Povestea celebrului matematician din spatele franţuzoaicei Clotilde Armand, candidatul girat de Nicuşor Dan la Primăria Sectorului 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apropierea candidatei USB pentru Sectorul 1 de România şi de Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB) s-a realizat prin intermediul soţului acesteia, matematicianul Sergiu Moroianu, cercetător care de mulţi ani este coleg şi prieten cu Nicuşor Dan, candidat al USB pentru Primăria Capitalei.

Clotilde Armand, candidatul USB pentru primăria Sectorului 1, este căsătorită cu matematicianul Sergiu Moroianu, cercetător în cadrul Institutului de Matematică din cadrul Academiei Române (IMAR), unde e coleg şi cu Nicuşor Dan. Apropierea candidatei USB pentru Sectorul 1 de România a început din a doua jumătate a anilor când l-a întâlnit  în timpul studiilor în SUA la Massachussetts Institute of Technology (MIT), pe viitorul soţ, Sergiu Morioanu, cel care urma studiile doctorale la prestigioasa instituţie universitară.

Cum s-au cunoscut Clotilde Armand şi Nicuşor Dan

La sfârşitul anilor ’90, aceasta va fi numită Manager Consulting Department la KPMG România, perioadă în care l-a cunoscut şi pe candidatul USB la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan. „Îl cunosc pe Nicuşor Dan de 20 de ani. Cumnatul meu Andrei Moroianu a fost împreună cu Nicuşor la Olimpiadele Internaţionale de Matematică din 1987 si 1988, au studiat apoi împreună la Ecole Normale Superieure din Paris, cea mai prestigioasă universitate din Franţa. Nicuşor Dan este colegul soţului meu la Institutul de Matematică al Academiei Române, au fondat împreună în 2001 Şcoala Normală Superioară din Bucureşti şi Asociaţia Tinerii pentru Acţiune Civică în 1999. Eu însămi l-am susţinut mereu pe Nicuşor dar niciodată nu m-am gândit să intru în politică, nu era lumea mea, aşa gândesc profesioniştii din business“, susţine Clotilde Armand în prezentarea de pe site-ul său de campanie.

Ce a determinat-o pe Armand să candideze la Sectorul 1  

Fraţuzoaica propusă de USB pentru Primăria Sectorului 1 susţine că electoratul are nevoie de profesionişti în administraţie, iar acest lucru se poate face doar prin înlocuirea polticienilor care înainte de a ajunge în aceste funcţii nu u făcut carieră în alte domenii. „Candidez din partea partidului Uniunea Salvaţi Bucureştiul al lui Nicuşor Dan la Primăria Sectorului 1, unde locuiesc, lucrez, unde copiii mei se duc la şcoală. Sunt convinsă că echipa USB poate face o treabă infinit mai bună la Primăria Sectorului 1 decât politicieni fără consistenţă şi personalitate, care nu au exersat altă meserie în afara de politicieni de profesie. În plus, chiar şi această meserie de politicieni au învăţat-o de la politicienii din partidele lor, şi nu sunt profesionişti nici măcar pe partea de politică, pentru că nu au avut de unde să înveţe. Pe mine ca franţuzoaică mă scandalizează că românii sunt nevoiţi să aleagă între astfel de personaje. Doresc ca şi alţi oameni cinstiţi şi competenţi să se implice, astfel incât cetăţenii să aibă cu adevarat de unde allege“, a subliniat Armand în prezentarea de pe site-ul de campanile.

Cine e soţul Clotildei Armand

Soţul franţuzoaicei Clotilde Armand este unul dintre cei mai cunoscuţi şi premiaţi tineri matematicieni români. „Sunt primul şi singurul tânăr doctor de la MIT care trăieşte în ţară. La IMAR am fost bine primit“, declara Moroianu într-un inetrviu acordat în 2011 pentru „Jurnalul Naţional”. Primele premii obţinute de Moroioanu în cariera sa de matematician sunt cele de la începutul anilor '90. În 1990, acesta a câştigat la Olimpiada Internaţională de Matematică locul doi, iar un an mai târziu a s-a clasat pe primul loc. 13 ani mai târziu, în 2004, acesta a primit premiul „National Foundations for Science and Arts“, iar în 2005 a fost câştigat premiul „Simion Stoilov” al Academiei Române. De asemenea, Moroianu a fost invitat să ţină seminarii la instituţii din Paris, Toulouse, Lyon, Potsdam, Bucureşti şi Chişinău.

„Cercetătorii au o imagine ciudată în imaginarul colectiv“

Matematicianul Moroianu preciza într-un interviu acordat în august 2012  pentru „Income magazine“, faptul că  recunoaşterea publică pentru un cercetător este importantă, cu toate că românii nu privesc la fel ca occidentalii activitatea de cercetare. „Sigur că este important! Este plăcut şi stimulant să fii recunoscut de societate. În SUA, a fi student la MIT este ceva care impune admiraţie. În România, cercetătorii au mai degrabă o imagine ciudată în imaginarul colectiv. Un bancher m-a întrebat odată de ce nu fac altceva, cu siguranţa de sine a omului care a găsit răspunsurile la întrebările vieţii”, spunea Moroianu.

Vorbeşte şase limbi străine

Sergiu Moroinu este, potrivit CV-ului postat pe site-ul IMAR, vorbitor fluent al limbilor engleză şi franceză, are un nivel avansat la germană şi stăpâneşte la nivel de începător limbile spaniolă, portugheză şi spaniolă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite