PNL şi PSD au depus o moţiune de cenzură. Daniel Funeriu, aspru criticat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două mari partide din Opoziţie, PSD şi PNL, au depus vineri vo nouă moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc. Noua moţiune este urmarea asumării răspunderii Executivului pe Legea Educaţiei.

UPDATE Moţiunea de cenzură intitulată "Legea Educaţiei Naţionale, o lege anti-educaţie şi anti-românească!" conţine critici dure referitoare la activitatea ministrului Educaţiei Daniel Funeriu, cât şi referitoare la proiectul de lege asupra căruia Guvernul şi-a angajat răspunderea, critici care privesc, pe de o parte, procedura angajării răspunderii, iar pe de altă parte fondul Legii.

Funeriu: "Care ar fi presiunile UDMR" la Legea Educaţiei? / Lista drepturilor acordate minorităţilor

"Ministrul Daniel Petru Funeriu nu a reuşit să se remarce decât prin atitudinea arogantă şi desconsiderarea tuturor actorilor implicaţi în sistemul de învăţământ, prin lipsa de dialog cu partenerii sociali şi, în fond, prin lipsa totală de ataşament faţă de sistemul pe care ar trebui să-l coordoneze. Ştim că nu are experienţă. Ştim că nu a condus niciodată nimic înainte ca PDL să-l aşeze la biroul de la care, cândva, Spiru Haret şi Nicolae Iorga au condus cu onoare şcoala românească. Ştim că a învăţat foarte repede cum să se aşeze în fruntea unui grup de interese. Ştim că a învăţat să slujească Mai Marii PDL cu aceeaşi viteză cu care a calculat mişcarea pumnului Preşedintelui", se arată în textul moţiunii.

Potrivit textului moţiunii, Legea Educaţiei poate fi caracterizată prin  "neprofesionalism, anacronism şi diletantism", fiind un proiect "dăunător României". Potrivit Opoziţiei, proiectul de lege atentează la siguranţa naţională prin îngrădirea sau chiar suprimarea unor principii clasice ale sistemului de educaţie, prin lipsa de viziune strategică sau prin impunerea unor formule de organizare a sistemului de educaţie care nu au nimic de-a face cu interesul public şi principiul responsabilităţii publice, ci mai mult cu interesele de grup.

"Proiectul nu schimbă starea învăţământului din România, ci colează, din documentele diferitelor universităţi şi instituţii, idei disparate care par noi, dar nu sunt organizate într-o abordare coerentă. Nimic nu este nou în detalii, singurele aspecte noi fiind diletantismul abordării", se apreciază de către semnatarii moţiunii, care consideră că proiectul are scopul de a politiza învăţământul şi aduce cea mai centralistă organizare a învăţământului din istoria recentă a României.

"Întrucât Titu Maiorescu, Spiru Haret, Nicolae Iorga, Florian Ştefănescu Goanga, Ion Lupas, Emil Haţieganu, Pentru Andrei şi mulţi alţii au activat în partide, ar fi trebuit să fie daţi afară din rectorate şi din alte funcţii, dacă am lua în considerare aberantele articole din actualul proiect, de genul celui care prevede că nu pot fi responsabili de universităţi persoane care activează pentru înnoirea ţărilor lor prin partide, singurele structuri eficiente în democraţie. În nicio ţară, afară de România, nu se adoptă asemenea articole de lege, profund retrograde", apreciază semnatarii moţiunii de cenzură.

Asumarea răspunderii este neconstituţională

Opoziţia critică şi modalitatea de adoptare a legii, prin asumarea răspunderii, precizând că  astfel Executivul a încălcat Constituţia. Acest procedeu de angajare este considerat de semnatarii moţiunii o manieră grosolană de stopare a procesului legislativ de către Guvern, prin întreruperea dezbaterii textului de lege în Senat.

Critici pe fond: aruncă profesorii la dispoziţia directorilor şcolilor şi condamnă elevii la abandon şcolar

Partidele de Opoziţie care au depus actuala moţiune de cenzură consideră că dacă această Lege ar fi adoptată, atunci elevii români ar fi condamnaţi la abandon şcolar. Totodată, se subliniază că anularea examenului de titularizarea aruncă profesorii la dispoziţia directorilor şcolilor.

"Şcoala este supusă total voinţei politicului local. (…) Autonomia universitară a fost desfiinţată şi s-a legiferat calea politizării universităţilor. (…) Legea asumată de Guvern vine să legalizeze în spaţiul universitar practicile electorale de tip PDL, facilitându-se accesul candidaţilor portocalii la funcţii şi titluri academice, prin fraudarea alegerilor şi cumpărarea voturilor. (…) Acest mecanism constituie o pârghie prin care universitatea - ultima redută - care nu a fost ocupă de «ciuma» portocalie, ajunge să fie îngenuncheată", se mai arată în textul moţiunii de cenzură.

Semnatarii moţiunii solicită, în finalul textului, respingerea acestui proiect de lege, prin adoptarea moţiunii de cenzură, şi continuarea normală a procesului legislativ pentru adoptarea proiectului Legii Educaţiei Naţionale în Senatul României.

"Stoparea acestui demers de legiferare a Legii Educaţiei Naţionale prin angajarea răspunderii guvernului este singura soluţie pentru a apăra România de ocupaţia portocalie a învăţământului. Trebuie să ferim ţara noastră de această lege anti-educaţie şi anti-românească!", se mai arată în textul moţiunii.

PNL şi PSD au depus vineri o nouă moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc la doar două zile de la respingerea precedentei.

Aceasta are 22 de pagini şi a fost depusă de către viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, deputatul PSD Cristian Dumitrescu şi senatorul PSD Ecaterina Andronescu.

Potrivit legilor în vigoare şi regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii, iar dezbaterea şi votul au loc după 3 zile de la prezentare. .

Pentru adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt necesare 236 de voturi, număr mai mare decât cel al parlamentarilor din formaţiunile de opoziţie, care dispun de 216 parlamentari.

Ecaterina Andronescu: Opoziţia depune vineri moţiunea de cenzură. Avem toate semnăturile

“Vom depune acestă moţiune astăzi (vineri), până în ora 16,00. Avem toate semnăturile necesare, sunt finalizate toate hârtiile care însoţesc această moţiune. Avem şi semnăturile liderilor grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL”, a declarat Ecaterina Andronescu. citată de agenţia de ştiri Agerpres.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, detaliile tehnice vor fi stabilite în urma unei întâlniri cu liberalii. Moţiunea de cenzură va trebui depusă şi la Camera Deputaţilor şi la Senat.

Preşedintele social-democraţilor, Victor Ponta, a declarat vineri dimineaţă că a învăţat "o lecţie usturătoare" la moţiunea de cenzură precedentă. Liderul PSD a adăugat că, la viitoarea moţiune, nu va mai negocia cu niciun parlamentar al puterii.

„M-am învăţat minte. (...) Dacă a fost un lucru rău şi o lecţie usturătoare pe care am învăţat-o este că nu poţi să îndrepţi un lucru rău tot printr-un rău. Nu nu mai negociem cu nimeni, ne batem cu forţele noastre şi, până la urmă, vom câştiga avându-i pe oameni de partea noastră, nu neapărat pe nişte parlamentari care spun una şi fac alta'', a spus Ponta.

Guvernul Boc a supravieţuit miercuri unei moţiuni de cenzură. Iniţioativa Opoziţiei a fost respinsă, cu 219 voturi "pentru" şi o abţinere. Pentru a dărâma guvernul moţiunea trebuia votată de 236 de parlamentari.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite