Opoziţia face avansuri UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Uniunii Social-Liberale fac lobby pe lângă UDMR în tentativa de a forma o nouă majoritate parlamentară. Pentru a-i „seduce“ pe aleşii maghiari, liberalii sunt dispuşi să voteze statutul minorităţilor pe care UDMR îl negociază deja cu PDL. În schimb, social-democraţii sunt mai rezervaţi.

Citiţi şi: Dan Voiculescu: Sunt premise pentru suspendarea lui Băsescu până la 25 martie

Opoziţia, şantajată cu scaunul lui Mircea Geoană

Liberalii susţin că au avut „discuţii exploratorii cu UDMR"  şi că, pentru prima dată, nu ar fi primit un răspuns negativ. Surse din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul" că partidul ar fi dispus să voteze legea privind statul minorităţilor, dar este posibil ca un asemenea pas să nu fie suficient, în condiţiile în care UDMR are o promisiune similară de la PDL.

„UDMR este într-o fază de poziţionare, dar pentru a ni se alătura vor să fie siguri că vom câştiga viitoarele alegeri. Nu ne mai refuză explicit ca până acum câteva luni", afirmau sursele citate. Social-democraţii sunt însă mai rezervaţi. „În politică se poate negocia orice, dar este prematur să discutăm despre un vot pe statutul minorităţilor pentru că în PSD nu s-a luat o decizie", a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan.

Reconfigurare doar pe jumătate

Crearea unei majorităţi este anticipată de preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, care dă şi un termen de realizare: 25 martie. Majoritate care, spune Voiculescu, va crea premisele suspendării preşedintelui Traian Băsescu. Voiculescu are deja la activ un pronostic validat: el a anunţat formarea alianţei social-liberale până la 31 ianuarie 2011, dată care a fost depăşită doar cu cinci zile.

Pentru a „detrona" Puterea, Opoziţia duce, pe lângă tratativele cu UDMR, şi negocieri de la om la om cu parlamentari ai Puterii.  Surse liberale susţin că, în perioada următoare, şapte parlamentari ai Puterii vor trece în Opoziţie: un senator şi şase deputaţi. În Cameră PSD, PNL şi PC vor avea însă nevoie de cel puţin 20 de deputaţi pentru a obţine majoritatea.

Obiectiv foarte greu de atins, mai ales că PDL ar putea, la rândul său, să racoleze câţiva parlamentari nemulţumiţi din Opoziţie.
La Senat, Uniunea Social-liberală îşi pune mari speranţe în crearea unei noi majorităţi deoarece mai are nevoie de doar doi parlamentari. Aceştia ar putea fi „smulşi" din rândurile UNPR, care l-a mai pierdut către sfârşitul anului trecut pe Liviu Câmpanu, afiliat între timp grupului PNL.

„Este foarte posibil ca acest lucru să se întâmple în câteva zile", se arăta optimist liderul PC, Daniel Constantin. În acest moment, raportul dintre Putere şi Opoziţie este de 69 de senatori la 68. Practic însă, PSD, PNL şi PC au 67 de senatori deoarece Cătălin Voicu (PSD) se află în arest.

În situaţia în care un reprezentant al Puterii „dezertează", atunci raportul devine 68 la 68, iar partidele din arcul guvernamental rămân cu un vot mai puţin decât au nevoie pentru a promova legile organice.

"Sunt premise parlamentare ca, până la 25 martie, Traian Băsescu să fie suspendat. "
Dan Voiculescu
vicepreşedinte al Senatului

UNPR a obţinut un post  de vicepreşedinte la Senat

Puterea a obţinut majoritatea funcţiilor din Biroul Permanent al Senatului, în urma negocierilor începute săptămâna trecută și bătute în cuie ieri de plen. După ce reprezentanţii Opoziţiei au cedat presiunilor Puterii, raportul din conducerea Senatului a devenit de şapte la şase, în favoarea arcului guvernamental.

În garda de vicepreședinţi, pe lângă Ioan Chelaru (PSD), Alexandru Pereş (PDL), Dan Voiculescu (PNL-PC), a fost introdus şi Cristian Diaconescu (UNPR), pe un post cedat de democrat-liberali.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite