Ponta şi Crin îşi înfig în spate ironii ascuţite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au depăşit momentul fierbinte ce anunţa ruperea alianţei, dar nu au renunţat să-şi trimită mesaje otrăvite

Ultima dispută verbală dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu s-a consumat la Congresul UDMR, desfăşurat la Miercurea Ciuc, în prezenţa a peste 1.000 de oameni. Primul care a luat cuvântul a fost premierul Victor Ponta, care a lansat şi prima înţepătură spre Crin Antonescu, spunând că liderul PNL credea că va vorbi în limba maghiară, gluma fiind aplaudată de sală. Totodată, Ponta nu a ratat ocazia să-i reamintească liderului liberal că s-a opus cooptării UDMR la guvernare.

„În 2010, eram la congresul dumneavoastră încercând să vă conving să ieşiţi de la guvernare şi să veniţi cu noi. Nu am reuşit să vă conving şi îmi pare rău, aşa cum îmi pare rău că nu suntem acum la guvernare împreună, aşa cum ar fi trebuit, dar deciziile politice nu urmează întotdeauna calea cea mai înţeleaptă“, a fost mesajul  lui Victor Ponta care a aprins spiritele la congresul formaţiunii maghiare.

Chiar dacă nu a replicat imediat, Crin Antonescu nu a trecut cu vederea mesajul lui Victor Ponta. Întrebat, la final, cum vede declaraţia premierului, Crin Antonescu a răspuns în notă ironică: „Cum să o văd? Ca pe o declaraţie sentimentală. Eu sunt, la rândul meu, o fiinţă sensibilă. O văd bine“.

RĂZBOIUL CULORILOR

Un alt prilej de răfuială a fost generat de prezenţa steagului secuiesc. Liderii UDMR au ţinut discursuri cu steagul galben-albastru pe pupitru, însă, înainte de mesajul premierului, steagul a fost luat.

„Vreau să vă explic că am un mare respect faţă de acest steag, steagul secuiesc, deoarece membri ai comunităţii dumneavoastră mi-au povestit istoria lui, că acum 400 de ani, secuii aliaţi cu Mihai Viteazul pentru libertate au purtat acest steag şi trebuie respectat. Nu am vrut să fie, ca să nu se creadă că e steagul PNL“, a motivat, ironic, premierul.

Acesta a mai răsucit cuţitul în rană spunând  că era de preferat să aibă mai mult culoarea roşie. Însă gluma nu a fost digerată de preşedintele PNL, care l-a taxat pe Ponta făcând aluzie la lupta pentru putere din interiorul alianţei de guvernare.

„Mi-a crescut inima văzând cele două culori. Astăzi şi întotdeauna, galben şi albastru sunt nişte culori dragi. Sunt uimit că premierul, care până nu demult părea a avea o mică alergie la portocaliu, astăzi este rezervat faţă de galben şi albastru. Nu am nicio problemă cu asta, dar am o problemă cu dorinţa domniei sale de mai mult roşu. Nu, roşu e destul“, a replicat liderul PNL.

„AUD BINE TOT CEEA CE SE SPUNE“

De la tribună, Ponta a subliniat că îşi va ţine discursul în continuare  în limba română şi că speră să îl ajute traducerea, după cum şi pe el l-a ajutat traducerea din maghiară la discursul susţinut de primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert. Premierul a menţionat însă că traducerea se întrerupea la momentele importante când a vorbit primarul Raduly, astfel că a înţeles doar o parte din discurs.

Spusele premierului au fost imediat taxate de liderul liberal. „Nu am alergie la nicio culoare si aud bine tot ceea ce se spune“, a subliniat liderul PNL. „Eu, spre deosebire din nou de premier, dar astăzi sunt singurele deosebiri pentru presa româneasca, eu am auzit tot ce a spus Raduly Robert. Tot, aparatul meu a mers“, a fost reacţia lui Crin Antonescu.

În ceea ce priveşte clarificarea relaţiilor din USL, co-preşedinţii Uniunii au fost evazivi, Victor Ponta declarând doar că „toate lucrurile sunt bune“. „O să aducem acele îmbunătăţiri necesare pentru ca activitatea noastră de guvernare să fie mai eficientă“, a spus Ponta. 

Maghiarii ţin morţiş să modifice articolul 1 din Constituţie

Delegaţii UDMR la Congresul de sâmbătă, de la Miercurea Ciuc, au adoptat un document în care sunt cuprinse propunerile Uniunii la revizuirea Constituţiei. Dintre acestea, modificarea articolului 1 din legea fundamentală, care reprezintă principala doleanţă a maghiarilor din România, a generat o serie de declaraţii ale liderilor UDMR, Kelemen Hunor, şi PSD, Victor Ponta.

Kelemen a reiterat, la finalul Congresului Uniunii, că propunerea formaţiunii privind scoaterea sintagmei „naţional“ din articolul 1 din Constituţie nu este negociabilă.

„Nu vom negocia prin televiziuni, prin mass-media. Am recepţionat toate mesajele. Nu este negociabilă“, a spus liderul UDMR. În replică, Victor Ponta le-a transmis delegaţilor UDMR că modificarea articolului 1 din Constituţie va fi greu de acceptat pentru o majoritate parlamentară. „Cred că la modificarea constituţională putem găsi acea formulă care să vă garanteze şi dumneavoastră că sunteţi o parte a naţiunii, o parte legitimă a acestei ţări şi că asta e ţara dumneavoastră, cum e a tuturor românilor“, a afirmat premierul.

VOR SĂ REFORMEZE LEGEA FUNDAMENTALĂ

În documentul adoptat se mai recomandă o clauză care să ofere posibilitatea reglementării legislative a autonomiei culturale şi condiţii constituţionale pentru constituirea unor regiuni cu statut special. Ba, mai mult, se stipulează ca, pe lângă limba română, în unele regiuni, limbile minorităţilor naţionale să poată fi utilizate ca limbă oficială.

De asemenea, UDMR recomandă folosirea liberă a simbolurilor naţionale şi specifice comunităţilor, considerând că orice limitare a acestora reprezintă o încălcare a normelor şi exerciţiului internaţional în domeniul drepturilor omului şi a valorilor europene. Reprezentanţii UDMR au subliniat că Uniunea nu solicită doar modificarea Constituţiei, ci pledează pentru o reformă a legii fundamentale, fiind nevoie de regândirea întregii structuri, luând în considerare valori sociale, politice şi juridice specifice secolului XXI. 

Dreapta vede în UDMR cel mai loial partener

Vasile Blaga şi Mihai Răzvan Ungureanu, invitaţi la congresul UDMR, au avut discursuri dominate de gratulări. Ambii lideri au precizat că UDMR nu a trădat pe nimeni, fiind un partener loial de guvernare. Blaga a subliniat că deşi se negociază greu cu UDMR, cele două formaţiuni au colaborat de fiecare dată, şi când se aflau împreună la putere, şi în opoziţie, dar şi când unii erau la putere şi alţii în opoziţie. La rândul său, MRU a amintit că „UDMR nu a votat moţiunea de cenzură (n.r. – care a dus la căderea Guvernului Ungureanu) şi nu a trădat, pentru că a înţeles mai bine decât alţii ce înseamnă interesul naţional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite