Cum răspunde UDMR la iniţiativa PSD de a da jos Guvernul Cioloş: „Cred că ar merita o moţiune de cenzură. Să rămână cu puteri limitate până la alegeri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, pentru Adevărul, că Guvernul Cioloş ar merita o moţiune de cenzură, dar nu pentru a fi instalat un alt Guvern, ci pentru a rămâne cu puteri limitate până la alegerile parlamentare. PSD nu se mai bazează pe o majoritate parlamentară şi caută aliaţi pentru a da jos Guvernul.

„Cred că Guvernul ar merita o moţiune de cenzură, nu ca să fie instalat un nou Guvern până la alegerile parlamentare, ci pentru a rămâne cu atribuţii limitate. În această perioadă, am văzut gesturi, iniţiative, hotărâri, care nu ar avea susţinere parlamentară.  Din septembrie, când sepoate depune o moţiune de cenzură, până în decembrie, dacă Guvernul ar avea atribuţii limitate, nu se întâmplă absolut nimic. Nu dă ordonanţe de urgenţă şi fel de fel de hotărâri din ce în ce mai discutabile“, a declarat Kelemen Hunor, pentru „Adevărul“.

Liderul UDMR a mai spus că nu a fost chemat până acum pentru a discuta despre depunerea unei moţiuni de cenzură de către conducerea PSD. „Nu am avut nicio discuţie cu PSD legat de acest subiect. Noi avem nemulţumirile noastre la adresa Guvernului şi aceste nemulţumiri cresc în fiecare zi.  Eu nu cunosc care ar fi argumentele PSD. Nu ne-au chemat la discuţii şi nu am vorbit în această vară nici cu PSD, nici cu PNL. Eu nu mă autoinvit la o discuţie cu nimeni. În momentul în care va fi o decizie luată în sensul de a iniţia şi a depune o moţiune de cenzură, putem discuta despre subiect mai la concret. Ar trebui să ştiu textul şi ce urmează după moţiunea de cenzură. Poate nu îşi doreşte să intre la guvernare şi eu pot accepta o astfel de soluţie fiindcă a mai existat o astfel de situaţie în 2009, când un Guvern a rămas până la alegerileprezidenţiale şi avea atribuţii limitate.“, a mai spus Kelemen Hunor.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu se vor întâlni, zilele acestea, pentru a analiza oportunitatea depunerii unei moţiuni de cenzură, ca urmare a scandalului pe tema impozitului pentru veterani. „Voi avea o întâlnire cu domnul Tăriceanu. Luăm în calcul serios pentru că ceea ce au făcut acum arată, dincolo de dispreţ, şi faptul că nu au niciun fel de respect faţă de lege“, a arătat Liviu Dragnea, la o şedinţă cu toţi liderii PSD din ţară.

Dragnea a omis, însă, să spună că PSD nu mai deţine majoritatea în Parlament, după ce UNPR s-a lăsat înghiţit de PMP. PSD şi ALDE nu au suficiente voturi pentru a reuşi să scoată Guvernul Cioloş din Palatul Victoria. În această situaţie, Dragnea şi Tăriceanu ar trebui să negocieze cu celelalte partide parlamentare, cu excepţia PNL, care susţine Guvernul Cioloş. Variantele care le rămân social-democraţilor sunt UDMR şi PMP. Însă PSD nu reuşeşte să formeze o majoritate parlamentară nici dacă demersului său şi al ALDE s-ar alătura UDMR. Actualul Parlament este format din 356 de deputaţi şi 157 de senatori, iar majoritatea este asigurată de cel puţin 257 de voturi. PSD deţine 194 de aleşi, la care se adaugă cei 37 ai ALDE şi alţi 23 de parlamentari UDMR. Cele trei partide strâng, împreună, 254 de parlamentari, cu trei mai puţini decât majoritatea necesară.

Aritmetica parlamentară arată că PSD nu poate “executa” Guvernul Cioloş în Parlament fără ajutorul lui Traian Băsescu, preşedintele PMP. O moţiune de cenzură are 100% şanse să treacă doar dacă cei 42 de parlamentari PMP ar vota alături de PSD şi ALDE. O astfel de ipoteză ar însemna o alianţă pre-electorală între adversarii politici de până acum, Dragnea, Tăriceanu şi Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite