Negrescu: Facem apel la Comisia Europeană să ofere R. Moldova acces rapid la fondurile de pre-aderare

0
Publicat:

Europarlamentarul Victor Negrescu a susținut în plenul Parlamentului European, că Republica Moldova are nevoie de acces rapid la fondurile de pre-aderare la UE, atrăgând atenția asupra pericolului rus care amenință statul. 

FOTO Facebook
FOTO Facebook

Europarlamentarul Victor Negrescu a transmis într-un comunicat de presă că a solicitat Comisiei Europene accesul rapid la fondurile de pre-aderare pentru Republica Moldova, „în contextul dificil cu care se confruntă țara din cauza proximităţii războiului din Ucraina și al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse”, subliniind sprijinul României acordat țării vecine. 

„În momentul de față țara mea, România, asistă Republica Moldova oferindu-i de la sprijin financiar până la resursele energetice, resurse de care are nevoie, în timp ce promisiunile donatorilor întârzie să apară. Facem apel la Comisia Europeană și la statele membre să ofere acces rapid la fondurile de pre-aderare pentru Republica Moldova, integrând și expertiza existentă în regiune, pentru a ne asigura că aceste resurse sunt folosite adecvat și în interesul cetățenilor. Scopul este de a menține calea europeană a Republicii Moldova și de a asigura reziliența democratică a țării, așa că, nu trebuie să mai întârziem, trebuie să acționăm acum’’, a transmis eurodeputatul român.

Totodată, Victor Negrescu a lansat un apel „la solidaritatea europeană și a subliniat în intervenția sa faptul că țara vecină se confruntă cu o serie de provocări generate de acțiunile Federației Ruse, în special în ultimele săptămâni, care necesită un răspuns concret din partea Uniunii Europene”.

Republica Moldova are nevoie de sprijinul nostru în contextul în care stabilitatea sa este pusă în pericol. În ultimele săptămâni, autoritățile de la Chișinău s-au confruntat cu presiuni și cu situații fără precedent și au descoperit implicarea directă a Federației Ruse în încercarea de a destabiliza țara prin organizarea unor proteste violente. Astfel de incidente dovedesc faptul că Uniunea Europeană trebuie să treacă de la teorie, la practică’’, a mai transmis eurodeputatul social-democrat, Victor Negrescu.

Republica Moldova, alerte false cu bombă și dezvăluirea unui complot

Republica Moldova s-a confruntat cu numeroase provocări în anul care s-a scurs de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, ultimele luni fiind marcate de proteste organizate de partidul pro-rus ȘOR, în timp ce Maia Sandu, președinta R. Moldova, a avertizat asupra unei tentative de lovitură de stat.

În contextul în care finalul săptămânii trecute a fost marcat de o serie de manifestații în masă și alerte false cu bombă, Igor Grosu, șeful Legislativului moldovean, susține că țara sa a asistat la o nouă tentativă de destabilizare în vederea schimbării puterii de la Chișinău și punerea Republicii Moldova la dispoziția Rusiei care vrea să o folosească în războiul contra Ucrainei.

De asemenea, duminică, 12 martie, reprezentanții autorităților de la Chișinău au anunțat că 182 de cetățeni străini, dar și 46 de mijloace de transport au primit refuz de intrare în Republica Moldova, printre aceștia fiind și un reprezentant al armatei private a lui Vladimir Putin.

  „Atragem atenția că măsurile întreprinse, bazându-se pe analiza de risc și a informațiilor obținute în comun cu autoritățile naționale, inclusiv prin schimbul de informații cu partenerii internaționali, a permis depistarea în fluxul de pasageri, în punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internațional Chișinău a unui cetățean care a fost identificat ca și un posibil reprezentant al unei companii private militare din Federația Rusă (Wagner). Cetățeanului în cauză nu i-a fost autorizată trecerea frontierei de stat, fiind întors pe cale aeriană în statul de pornire”, a transmis Poliția de frontieră a R. Moldova

Manifestațiile au continuat și la începutul săptămânii în mai multe regiuni ale țării. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite