Prima victorie obţinută de AUR la CCR: Anularea unei modificări aduse regulamentului Camerei Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Curtea Constituţională (CCR) a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea depusă de grupul parlamentar AUR împotriva unei modificări aduse regulamentului Camerei Deputaţilor de către PNL, USR PLUS şi PSD, prin care se limita competenţa Camerei privind validarea mandatelor deputaţilor nou aleşi.

Regulamentul Camerei a fost modificat pe 15 februarie, la iniţiativa liderilor de grup ai PNL (Gabriel Andronache), USR PLUS (Ionuţ Moşteanu) şi PSD (Alfred Simonis). Modificarea a fost aprobată cu o largă majoritate, singurul grup care a votat împotrivă fiind cel al AUR.

CCR a constatat azi că este neconstituţională sintagma „din actele comunicate de birourile electorale competente, constată încălcarea prevederilor legale referitoare la respectarea condiţiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales” din cuprinsul articolului unic al Hotărârii Camerei Deputaţilor nr.15/2021, referitor la modificarea art.7 alin.(3) din regulamentul Camerei Deputaţilor.

Curtea a constatat că respectiva sintagmă este neconstituţională deoarece limitează atribuţia de validare/invalidare a Comisiei de validare a Camerei Deputaţilor şi, implicit, a înseşi Camerei Deputaţilor, prin aceea că nu permite verificarea încălcării prevederilor legale referitoare la condiţiile de eligibilitate decât prin raportare la actele comunicate de birourile electorale competente. Astfel, sunt excluse din start orice alte acte sau fapte ulterioare momentului alegerilor parlamentare. Or, între momentul alegerii propriu-zise şi cel al validării mandatului pot interveni o serie de evenimente, care nu pot fi sustrase verificărilor necesare şi prealabile validării. Decizia este definitivă şi general obligatorie, se arată în comunicatul CCR.

Regulamentului Camerei Deputaţilor a fost modificat în contextul controversei privind validarea mandatului de deputat obţinut de Francisc Tobă.  În fapt, Partidul Social Democrat şi Alianţa pentru Unirea Românilor au procedat similar în ceea ce priveşte tema unor candidaţi controversaţi de pe listele lor, fie e vorba de persoane anchetate de DNA, fie că sunt persoane care au fost acuzate de tentativă de omor la Revoluţie.

Cel mai scandalos caz însă este al lui Francisc Tobă, membru al Partidului Neamul Românesc, dar ales pe lista AUR în Camera Deputaţilor. Tobă, militar de carieră, este acuzat că la Revoluţie ar fi luat cu forţa din Spitalul Judeţean Sibiu mai mulţi protestatari deja răniţi şi i-a dus într-o sală de sport unde i-a bătut cu bestialitate. Ulterior, în anii 90 a devenit parlamentar FDSN. În urma scandalului din media, George Simion, copreşedinte al AUR, a anunţat că mandatul lui Tobă va fi invalidat de partid.

Cu toate acestea, plenul Camerei Deputaţilor a votat pe 17 februarie validarea mandatului deputatului Tobă, după ce cu două zile înainte, pe 15 februarie, regulamentul fusese modificat. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite