

Petre Daea s-a văzut cu o delegație a fermierilor nemulțumiți de ceea ce se întâmplă. „Ministrul Agriculturii e alături de problemele pe care fermierii le au. De fiecare dată am dat sprijinul necesar și îl vom da în continuare. E un moment greu, în care conflictul armat din țara vecină și zăngănitul armelor a creat probleme deosebite prin acest aflux de cereale ajuns în țara noastră (...) În momentul acesta am avut o discuție cu fermierii și le-am spus că îi chem pe toți la discuții și le-am spus să vină toți. Așa e normal. Ei mi-au spus problemele pe care le știam, eu le-am spus ce facem, azi le-am explicat pe larg că acele sume venite în prima tranșă vin imediat pentru că ieri a apărut în jurnalul oficial regulamentul care da posibitatea acordării sumelor, dar o suma mică, după cum știți”, a afirmat Daea.

Și premierul Nicolae Ciucă a avut o reacție. „Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă i-a cerut în cadrul întâlnirii de azi, de la Palatul Victoria, ministrului Agriculturii, Petre Daea, măsuri urgente pentru a sprijini fermierii români. Premierul României a solicitat soluții urgente la problemele cu care se confruntă fermierii și procesatorii, semnalate inclusiv în discuțiile purtate joi de șeful Executivului cu reprezentanții sectorului de profil. Principalele măsuri trebuie să vizeze o relație corectă între producătorii, procesatorii agricoli și lanțurile de retail, dar și facilitarea exporturilor din domeniul produselor agricole, în perspectiva echilibrării balanței comerciale”, arată o precizare de la Palatul Victoria. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite