Popularii europeni reacţionează faţă de situaţia statului de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o zi înaintea vizitei preşedintelui Traian Băsescu la Bruxelles, pentru întrevederea cu şeful Comisiei Europene şi membru PPE, Jose Manuel Barroso, preşedinţia Partidului Popular European (PPE), reunită ieri seară în capitala europeană, a emis o declaraţie comună cu privire la evoluţia evenimentelor de pe scena politică din România.

„Preşedinţia Partidului Popular European este îngrijorată de încercările coaliţiei de guvernământ, format din Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, de a decriminalize corupţia politică din România.

Încercarea ca preşedintele ţării, senatorii, membrii parlamentului, precum şi avocaţii, să nu mai fie responsabili pentru abuz în serviciu, luare de mită, conflict de interese şi alte infracţiuni de corupţie, este împotriva principiilor fundamentale ale statului de drept.

Aceste modificări ale Codului penal sunt un atac direct împotriva statului de drept, şi sunt o continuare a încercărilor anterioare ale PSD şi PNL de a afecta funcţionarea sistemului judiciar din România.

Alte modificări prin care executivul şi majoritatea parlamentară a USL au încercat în ultimul timp să încalce statul de drept includ: încercarea de a oferi "super"-imunitate parlamentarilor şi de a elimina incompatibilităţile parlamentarilor şi, în acelaşi timp, refuzul de a aplica pedepsele Înaltei Curţi de Justiţie pentru incompatibilitate şi mandate de reziliere, modificarea Constituţiei, fără a ţine cont de statul de drept şi democraţie, şi încalcă voinţa suverană a poporului.“

Reprezentanţii PPE au formulat o serie de cerinţe, adresate atât instituţiilor europene, cât şi partidelor de guvernământ din România:

• Facem apel la Comisia Europeană să monitorizeze acţiunile Guvernului şi Parlamentului român şi pentru a preveni orice abatere de la regula de drept, potrivit competenţei sale.

• Invităm organizaţii independente, cum ar Consiliul Europei şi OSCE, să urmărească atent compatibilitatea acestor modificări legislative cu Convenţia penală privind corupţia a Consiliului Europei şi cu alte standarde internaţionale ratificate de România.

• Facem apel la Guvernul român şi majoritatea parlamentară să se abţină de la orice modificare a legislaţiei privind achiziţiile publice, care contravin legislaţiei europene. Facem apel la Comisia Europeană să se asigure că procedurile de achiziţii publice în toate statele membre sunt în conformitate cu cerinţele de transparenţă şi eficienţă ale dreptului UE.

• Facem apel la conducerea Partidului Socialiştilor Europeni ( PES ) şi a Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa partid ( ALDE ), să-şi exprime o poziţie publică oficială cu privire la acţiunile partidelor lor membre din România. Ne asteptăm ca PES si ALDE partidelor membre să apere instituţiile şi principiile europene şi să se abţină de la un comportament eurosceptic .

• Facem apel la partidele de guvernământ din România să nu pună în pericol stabilitatea economică la care România a ajuns prin eforturile uriaşe ale populaţiei în perioada de centru-dreapta, în guvernele conduse de PDL. Orice încercare de a renunţa la reformele economice şi a stabilităţii fiscale va duce la consecinţe negative pentru poporul român.

• Vom continua să monitorizăm cu mare atenţie evoluţiile politice din România . Facem apel la partidele de la guvernare să nu comită niciun abuz de putere şi pentru a distrage România de la drumul său european.

PPE este grupul politic de centru-dreapta al Europei. PPE numără 74 de partide din 39 de ţări şi dispune de cel mai numeros grup din Parlamentul European. Formaţiunea deţine cel mai mare grup parlamentar în Parlamentul European, precum şi cel mai mare număr de şefi de state şi de guverne în Consiliul European şi membri ai Comisiei Europene dintre toate familiile politice. Din România, PDL, PNŢCD şi UDMR sunt grupurile politice înscrise în „familia populară europeană“. Între 6 şi 7 martie, la Dublin, PPE îşi va lansa în întreaga Uniune Europeană campania pentru alegerile din 2014.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite