Jocuri de culise. Scenariul comasării localelor cu primul tur al prezidențialelor, luat în calcul și de PSD

0
Publicat:

PSD nu exclude posibilitatea comasării unui rând de alegeri în 2024, cum ar fi localele cu primul tur cu prezidențialele, susțin surse politice pentru „Adevărul”. De asemenea, pe primul loc al listei pentru europarlamentare ar urma să fie o femeie.

Grindeanu și Ciolacu, doi dintre greii PSD FOTO Inquam Photos
Grindeanu și Ciolacu, doi dintre greii PSD FOTO Inquam Photos

Varianta comasării localelor cu primul tur de prezidențiale nu este exclusă de conducerea PSD, susțin surse politice. Însă o problemă ar fi faptul că ar exista un impediment pentru că la prezidențiale poți vota în absolut orice secție de votare din țară, în timp ce la locale poate fi exercitat acest drept constituțional doar în unitatea administrativ teritorială unde ai reședința sau domiciliul.

O problemă ar fi și faptul că președintele nou ales ar trebui să mai aștepte aproape trei luni până la preluarea mandatului.

O altă variantă este ca Guvernul să organizeze prezidențialele și parlamentarele în trei săptămâni consecutive, începând cu finalul lunii noiembrie. Mai precis, în prima săptămână să fie turul I al prezidențialelor, în a doua săptămână parlamentarele, iar în ultima turul al II-lea al prezidențialelor.

Pregătirile PSD pentru europarlamentare

Lista finală a candidaților PSD pentru europarlamentare va fi stabilită după 7 ianuarie (Sfântul Ioan). Potrivit informațiilor „Adevărul”, deschiderea de listă ar urma să fie o doamnă. De asemenea, pe locuri eligibile, adică 4 și 6, ar urma să fie tot femei. Nu a fost însă încă luată decizia privind cine va fi persoana care va deschide lista. La un moment, inclusiv Mihai Tudose a fost vehiculat pentru deschiderea listei la europarlamentare. Tudose este cel care va fi și coordonatorul campaniei. 

În ceea ce privește colaborarea cu PNL, aceasta va continua și dacă liberalii ajung pe locul al treilea la următoarele alegeri. Social-democrații țintesc locul I, ceea ce nu ar trebui să fie o problemă, date fiind procentele din sondajele de opinie, unde PSD e la distanță față de AUR și PNL. De altfel, Ciolacu a și afirmat într-un interviu pentru România TV că va pleca a doua zi de la cârma PSD dacă AUR iese pe primul loc la alegerile europarlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite