PNL a ascuns sub preş rezultatul de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Predoiu a rămas şi fără zâmbet, şi fără funcţia de preşedinte al PNL Bucureşti
Cătălin Predoiu a rămas şi fără zâmbet, şi fără funcţia de preşedinte al PNL Bucureşti

Singurii care au plătit pentru rezultatele dezastruoase ale PNL în Bucureşti au fost liderii organizaţiilor de sectoare. În rest, copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au fugit de răspundere şi s-au opus organizării unui Congres rapid în care să fie aleasă o conducere unică a partidului.

Şedinţa Biroului Politic Naţional (BPN) al PNL se anunţa tensionată de la primele ore ale zilei de miercuri, în condiţiile în care după o şedinţă-fulger a filialei Bucureşti, liderii de la această organizaţie au cerut demisii la vârf. Mihai Voicu, preşedintele filialei PNL de la Sectorul 1, a anunţat ieri -dimineaţă că, din cei şase preşedinţi de sectoare, cinci şi-au dat demisia. El, Florin Alexe, Marius Rogin, Cristian Olteanu şi Aleodor Frâncu şi-au depus mandatul verbal, fără a-şi redacta propriu zis demisiile. Preşedinţii filialelor bucureştene i-au cerut demisia secretarului general, Ilie Bolojan, politician care a câştigat un nou mandat de primar cu peste 70%, motivul invocat fiind că acesta nu s-a implicat suficient de mult în campanie. În timpul şedinţei de BPN, Mihai Voicu a revenit asupra solicitării sale. „Voicu a recunoscut că a greşit. Şi-a cerut scuze şi gata“, a declarat Eugen Nicolăescu, liderul deputaţilor PNL. Însă, în spatele deciziei a stat un alt lucru. Revenirea lui Voicu asupra deciziei privind demisia lui Bolojan a venit după ce primului i s-a reproşat faptul că a uitat că a plecat din teritoriu, de la şefia PNL Dolj, după ce aproape că a distrus acea organizaţie, lâsând un „loc pârjolit“.

Revolta
Potrivit unor surse politice, un alt meci s-a purtat între Dan Cristian Popescu şi copreşedintele Vasile Blaga. Popescu i-ar fi cerut acestuia demisia, fiind nemulţumit de faptul că în campanie, foştii PDL-işti, care ascultă de Anca Boagiu, preşedintele de la filiala PNL Sector 2, nu au mers alături de el, ci, uneori, chiar au jucat pentru PSD. În încercarea sa de a crea presiune, Dan Cristian Popescu a venit însoţit şi de mai mulţi oameni din echipa sa de campanie, însă aceştia au stat la uşă, după ce conducerea liberală a hotărât că toţi cei care nu sunt membri ai BPN să iasă afară.

Anca Boagiu a fost în prima parte a zile omul „Gică contra“ de la Bucureşti. Politician cu experienţă, aceasta nu a vrut să-şi dea demisia odată cu colegii săi încă de dimineaţă, ţinând de scaunul de preşedinte de filială. Ştia că odată cu pierderea funcţiei poate pierde şi din influenţa în sector. Spre seară, a fost forţată să-şi dea demisia. Pentru a rezolva situaţia de la sectoare şi de la organizaţia mare a Bucureştiului, europarlamentarul Cristian Buşoi a cerut alegeri în filialele fără lideri, dar a venit şi cu ideea organizării unui Congres până în toamnă. Propunerile nu au fost primite pozitiv de cei din sală.

Iohannis şi Cioloş, scoşi vinovaţi
Preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, a fost printre cei care le-au cerut celor de la Capitală să nu mai facă prea mult zgomot, să-şi asume înfrângerea şi să demisioneze din funcţiile pe care le ocupă, potrivit unor surse politice. Aceleaşi surse susţin că una din greşelile făcute la Bucureşti a fost faptul că nu s-a mers şi pe un mesaj general în care să se vorbească de salarii mai mari, pensii decente sau să se pună accentul mai mult pe partea legată de educaţie şi familie. „PSD-ul a avut o strategie bună de la centru. La noi, nimic. Nu a existat un proiect unitar de care să ne legăm. Ştiţi ce a zis Predoiu legat de campanie: «şeful de campanie sunt eu»“, au declarat surse politice nemulţumite de modul cum a decurs campania pentru Bucureşti.

În timpul şedinţei, deputatul Cezar Preda, fost purtător de cuvânt al lui Predoiu în timpul campaniei, a cerut şi excluderea a doi parlamentari liberali: senatorul Cristian Bodea şi deputatul Teodor Paleologu. Primul pentru că în ultimele zile ar fi avut atacuri la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, cerând distanţarea de acesta, în timp ce Paleologu a fost un susţinător al lui Nicuşor Dan.

De asemenea, o parte din cei aflaţi i-au găsit vinovaţi pentru rezultatele proaste din Bucureşti şi din anumite judeţe pe Klaus Iohannis, pentru că nu ar fi ieşit să spune cu subiect şi predicat pe cine să susţină românii, precum şi pe premierul Dacian Cioloş, care ar fi fost de acord cu proiectele de lege ale PSD. Din partea conducerii nu a fost, însă, o reacţie de apărarea a lui Cioloş şi a lui Iohannis. Au fost şi liberali care le-au luat apărarea, de la distanţă, lui Iohannis şi Cioloş. „Mi se pare o prostie să dai vina pe preşedinte sau pe premier pentru că am pierdut alegerile. Au schimbat de trei ori candidatul la Bucureşti. Nu e de vină domnul Cioloş pentru ceea ce s-a întâmplat. Acest executiv încearcă să îşi facă datoria. Pe de altă parte, domnul Iohannis nu se amestecă în nicio campanie electorală sub nicio formă“, a spus europarlamentarul Theodor Stolojan, care nu a fost prezent la şedinţă, nefiind membru al BPN.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite