Opoziția de carton. Patru sesiuni parlamentare în care Coaliția nu a fost deloc deranjată prin moțiuni de cenzură

0
Publicat:

Instrumentul moțiunii de cenzură, singurul prin care un Guvern poate fi îndepărtat de Parlament, a ajuns să fie străin de partidele din Opoziție, care de patru sesiuni parlamentare consecutive nu au mai încercat să demită un Cabinet PSD-PNL.

Opoziția nu deranjează deloc Puterea în această legislatură FOTO Inquam Photos
Opoziția nu deranjează deloc Puterea în această legislatură FOTO Inquam Photos

Ultima moțiune depusă în Parlament, care a avut și succes,  a fost cea a PSD, în 28 septembrie 2021. Câteva zile mai târziu, Guvernul Cîțu era demis, prin voturile PSD, USR și AUR. A fost ultimul moment în care o echipă guvernamentală a avut emoții în ceea ce privește sancționarea prin votul din Parlament. 

După constituirea Coaliției PSD-PNL formațiunile din Opoziție nu s-au înțeles ca să mai depună vreo moțiune de cenzură, deși au trecut patru sesiuni parlamentare. Mai mult, toamna aceasta Opoziția (formată acum din USR, Forța Dreptei, AUR și UDMR) a ratat și moțiune din momentul în care Guvernul Ciolacu și-a angajat răspunderea în Parlament pentru o serie de măsuri fiscal-bugetare.

Practic, formațiunile Opoziției s-au limitat doar la moțiuni simple, ineficiente din punct de vedere al consecințelor, dar și la atacarea la CCR a unor proiecte de lege considerare neconstituționale.

Egalat un „record” vechi de aproape trei decenii

O situație similară s-a mai petrecut doar în ultima parte a legislaturii 1992-1996. În sesiunile parlamentare din anii 1995 și 1996, formațiuni politice precum PNȚCD, PSD, PNL sau UDMR au evitat să mai depună o moțiune de cenzură. 

În schimb, în toate celelalte legislaturi Opoziția a dat emoții periodic partidelor aflate la putere. Legislatura cu cele mai multe moțiuni de cenzură a fost 2008-2012. De altfel, tot în aceasta a fost înregistrată și premiera, fiind pentur prima dată când a trecut la vot, în 2009, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Boc. Trei ani mai târziu, o altă moțiune de cenzură va duce la căderea Guvernului Ungureanu. 

La polul opus, adică legislatura cu cele mai puține moțiuni de cenzură, a fost cea din perioada 2000-2004, când au fost depuse doar două moțiuni de cenzură. Prima a fost în decembrie 2001, în timp ce a doua a fost în martie 2003. Niciuna dintre acestea nu a trecut.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite