PDL se înnoieşte de alegeri: Fostul premier Ungureanu se va afla pe listele candidaţilor. Elena Udrea ar putea rămâne acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier Ungureanu şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, bat palma împotriva USL
Fostul premier Ungureanu şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, bat palma împotriva USL

Liderii partidelor Alianţei România Dreaptă (ARD), alternativa la orientarea stângistă a USL, s-au pus de acord cu privire la împărţirea candidaturilor la parlamentare. Astfel, liderul ţărănist Aurelian Pavelescu şi fostul premier Ungureanu ar urma să candideze pentru un fotoliu în Capitală, în timp ce Vasile Blaga va căuta succesul parlamentar în Timiş, relatează „Gândul”.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, în jurul căruia a fost ţesută alianţa de dreapta, va opta pentru un colegiu din Bucureşti. Deşi luase în calcul şi obţinerea unui fotoliu de parlamentar din judeţul Iaşi, acesta s-a răzgândit după ce s-a alăturat Forţei Civice, în calitate de vicepreşedinte, fostul lider al liberalilor din sectorul 2, Dan Cristian Popescu. Conflictul acestuia cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, precum şi apropierea de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, îi garantează fostului premier Ungureanu o susţinere mai fermă din partea bucureştenilor decât ar putea acesta obţine în oraşul său natal.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, ales senator într-un colegiu din Bucureşti la alegerile legislative din 2008, ar putea candida anul acesta într-un colegiu din Timiş. Potrivit „Gândul”, gruparea portocalie ar urma să-i scoată la înaintare la 9 decembrie pe liderii locali care au pierdut „la mustaţă” în faţa USL. Ar putea fi vorba, precizează sursa citată, despre secretarul general al PDL, Gherorghe Flutur, care ar urma să ocupe un colegiu de senator în Suceava, despre prim-vicepreşedintele Mihai Stănişoară, care ar urma să se bată pentru un fotoliu de parlamentar în Mehedinţi şi despre fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, aspirant la un loc în Parlamentul României prin votul clujenilor. Şi fostul preşedinte al CJ Dâmboviţa, Florin Popescu, ia în calcul o eventuală candidatură, însă aceasta nu a fost confirmată de la centru.

Din campania electorală pentru alegerile legislative a acestui an ar putea lipsi figuri marcante ale politicii portocalii, informează „Gândul”, pe motiv că aceştia ar prejudicia imaginea partidului, care îşi doreşte un suflu nou. Este şi cazul Elenei Udrea, fostu lider al organizaţiei bucureştene a partidului, fost ministru al Turismului şi Dezvoltării şi deputat ales în campania electorală din 2008 într-un colegiu din Bucureşti. Aceasta ar putea candida la alegerile parlamentare într-un colegiu din judeţul Neamţ.

Printre numele noi, scoase de Alianţa România Dreaptă în prima linie a politicii este şi Mihail Neamţu, liderul formaţiunii „Noua Republică”, care ar putea candida pentru un fotoliu de parlamentar din partea PNŢCD, având în vedere că formaţiunea pe care o conduce nu a dobândit încă personalitate juridică.

Pe lângă împărţirea colegiilor, care sunt hotărâte la centru, listele alianţei ARD se lovesc şi de intransigenţa criteriilor vicepreşedintelui PDL Monica Macovei pentru a putea obţinte statutul de candidaţi.  Astfel, aspiranţii la listele parlamentare ARD, ar trebui să nu fi fost condamnaţi definitiv, arestaţi preventiv, trimişi în judecată sau care au averi disproporţionate, să nu fi încheiat contracte netransparente cu statul, să nu fi colaborat cu Securitatea ori să fi trecut de la un partid la altul.

Criteriile ar putea pune în dificultate o eventuală candidatură a Elenei Udrea, a cărei cotă de popularitate este în continuă scădere şi a deputatului Ştefan Pirpiliu, care a demisionat din PDL la 28 august, pentru a se alătura formaţiunii Forţa Civică, ceea ce ar putea fi interpretat de Comisia de Etică a Alianţei, condusă de Monica Macovei, ca „traseism politic”. Deciziile în Comisia de Etică se iau cu votul majorităţii, ceea ce înseamnă că cei doi ar putea ajunge, totuşi, pe listele ARD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite