Parlamentarii au votat ca anul 2024 să devină „Anul Avram Iancu”

0
Publicat:

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, marți, un proiect de lege pentru instituirea anului 2024 ca „Anul Avram Iancu”. O inițiativă similară a fost votată recent de parlamentari și pentru anul în curs, mai exact „Anul Iuliu Maniu”.

Parlamentarii au votat ca anul 2024 să devină „Anul Avram Iancu” FOTO: Inquam Photos
Parlamentarii au votat ca anul 2024 să devină „Anul Avram Iancu” FOTO: Inquam Photos

„Se instituie anul 2024 ca 'Anul Avram Iancu' pentru aniversarea a 200 de ani de la naşterea revoluţionarului Avram Iancu. Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi activităţii lui Avram Iancu", se arată în proiectul de lege, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 226 de voturi „pentru”, 4 voturi „contra” și 43 de „abțineri”. Inițiativa legislativă a fost inițiată de deputatul PNL Florin Roman și semnată de mai mulți deputați ai PNL și PSD.

„Alături de moții săi, Avram Iancu s-a străduit să facă o realitate din idealurile sociale, liberale și naționale ale românilor transilvăneni , care vor trebui să mai aștepte 70 de ani pentru a le vedea împlinite. Prin activitatea sa politică, intelectuală și revoluționară, Avram Iancu și-a câștigat locul de cinste în panteonul istoriei românilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Parlamentarii votează la jumătatea anului ca 2023 să fie „Anul Iuliu Maniu”

Tărăgănarea discuțiilor pe anumite inițiative legislative duce la situații în care adoptarea are loc mult prea târziu și proiectul de lege are o utilitate scăzută.

Un astfel de exemplu este o inițiativă legislativă care prevede instituirea anului 2023 ca „Anul Iuliu Maniu“, depusă de doi deputați PNL la începutul lunii februarie. Proiectul a fost adoptat de Senat abia în aprilie și a intrat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților la începutul lunii iunie.

Inițiatorii proiectului arată în expunerea de motive că „procedura de urgență este necesară pentru a permite autorităților publice din România să organizeze în cursul anului 2023 evenimente dedicate marii personalități politice și sociale pe care a reprezentat-o Iulia Maniu“.

Cu toate aceasta, lungirea discuțiilor din Parlament a dus la situația în care proiectul de lege primește vot abia la jumătatea anului. Prin urmare, autoritățile publice locale ar mai avea la dispoziție cel mult șase luni în care să poată organiza evenimente.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite