Noi controverse privind teza de doctorat a lui Bode. Cum răspunde ministrul Afacerilor Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UBB a anunțat reanalizarea tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, după ce jurnalista Emilia Șercan a susținut că procentul real de plagiat este mai mare față de cât arată o analiză inițială. Ministrul a refuzat să comenteze, subliniind că instituțiile abilitate trebuie să își facă treaba. 

Ministrul a subliniat că va avea un răspuns după o analiza instituțiilor abilitate FOTO Arhivă
Ministrul a subliniat că va avea un răspuns după o analiza instituțiilor abilitate FOTO Arhivă

Potrivit unui articol publicat de Pressone, ministrul de Externe ar fi tradus „cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat”. 

De asemenea, în articolul publicației, jurnalista Emilia Șercan mai susține că „ministrul de Interne, care și-a susținut teza în 2018, la doi ani după ce verificarea lucrărilor doctorale cu softul a devenit obligatorie prin lege, a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze acest nou filtru de prevenție a fraudei”. 

UBB anunță reluarea analizei 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a anunțat că va relua analiza tezei de doctorat a șefului MAE, Lucian Bode, după publicare unui articol al Pressone, în care jurnalista Emilia Șercan susține că adevăratul procent de plagiat al lucrării este de 18,5%, nu 2,95%, cum arată o analiză inițială a UBB. 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode. Așa cum s-a angajat public pornind de la bunele practici internaționale de a aborda integritatea cu integritate, Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat și va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații, după practici și mecanisme academice de referință, dincolo de analizele și dezbaterile sociale sau politice absolut naturale într-o democrație”, a transmis UBB, potrivit Edupedu

Ce spune ministrul

Nu vreau să mă pronunț pe analizele unor persoane private, fără rol de instanță în acest caz”, a transmis ministrul Nicolae Bode într-un răspuns pentru „Adevărul”, explicând că va l - și mai ales legal”.

 Șeful MAE a mai susținut că „pentru analizele valide, există legi, există instituții abilitate, care trebuie să își facă treaba (desigur, întotdeauna cu respectarea legii)”

Suspiciuni de plagiat în teza de doctorat

Anterior, rectorul UBB, Daniel David, a susținută că teza ministrului nu ar fi putut fi susținută, după ce a fost constatat procentul de 2,95%, dat fiind că Universitatea nu are un procent de plagiat acceptat. 

Într-un răspuns pentru „Adevărul”, conducerea UBB a transmis atunci că „fiecare școală doctorală poate stabili un prag de alertă privitor la coeficientul/coeficienții de similitudine, conform specificului domeniului/domeniilor de doctorat din acea școală doctorală”, însă „depășirea pragului de alertă nu indică neapărat plagiatul, fiind necesară o analiză suplimentară care să explice nivelul de similitudine.” (punctul 7 din Anexa 1 a regulamentului Universității Babeş-Bolyai de organizare şi desfăşurare a  studiilor universitare de doctorat).  

În răspuns se accentuează faptul că „pragul de similitudine stabilit de către o școală doctorală nu constituie un criteriu în funcție de care există sau nu există plagiat și nici un procent de plagiat acceptat, ci exclusiv un prag de alertă pentru conducătorul de doctorat cu privire la potențialele cazuri de plagiat.”

De asemene, în cazul în care analiza de similitudine indică existența unor suspiciuni, conducătorul de doctorat efectuează evaluarea de conținut a textului lucrării, „verificând cel puțin aspectele prevăzute la punctul 8 din Anexa 1 a Regulamentului”, se mai arată în răspuns.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite