Peste 60% dintre președinții de Consiliu Județean sunt din alianța PSD-PNL | DATE PARȚIALE
0După alegerile de duminica trecută, PSD a obținut peste 36% dintre mandatele de președinte de Consiliu Județean, iar PNL a câștigat peste 30%, țara fiind împărțită în două culori: roșu și albastru.
După Partidul Social Democrat (PSD), care au câștigat 36,96% dintre mandatele de președinție a Consiliilor Județene și Partidul Național Liberal (PNL), partid care a câștigat 30,19% dintre mandate, în ordinea procentului de câștiguri, s-au situat Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), cu 9,78%, Alianța Dreapta Unită (formată din USR, PMP și Forța Dreptei) cu 7,80%, Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) cu 5,34% și Partidul S.O.S România, cu 3,11%.
La acest moment, pentru alegerea președinților consiliilor județene s-au centralizat, la nivel național, datele din 34 dintre cele 41 de circumscripții electorale, astfel aceste rezultate sunt încă parțiale.
Gradul de votare în țară a fost 51,05%, numărul total al voturilor valabile exprimate s-a situat la 6.357.570, reprezentând 95,52% din numărul celor care s-au prezentat la urne în data de 9 iunie 2024.
Potrivit faptului că, până la acest moment, toate datele de la votarea de acum aproape o săptămână nu au fost centralizate în totalitate, modernizarea sistemului de vot ar trebui să fie una dintre priorități, spun cei care au analizat cu atenție modul în care s-a desfășurat procesul electoral la alegerile locale și europarlamentare 2024 și care consideră că scrutinul de duminică nu a fost cel mai bine organizat.
„Știu că foarte multe persoane n-au neapărat încredere în tehnologie și siguranța ei, dar cred că pentru următoarea tură de alegeri e important să avem o discuție despre modernizarea procesului de vot. Pentru că el a rămas profund arhaic. Aceleași hârtii, aceleași urne făcute din carton, or unele țări au introdus diversele elemente electronice în vot: fie vot direct electronic, pe calculator, cu ID de cetățean - în Estonia, fie mașini de vot electronice, fie foaie de vot citibilă de mașina electronică și care face raportarea instantanee, după care e mult mai ușoară verificarea”, spune Robert Santa, sociolog, reprezentantul platformei Re Think. Un exemplu de raportate eficientă a voturilor este chiar Republica Moldova.
„Spre exemplu alte țări, și spre rușinea noastră Republica Moldova e un exemplu foarte bun, au sisteme electronice de raportare extrem de bine puse la punct. În Republica Moldova se închid urnele la 9,00 seara, iar până la 1,00 dimineața majoritatea rezultatelor sunt deja cunoscute”, a mai spus Santa.