Platforma lui Geoană, colac de salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului lansează o platformă transpartinică, denumită Comitetul Naţional pentru Dezvoltare. Iniţiativa este menită să-i refacă fostului lider al PSD profilul public. Comitetul ar putea fi o alternativă în situaţia în care relaţia dintre Mircea Geoană și actuala conducere a PSD se va deteriora iremediabil.

Platforma civico-politică va avea ca scop centralizarea strategiilor de dezvoltare existente, dar şi a propunerilor venite de la specialişti. Proiectul va fi lansat mâine la Academia Română.

Comitetul nu va fi condus de Geoană, ci de un board din care vor face parte câte un reprezentant de la fiecare partid: Teodor Meleşcanu de la PNL, Petru Filip de la PDL, Ecaterina Andronescu de la PSD şi Gyorgy Frunda de la UDMR, au declarat, pentru „Adevărul",  surse apropiate lui Mircea Geoană.

Boagiu, în comitetullui Geoană

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, reprezentanţii investitorilor străini, ai Camerei de Comerţ Româno-Americane şi ai Consiliului Economic şi Social vor face, de asemenea, parte din conducerea Comitetului.

Citiţi şi:

Băsescu l-a lăsat pe Boc preşedinte de 1 Decembrie

Mircea Geoană: „Aş aduce salariile profesorilor mai aproape de ale magistraţilor“

Mircea Geoană „şi-a blindat" structura şi cu nume sonore pe plan european: Gunther Verheugen, fostul comisar european pentru extindere, şi Giuliano Amato, fost prim-ministru al Italiei. „Crearea acestui Comitet este, de fapt, o încercare a lui Geoană de a-şi muta imaginea de la şeful de partid la politicianul care se înconjoară de o platformă civică", susţin surse din PSD. 

Din Comitet vor face parte academicieni, reprezentanţi ai unor ONG-uri, analişti politici, senatori din fiecare partid precum şi specialişti din sistemul economic şi din cel bancar. Domeniile vizate sunt reforma sistemului public, dezvoltarea sectorului privat şi politicile sociale.

Analizele membrilor Platformei vor fi strânse într-un raport, finalizat înainte de un eventual nou Acord cu  FMI. Unele din concluziile raportului ar urma să fie transformate în iniţiative legislative, iar altă parte vor fi trimise la Guvern. Preşedintele Senatului are însă ambiţii mai mari în privinţa platformei. Comitetul s-ar putea transforma chiar, la un moment dat, într-un „supraveghetor" al Guvernului, care să supervizeze implementarea politicilor publice.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat că a avut deja o discuţie de principiu cu Geoană şi că susţine ideea acestuia. Frunda a precizat însă că nu ştie dacă va lua parte la şedinţele Comitetului Naţional de Dezvoltare, deoarece întâlnirile sunt programate în zilele de vineri, când el nu se află în Bucureşti. „Ideea în sine este foarte bună, dar nu am discutat încă detaliile", a mai spus Frunda.

Şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a confirmat pentru „Adevărul" că a acceptat să facă parte din Comitetul de Dezvoltare propus de Geoană. La fel vicepreşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu (PNL), a confirmat, ieri, că este membru în boardul Comitetului.

Ponta nu ştie nimic

Liberalul a afirmat că proiectul nu are caracter partinic şi îşi propune să lanseze programe concrete pentru relansarea economică. "Nu vom discuta strategii la modul general, pentru că din acestea există suficiente. Obiectivul nostru este să identificăm programe care să poată atrage şi finanţare", a spus Meleşcanu.

În timp ce reprezentanţii celorlalte partide erau la curent cu iniţiativa lui Geoană, liderul PSD, Victor Ponta, părea că nu ştie nimic. "Nu am fost consultaţi, nu am fost nici anunţaţi. Nici măcar în Biroul Permanent nu a fost un anunţ formal din partea domnului Geoană. Dar respectăm dreptul la liberă iniţiativă", a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan. 

"Nu am fost consultaţi, nu am fost nici anunţaţi. Dar respectăm dreptul la liberă iniţiativă."
Radu Moldovan
purtător de cuvânt al PSD

Comentariu: Un nou partid pe scena politică?

Andrei Ţăranu

Este evident că Mircea Geoană s-a gândit la acest Comitet ca la o structură menită să-l propulseze în spaţiul public dacă va fi exclus din PSD. Dar nu cred că va fi exclus, ci doar marginalizat.

Poate că la un moment dat Mircea Geoană va încerca să transforme această platformă într-un partid în care să-i atragă pe nemulţumiţii din PSD, PDL şi, eventual, PNL, un partid al nemulţumiţilor.

Dar un nou partid are nevoie de mai puţini politicieni şi de mai mulţi oameni credibili, iar un politician de talia lui Geoană este lipsit de credibilitate. Iniţiativa acestei Platforme este salutară dacă are un scop lucrativ, nu dacă este un vehicul pentru imaginea cuiva.

Andrei Ţăranu
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite