Noua componență pestriță a Parlamentului: traseism, condamnări și acuzații de plagiat
0Alegerile din 1 decembrie aduc o serie de personaje controversate în noua componență Parlamentului României. De la figuri consacrate ale politicii românești, implicate în scandaluri și mai multe dosare de-a lungul anilor, până la traseiști sau nou-veniți care promit o schimbare, dar care ridică semne de întrebare privind integritatea lor, noul Parlament este un mozaic complex de interese și controverse.
Pe primul loc în clasamentul rezultat în urma scrutinului de pe 1 decembrie s-au poziționat membrii Partidului Social-Democrat (PSD), urmați de Alianța pentru Unirea României (AUR), Partidul Național Liberal (PNL) și Uniunea Salvați România (USR). Pe următoarele locuri sunt partidul SOS România, condus de Diana Șoșoacă, și Partidul Oamenilor Tineri (POT), o formațiune nouă care și-a declarat susținerea pentru Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Ultimii care au reușit să treacă pragul sunt membrii Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR).
Printre cei care obțin mandate se numără personaje din PNL, PSD, USR, sau chiar din Uniunea Democrată Magiară din România (UDMR), care s-au aflat în diverse scandaluri publice.
PNL, invadat de foștii lideri cu acuzații de plagiat
În noua componență a Parlamentului au câștigat mandate doi foști miniștri ai educației. Unul dintre ei, Sorin Cîmpeanu, a plecat de la conducerea ministerului pe fondul unui scandal de plagiat. Deși a fost o figură importantă în guvernul liberal, controversa i-a afectat serios cariera politică. Tot cu probleme de plagiat mai intra la Senat fostul premier Nicolae Ciucă, dar și Florin Roman, demisionar din cabinetul condus de Ciucă.
Monica Anisia, un alt fost ministru al Educației din partea PNL, intră și ea în Parlament, fiind subiectul unor critici legate de gestionarea sistemului de învățământ în timpul pandemiei. Nu în ultimul rând, în Camera Deputaților se va regăsi și Mircea Roșca, liberalul care l-a înlocuit pe fostul baron „Lamborghini” la conducerea PNL Prahova, după ce a scăpat de un dosar de trafic de influență. Dosarul lui Roșca a fost închis din cauza prescripției faptelor.
Reveniri în PSD și mandate împărțite cu PUSL
Și din partea PSD vin mai multe figuri controversate, implicate în scandaluri care le-au marcat carierele politice, precum Maricel Popa, fost președinte al Consiliului Județean Iași, cercetat pentru abuz în serviciu și acte de corupție. Un alt nume este Marian Neacșu, actual vicepremier. Neacșu a fost mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea până în 2018, când opoziția l-a costat excluderea din PSD. În 2016, Neacșu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, după ce își angajase ilegal fiica la biroul său de parlamentar.
În noul Legislativ revine și Victor Ponta, premier demisionar în scandalul Colectiv. Ponta a fost implicat, în 2015, într-un proces de corupție. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit achitarea sa în 2018. Recent, Ponta l-a susținut pe Călin Georgescu la prezidențiale.
Pe listele PSD mai intră în noul Parlament și Grațiela Gavrilescu, care este însă membră PUSL. Gavrilescu, fost ministru al Mediului, a fost criticată pentru gestionarea fondurilor ministerului. PUSL, partid fondat de Dan Voiculescu, a intrat în ultimii ani pe listele social-democraților, schema folosită de cele două formațiuni devenind o tradiție.
Foști lideri locali cu probleme în grupurile USR
Noua componență a Parlamentului aduce în față și figuri controversate din USR, precum Clotilde Armand, fostul primar al Sectorului 1 București, care a fost în centrul mai multor scandaluri. Este declarată de ANI în stare de incompatibilitate și a pierdut procesul în primă instanță. Înalta Curte a amânat sentința pentru 11 decembrie. Clotilde Armand obține un mandat de senator.
Un alt lider local cu probleme care va ajunge în Camera Deputaților este Allen Coliban, fostul primar al Brașovului, anchetat pentru posibile abuzuri în serviciu legate de autorizațiile de consolidare a unui imobil pe care îl deține.
UDMR și proiectele pentru autonomia Ținutului Secuiesc
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) ar urma să aibă cinci deputați în Harghita, adică și singurii care prind loc în Camera Deputaților din județ. Cel de pe poziția cinci pe lista UDMR este Zakarias Zoltan, preşedintele Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), care este și unul dintre inițiatorii proiectelor pentru autonomia Ținutului Secuiesc.
Pe listele din Covasna ar urma să obțină încă un mandat de senator Fejer Laszlo-Odon, care a fost criticat de o parte a opiniei publice după ce a participat la un eveniment în care doi cetățeni români de etnie maghiară, condamnați în România la închisoare pentru terorism, au fost premiați de o asociație din Ungaria.
Grupurile AUR, presărate cu vedete
Grupurile AUR ar urma să nu facă excepție nici în următoarea legislatură de personaje controversate, atât noi, cât și vechi, implicate și în mandatul 2020-2024 în scandaluri de amploare. Sorin Lavric, care a făcut obiectul mai multor articole de presă în urma unor afirmații misogine, dar și elogii pentru legionari, ar urma să își păstreze poziția de senator AUR de Neamț. În aceeași situație este și deputatul Dan Tănasă, care intră acum pe lista AUR Brașov pentru Camera Deputaților și a făcut obiectul mai multor scandaluri în Parlament, fiind chiar sancționat. Își păstrează funcția și Mircia Chelaru, senator AUR de Argeș și fost șef al Statului Major al Apărării, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare după ce a vândut o locuință primită de la MApN la un preț de 13 ori mai scump.
Mihail Neamțu este un personaj nou în Parlament, care a mai avut tentative la funcții publice, fiind trecut și prin partide precum PMP sau PNL. Între noii deputați AUR este și Mugur Mihăescu, alias Garcea, renumit pentru interpretarea lui din serialul „Vacanța Mare”. Actorul a devenit ulterior antreprenor. Tot aici se va regăsi și patronul FCSB, Gigi Becali, anchetat în mai multe dosare și eliberat condiționat în 2015 după executarea unei treimi dintr-o pedeapsă cu închisoarea.
Traseismul din SOS
SOS România aduce în Parlament personaje care au trecut prin mai multe partide, printre care Ion Nicolae-Mirel, fost membru PRM, PNL, PPDD, PUR, UNPR, PUSL și AUR. Nagy Vasile, intrat în 2020 pe listele AUR în Parlament, a trecut și pe la Forța Dreptei înainte de a ajunge în partidul condus de Diana Șoșoacă. Tot din partea SOS intră și Dumitru Coarnă, fost membru AUR și PSD.
Pe lista SOS obține un mandat de deputat și Andrei Gușă. Tatăl său, Cozmin Gușă, fost consilier prezidențial, a fost vehiculat pentru o candidatură la Primăria Capitalei, susținută de AUR. Discuțiile au dus însă la un scandal, pentru că partidul avea deja un candidat anunțat, pe Mihai Enache.
Pe lista pentru Senat este și actuala eurodeputată Diana Șoșoacă, care a făcut de-a lungul anilor obiectul mai multor scandaluri în mandatul de senator obținut în 2020 pe listele AUR.
Cu ce ajunge POT, partidul care îl susține pe Călin Georgescu, în Parlament
Pe listele POT ar urma să obțină mandate de parlamentari cel puțin două nume identificate deja cu probleme. Unul dintre aceste nume este Valentina Aldea, cap de listă la Senat din partea POT București, în cazul căreia au apărut în spațiul public imagini care arată că viitoarea senatoare ar fi făcut videochat, fiind prezentă pe mai multe platforme sub numele de Justinn Jade. Aldea susține însă că imaginile sunt fabricate.
Formațiunea este vizată și de documentele desecretizate de președintele Klaus Iohannis, care atestă, potrivit Serviciului Român de Informații, că TikTok a identificat o promovare masivă și în cazul său, precum în cazul candidatului independent Călin Georgescu.