PNL îşi croieşte listele electorale după isteriile PSD. Miniştrii tehnocraţi nu mai prind loc pe listelele pentru parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii nu-i mai vor candidaţi la alegerile parlamentare pe tinerii miniştri din Guvernul Cioloş, pe motiv că au iscat dispute şi vor fi atacaţi de PSD în campania electorală, deci partidul ar avea de pierdut. Un alt motiv ar fi notorietatea scăzută a acestora.

PNL nu va mai coopta pe listele pentru alegerile parlamentare niciun ministru apropiat de premierul Dacian Cioloş, au confirmat pentru „Adevărul“ surse liberale. Iniţial, conducerea PNL i-a invitat în partid pe Vlad Voiculescu, Cristian Ghinea, Dragoş Pâslaru, Dragoş Tudorache şi Costin Borc pentru a candida la parlamentare, iar, apoi, să le ofere un nou mandat de ministru. Între timp, liderii liberali s-au răzgândit. Motivul? „Nu aţi văzut sondajul nostru pe Bucureşti? Cum poate ajuta partidul cineva care are 2% notorietate?. Vă spun, nu poate“, a declarat, pentru „Adevărul“, unul dintre liderii liberali.

PNL Bucureşti a comandat un sondaj de opinie în care Cristian Ghinea (ministrul Fondurilor Europene) şi Dragoş Pâslaru (ministrul Muncii) au strâns doar 2% din aprecierile bucureştenilor, iar ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu -  8%. „Eu nu zic că n-au fost miniştri buni, dar dacă noi îi punem acum pe liste, nu facem altecva decât să frustrăm oamenii care muncesc zi de zi la partid“, a mai spus liderul PNL pentru „Adevărul“. De altfel, şi vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, a recunoscut, la Adevărul Live, că e puţin probabil ca în echipa de candidaţi liberali să se regăsească unii miniştri tehnocraţi. „În acest moment, acţiunea internă a PNL de alcătuire a candidaturilor pentru parlamentare este concentrată către membrii de partid şi către parlamentarii în funcţie. Nu facem vreun efort special, particular să-i atragem pe miniştrii din Cabinetul Cioloş“, a declarat Mihai Voicu la Adevărul Live.

Totuşi, cum puteau oameni care n-au mai făcut politică, care n-au fost persoane publice, să ajungă la un grad mare de notorietate din moment ce au pornit aproape de la zero? „Să nu dăm alte interpretări, nu este nimic de condamnat. Scorurile din sondaj nu umbresc performanţa unora dintre ei. Foarte mulţi fac o treabă onorabilă, dar cercetarea arată că mai degrabă lideri ai PNL aduc puncte partidului, decât miniştri ai Guvernului Cioloş. Măsurătorile sociologice pe care le-am făcut arată că PNL deţine mai degrabă în interior decât în exterior potenţialul electoral pentru a obţine un scor de peste 30% la alegerile parlamentare. Aşadar, avem capacitatea de a obţine din resurse proprii peste 30%“, răspunde vicepreşedinte PNL. Întrebat dacă, în situaţia în care PNL va da noul Guvern, unii miniştri tehnocraţi ar putea, totuşi, să-şi continue mandatele, Mihai Voicu a spus: „Nu exclud această variantă, dar nu este o concluzie. Depinde de persoana primului ministru, acesta va avea un cuvânt de spus în alcătuirea Guvernului“.

Fără Prună şi fără Ghinea

Surse din interiorul PNL au declarat  pentru „Adevărul“ că Alina Gorghiu şi Vasile Blaga şi-ar dori ca Dacian Cioloş să rămână în continuare premier, fie şi tehnocrat, dar Guvernul să fie format aproape în integralitate din oameni politici. Prin „aproape“ se înţelege două-trei excepţii, oameni care să vină la pachet cu Dacian Cioloş. „În acest fel, noi am rămâne şi cu locurile de pe liste numai pentru oamenii din partid, iar doi-trei miniştri ar putea să continue şi în viitorul guvern. Numai că trebuie să-i selectăm bine“, susţin sursele consultate de „Adevărul“. 

Sursele citate mai spun că liderii liberali ar fi total de acord ca Dragoş Tudorache - mâna dreaptă a premierului Dacian Cioloş - şi Vlad Voiculescu să fie cooptaţi şi în noul Guvern. Însă când vine vorba de Cristian Ghinea, Dragoş Pâslaru şi Raluca Prună, apar câteva nuanţe. „Ghinea şi Prună sunt luaţi la ţintă de PSD şi, automat, vor fi şi teme de campanie pentru PSD.  Prună e asociată non-stop cu Monica Macovei, iar Ghinea e făcut zilnic praf de Ponta şi Ghiţă. La fel se va întâmpla cu Pâslaru, dacă nu termină legea salarizării unitare. Nu contestă nimeni performanţele lor ca miniştri, dar nu e de preferat să le oferi muniţie adversarilor“, au povestit surse din PNL pentru „Adevărul“.

De altfel, Alina Gorghiu a anunţat public că nu o mai vrea pe Raluca Prună la Justiţie. „O să avem un ministru susţinut de PNL. Eu deja mă gândesc deja la vreo două-trei idei, nu se regăseşte doamna Prună, nu că aş avea ceva cu ea, dar am alte opţiuni, propuneri ale partidului“, spunea Gorghiu în urmă cu o lună. Surse liberale susţin că portofoliul Justiţiei este păstrat pentru Cătălin Predoiu, ca o compensaţie după ce partidul l-a sacrificat la alegerile pentru Primăria Capitalei. Predoiu va candida la parlamentare pe listele PNL Bucureşti, alături de Adriana Săftoiu, Mihai Voicu şi Ovidiu Raeţchi.

Ce calcule de guvernare îşi face PNL
Fără o soluţie reală pentru fucţia de premier, după compromiterea lui Cătălin Predoiu, liberalii mizează pe varianta Dacian Cioloş. „PNL are obiectivul de a forma viitorul Guvern. Nu excludem continuarea mandatului lui Dacian Cioloş în fruntea unui Guvern, dar politic“, a spus vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, la Adevărul Live. Din start, liberlaii nu vor să gireze un Guvern de mare coaliţie. „O variantă de guvernare PNL-PSD indiferent de varianta premierului este exclusă“, insistă vicepreşedintele PNL. Liberalii mizează pe o coaliţie PNL- UDMR, sprijinită de cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale şi, dacă trece pragul, de USR-ul lui Nicuşor Dan. În caz de nevoie, PNL ia în calcul şi soluţia imorală. „Să ştiţi că din interiorul ALDE există lideri politici nemulţumiţi de tipul relaţiei cu PSD. Nu e exclus ca o astfel de nemulţumire să se manifeste mai abrupt când vor constata că PSD şi ALDE nu pot face Guvernul“, a spus Mihai Voicu. Întrebat ce înseamnă mai „abrupt“, liderul PNL a răspuns: „Să ceară participarea la o guvernare de dreapta, unde, de fapt, le este locul, dacă n-ar fi aservirea lui Tăriceanu faţă de PSD“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite