PNL şi PSD au declanşat cursa înarmărilor. Miercuri, episodul Stănişoară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi Victor Ponta se uită în direcţii diferite când vine vorba de modificarea Constituţiei

Liberalii şi social-democraţii susţin că vor păstra USL până în 2016. În paralel, fiecare partid îşi pregăteşte şi o strategie de rezervă, pentru cazul în care alianţa se va rupe.

Obiectivul USL este să rămână unită până în 2016 – este mesajul pe care îl repetă, de câte ori au ocazia, Crin Antonescu şi Victor Ponta. Totuşi, atât PNL, cât şi PSD, prin mutările din ultima vreme, dau semne că îşi fac planuri de guvernare separate şi că îşi caută majoritate parlamentară pe cont propriu.

La ora actuală, PSD împreună cu UDMR şi minorităţile mizează pe 269 de parlamentari, iar PNL şi PC –  pe 174. Majoritatea parlamentară este de 294 de senatori şi deputaţi. 

Ultima achiziţie: fostul prim-vicepreşedinte PDL Mihai Stănişoară care s-a înscris în PNL şi va deveni vicepreşedinte liberal.

Înscrierea lui Stănişoară a fost un prilej pentru Crin Antonescu de a mai trimite o săgeată către partenerul său de alianţă, Victor Ponta. După ce un ziarist l-a întrebat pe Stănişoară dacă îşi retrage criticile la adresa lui Crin Antonescu, liderul liberal a replicat : „ Oare nu-l întrebaţi pe preşedintele Băsescu cum e cu înghiţitul porcului, cu nenumirea unui prim-ministru, cum e să semnezi pacte. Sau puteţi să-l întrebaţi pe domnul Ponta cum căuta domnul Băsescu sticle pe jos şi cum e după aia să semnezi pacte“.

Crin nu vrea PDL, dar vrea democrat-liberali

Stănişoară era considerat în PDL unul dintre apropiaţii preşedintelui partidului, Vasile Blaga.

De altfel, potrivit unor surse din PDL,  în urmă cu o săptămână, Stănişoară a fost văzut la masă cu Vasile Blaga şi Sorin Frunzăverde, la un hotel din Capitală. Frunzăverde a plecat acum un an de zile de la PDL la PNL şi era considerat şi el unul dintre apropiaţii lui Blaga.

Ieri, Stănişoară a susţinut că nu s-a sfătuit nici cu Blaga, nici cu Frunzăverde în privinţa plecării la PNL.

Venirea lui Stănişoară în PNL s-a produs pe fondul încercărilor lui Vasile Blaga
de a se apropia de liberali. „Evident că mi se pare foarte firească o alianţă cu PNL, o alianţă care a mai fost şi care a avut rezultate bune“, a fost mesajul cu care Blaga s-a dus în teritoriu, la una dintre întâlnirile cu susţinătorii săi.

Un mesaj similar a fost dat, ieri, şi de vicepreşedintele PDL, Cristian Boureanu, un alt apropiat al lui Vasile Blaga. Acesta a comentat că plecarea lui Stănişoară la liberali poate creşte şansele unei alianţe PDL-PNL.

În schimb, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că nu vede posibilă o alianţă cu PDL mai devreme de anul 2016, când au loc alegeri parlamentare.

Antonescu nu a exclus, însă, posibilitatea venirii în PNL a altor reprezentanţi ai PDL.

Strategia PSD

Liberalii au şi alte posibilităţi de a forma o majoritate. Cum o alianţă cu PPDD ar fi dezavantajoasă pentru PNL din punct de vedere al imaginii, misiunea de a atrage parlamentarii lui Dan Diaconescu a revenit PC. Până acum, trei parlamentari PPDD au trecut la PC, dar negocierile nu s-au încheiat.

Mai mult, liberalii i-au demonstrat lui Ponta că au propriul pretendent la postul de premier, în persoana lui
Klaus Iohannis, recent înscris în PNL.

De cealaltă parte a baricadei, social-democraţii au propriile planuri. Deşi Crin Antonescu este candidatul oficial al USL la alegerile prezidenţiale, unii lideri ai PSD ar vrea să aibă propriul candidat în persoana lui Sorin Oprescu. Pentru prima dată, Oprescu nu a mai negat că va candida la viitoarele alegeri prezidenţiale. „Dacă va fi cazul, da. Şi ştiu foarte bine ce spun. Pentru că simt că pot“, a fost răspunsul lui Oprescu la întrebarea dacă va fi sau nu viitorul preşedinte al României.

De asemenea, PSD are propria strategie de formare a unei majorităţi parlamentare. PSD este într-o alianţă neoficială cu UDMR, partid cu care Victor Ponta a păstrat relaţii bune, după ce PNL şi PC s-au opus cooptării Uniunii la guvernare. De asemenea, Victor Ponta are un protocol de colaborare cu grupul minorităţilor. ;

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite