PNL, zdruncinat de plecări și disidențe
0Conducerea PNL se confruntă cu tot mai multe probleme, de la plecarea aleșilor, unul câte unul, la disidențe interne și critici față de modul cum arată partidul, din ce în ce mai dispus să accepte orice decizie venită dinspre PSD.

De la începutul acestei sesiuni, PNL a pierdut trei parlamentari. Primul a fost Vasilică Potecă, senator care a mers de la grupul liberal la Grupul Alianței pentru Unirea Românilor. Motivul: conlucrarea deficitară cu șefimea partidului.
Al doilea care a părăsit PNL a fost senatorul Iulian Bîca. Alesul era la primul mandat de senator de Vaslui, județ unde legea e făcută de PSD, formațiune care se confruntă și ea cu probleme, după arestarea preventivă a lui Dumitru Buzatu, omul care de trei decenii are funcții de top (parlamentare, vicepreședinte de CJ, iar din 2012 – președinte de CJ).
Ultimul plecat e Ben Oni Ardelean, deputat care a vrut să construiască un nou proiect politic. Mai precis, „Mișcarea Speranței“, demers oficializat printr-un eveniment de vineri. Surse din interiorul PNL au precizat că Ben Oni Ardelean ar putea atrage maximum trei oameni din rândul liberalilor.
Însă dincolo de plecarea celor trei, în partid mai sunt și alte disidențe. De exemplu, doi dintre parlamentarii vocali față de cooperarea cu PSD și măsurile luate pe fiscalitate și economie sunt Florin Cîțu, Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină. Ultimii doi au și semnat sesizarea făcută de USR și Forța Dreptei la CCR, pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare.
Într-o declarație pentru „Adevărul“, Dan Vîlceanu a precizat că a semnat sesizarea alături de Opoziție pentru că măsurile fiscale sunt împotriva liberalismului și împotriva a ceea ce a promovat PNL în ultimii ani.
Fragmentarea din interior
Chestionat dacă nu îi e teamă de o excludere, Vîlceanu a punctat: „Dacă mi-ar fi fost teamă, m-aș fi comportat cu teamă. Cred că eu sunt cel care procedează cum ar trebui, nu conducerea. Nu poți susține toate aberațiile lui Dragnea din trecut“. De altfel, pentru Vîlceanu a fost o propunere de excludere în cadrul unui Birou Executiv, însă decizia ar trebui validată și de Consiliul Național, for care nu a mai fost convocat de luni bune.
Alți lideri care nu se încolonează în spatele discursului oficial promovat de Nicolae Ciucă și Lucian Bode sunt Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Robert Sighiartău sau Pavel Popescu. Dintre aceștia, un ghimpe în coastele conducerii PNL e Sighiartău, fost secretar general, care în repetate rânduri le-a cerut celor aflați la vârful partidului să pregătească o strategie de comunicare pliată pe electoratul liberal, dar și să aibă în vedere că alegerile se apropie și formațiunea este nepregătită.
Surse de la vârful PNL au precizat pentru „Adevărul“ că și liderii performanți din teritoriu au relații destul de reci cu șefia partidului. Trei dintre acești lideri sunt Ilie Bolojan, șeful CJ Bihor, Alin Tișe, șeful CJ Cluj, dar și Emil Boc, primar al municipiului Cluj Napoca, mult mai discret față de cum era în mandatul lui Cîțu la șefia partidului.