PNL, în cumpănă: cu sau fără greii partidului în Guvernul Ciolacu

0
Publicat:

Liderii PNL trebuie să decidă în următoarea perioadă dacă în Cabinetul Ciolacu trimit prima linie a partidului sau preferă tehnocrați și miniștri tineri, în funcție de decizie fiind stabilit și postul pe care îl va ocupa Nicolae Ciucă.

PNL, în cumpănă: cu sau fără greii partidului în Guvernul Ciolacu FOTO: Inquam Photos
PNL, în cumpănă: cu sau fără greii partidului în Guvernul Ciolacu FOTO: Inquam Photos

Una din discuțiile care se poartă în rândul liderilor liberali, în așteptarea momentului propice pentru rocada premierilor, este despre modul cum se va raporta partidul la Guvernul Ciolacu. Mai precis, dacă vor trimite în Executiv inclusiv persoane din conducerea restrânsă sau vor miza pe linia a doua din partid. Potrivit surselor „Adevărul“ din conducerea formaţiunii, cumpăna este cauzată de faptul că la ultima întâlnire a șefilor PNL cu președintele României, Klaus Iohannis, liderul de la Palatul Cotroceni le-a recomandat ca oamenii din conducerea restrânsă – președinte, secretar general, prim-vicepreședinți – să nu intre în Guvern, ci să rămână în afară Executivului, pentru a se ocupa de reconstrucția formațiunii în vederea anului electoral 2024.

Mai exact, nu ar face parte din Guvernul Ciolacu nici Nicolae Ciucă (președintele), nici Lucian Bode (secretarul general), în condițiile în care doi prim-vicepreședinți sunt europarlamentari (Rareș Bogdan și Dan Motreanu) și șefi de consilii judeţene (Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu).

Surse din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul“ că în interior părerile sunt împărțite. Mai precis, unii lideri vor ca Nicolae Ciucă să fie în Guvern, ca garant că PNL nu e ignorat la deciziile importante. „Una e să fie Ciucă la masa deciziilor, alta e să fie trimis vreun ministru, eventual și din garda tânără, pe care poate PSD-iștii o să-l ignore“, precizează un șef de consiliu judeţean al PNL, care face parte din forul de conducere al partidului.

În direcția implicării greilor în problemele guvernării a pledat în mai multe intervenții și Vasile Blaga, acum europarlamentar și în trecut șef al PNL, atât în spatele ușilor închise, cât și public. 

Pârghie pentru critici și distanțare de decizii controversate

De partea cealaltă sunt cei care vor trimiterea unor miniștri din linia a doua în Guvern şi numirea lui Ciucă la şefia Senatului. Potrivit informațiilor „Adevărul“, strategia are la bază ideea că pe termen lung guvernarea va avea din ce în ce mai multe probleme și astfel partidul ar evita asocierea cu evenimente negative. Mai mult, liderii liberalii ar putea critica Guvernul, fără a fi pericolul să fie chiar ei parte a echipei. O altă idee luată în calcul, dar pe termen lung, ar fi ca, în viitor, șase luni sau chiar un an, să poată avea mai ușor o plecare a PNL de la guvernare, dacă nu se mai înțeleg cu cei din PSD, în condițiile apropierii anului electoral 2024.

Decizia privind viitorul guvernării ar urma să fie tranșată în urma unui Birou Executiv sau Birou Politic Național, care va avea loc în preajma declanșării procedurilor privind noul Guvern, susțin sursele „Adevărul“.

Jumătate din problemă, rezolvată

Parțial, în cazul PNL, situația numelor miniștrilor e ca și rezolvată. Iar acest lucru, pentru că liberalii au trei miniștri tehnocrați, fără carnet de partid, care au şanse să se regăsească şi în Guvernul Ciolacu. Este vorba despre şefii de la Investiţii şi Proiecte Europene (Marcel Boloş), Educaţie (Ligia Deca) şi Externe (Bogdan Aurescu). De altfel, ultimul a fost ministru inclusiv într-un cabinet social-democrat, Ponta IV, pentru un an, tot ca independent. Boloș, în cazul în care va rămâne fără MIPE, în condițiile respectării protocolului de colaborare și a trecerii Transporturilor la liberali, are șanse inclusiv la acest portofoliu. Același demnitar e avansat ca variantă și pentru Ministerul Dezvoltării, dacă liberalii ar prelua acest portofoliu de la UDMR. 

În schimb, social-democrații au mers mai mult pe cartea punerii unor membri cu state vechi în partid, în Guvernul actual fiind o bună parte a conducerii (Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, iar până în octombrie 2022, și Vasile Dîncu).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite