Monica Macovei, despre câtă putere a primit SRI din partea Guvernului: „SRI nu devine organ de cercetare penală, ci devine suport tehnic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monica Macovei a discutat, la Adevărul Live, despre rolul pe care îl va juca SRI în lupta anticorupţie, odată cu noile atribuţii, dar şi despre negocierile eşuate pe care le-a purtat M10 cu Nicuşor Dan.

Pincipalele declaraţii:

Aş vrea să vorbim despre ordonanţa privind interceptările. Doamna Prună a fost atacată legată de formularea cu privire la SRI. Zic cei care o critică că doamna Prună a lăsat să se înţeleagă că SRI poate face anchete penale.

O să vă explic ce este în ordonanţă. Avem infracţiuni împotriva siguranţei naţionale. Toată lumea este de acord cu asta şi este de competenţa SRI, SIE, depinde de infracţiune. O primă parte de investigaţie aparţine SRI sau SIE. Interceprări, filaj, interceptări ambientale, sunt făcute de SRI. Privesc infracţiuni împotriva siguranţei naţionale şi asta este menirea serviciilor secrete. SRI face interceptări şi ajunge la concluzia că este vorba de tentativă de terorism şi trimite actele la procurorul care se ocupă de acest lucru. Problema s-a pus ce se întâmplă după ce SRI trimite materialele la procuror? S-ar putea să se continue filajul.

În OUG s-a spus că în cazurile de siguranţă naţională, SRI este organ de cercetare numai suport tehnic pentru aceste infracţiuni. Dacă un procuror mai consideră că trebuie filat apelează la SRI pentru a oferi suport tehnic. Este firesc! Procurorii nu pot face infracţiunile de siguranţă naţională. Nu devine organ de cercetare, ci devine suport tehnic. Este limitat pe siguranţa naţională. SRI nu este organ de cercetare penală pentru că SRI nu are dreptul să aresteze. Nu reţine, nu audiază, nu decide trimiteri în judecată, ca act de urmărire penală. Pentru aceste infracţiuni, procurorul este titularul urmăririi penale. Procurorul se duce la judecător şi cere mandat. Nu poţi să interceptezi pe cineva fără mandat de la judecător. Eu nu sunt anchetată şi cei mai mulţi nu sunt anchetaţi, ci cei cu bani pe mână şi care ne bag mâna în buzunar.

Cum vi se pare decizia CCR?

Nu am criticat niciodată o decizie a CCR, dar sunt momente şi situaţii în care deciziile CCR trebuie să fie subiect de dezbatere publică când sunt atât de importante. Porneşte de la vechiul Cod de Procedură Penală. CCR a spus că vom clarifica ce înseamnă alte organe ale statului. Mulţi jurnalişti se aşteptau să spună SRI. CCR nu a făcut asta. Toate dosarele cu interceptări, filaj, au fost făcute atunci când erau constituţionale. Rămâne ca probă tot ce era constituţional. Tocmai de asta decide Curtea pentru viitor. Tot ce s-a făcut în dosarele aflate pe rolul instanţelor rămân ca probe pentru că au fost făcute înainte de decizia CCR şi erau constituţionale.

Alţi comentatori spun că judecătorii vor decide de la caz la caz. Asta înseamnă că intrăm într-o stare de instabilitate. Exact asta nu trebuie să se întâmple. Avem dreptul la o Justiţie previzibilă, aceleaşi reguli pentru toată lumea. Trebuie să ne îndreptăm spre unificarea practicilor judiciare. În loc să ne îndreptăm către acest lucru, noi mergem spre o situaţie care va fi un haos.

Avocaţii îşi apără inculpaţii, fac astfel de cereri, dar sunt constituţionale pentru că nu retroactivează şi nu se aplică legea mai favorabilă. Aceea se aplică doar la Codul Penal. Ele nu retroactivează dacă mă uit la Constituţie. Dacă vor fi judecători care decid să scot aceste probe, aşa cum au cerut, vom asista la decizii ale judecătorilor în cazuri individuale. Toţi specialiştii în drept penal ştiu că deciziile se aplică pe viitor.

Politicienii vor să scape de anchete, cu averile întregi.

O să ne acuze domnul Băsescu de populism.

Domnul Băsescu este trecutul.

Cum este prin alte ţări?

Sunt ţări în care sunt serviciile de informaţii, cum este în SUA, unde este FBI. Există şi ţări, cum este Germania, unde interceptările sunt la Parchete. Sunt de acord ca serverele să fie la Parchete. DNA are asemenea terminale. Am pus în lege. DIICOT nu are asemenea terminale pentru că nu a vrut ministrul de Interne, domnul Blaga. Politicienii au tendinţa firească de a chema procurorul să-i întrebe ce dosare mai fac. Sunt de acord să fie la Parchete, dar trebuia să facem cu calm, cu dispoziţii tranzitorii pentru ca dosarele în curs să nu fie afectate. Să fie unul la DNA, care este pus de mine, şi să fie suplimentat. Să fie la DIICOT unul care să funcţioneze pentru toate cele 15 filiale în ţară. Pui doar la structurile centrale. A treia la Ministerul Public, adică la Parchete, care să ofere acest suport tehnic pentru Parchetele din ţară.

Criminalitatea este mare. Drepturile omului nu pot fi exercitate. Drepturile omului sunt pe primul loc. Trebuie să ne luptăm cu criminalitatea pentru acest lucru. Primul drept este dreptul la viaţă. Deja sunt condamnări date de CEDO pentru ca autorităţile nu şi-au făcut treaba şi nu au găsit vinovatul. Se încalcă dreptul la viaţă. Vă dau doar un exemplu. Pentru a respecta drepturile omului criminalitatea trebuie să scadă.

Aţi fost în negocieri în ceea ce priveşte Bucureştiul. Este şi o miză foarte mare. Se vorbeşte mult şi de legea proastă a alegerii primarilor într-un singur tur.

PNL are o doză de perversitate. Ai votat cot la cot cu PSD. Exsită un studiu făcut de un ONG în care se spune clar că 80% din primari rămân acolo. Competiţie nu este, reprezentativitate nu este. Se poate şi modifica şi astăzi că este în beneficiul cetăţeanului. Foarte mulţi vom sta acasă din acest motiv. Ştiu că la un singur tur iese ăla.

Se poate să aveţi candidaţi comuni cu celelalte partide mici?

Toate aceste partide noi au spus dacă vă înţelegeţi cu Nicuşor Dan. Am avut o întâlnire în şapte oameni: trei de la noi, trei de la Iniţiativa România şi Nicuşor Dan. Nicuşor a spus că se mai gândeşte şi că nu îi iese în sensul unei alianţe electorale. Ciprian Ciucu a spus că bucureştenii vor o singură listă. Eu cedez şi te susţinem pe tine Nicuşor Dan pentru a fi candidatul la Bucureşti, mergând şi la parlamentare. Nicuşor Dan ne-a spus că se mai gândeşte, dar că în principiu nu vrea. Duminică am avut o disucţie cu Nicuşor Dan. Şi Ciprian Ciucu a vorbit. I-am spus să ne răspundă pe mail.

Nu ne-a răspuns. A răspuns la Digi că nu face nicio alianţă. Mie mi-a spus că nu şi încerc să citez: „Eu am făcut un sondaj online să văd ce îmi aduce alianţa cu M10. Acest sondaj mi-a spus că nu schimbă cu nimic situaţia mea. Şi atunci de ce să fac alianţă cu voi?“. Tu singur nu vei câştiga, dar cu noi vei câştiga. I-am dat toate argumentele din lume. Nu a vrut. A refuzat. Ciprian Ciucu, candidatul nostru, discută cu ceilalţi. Orice alianţă ridică pragul electoral. Nu am dat dovadă de orgoliu deşi Ciprian Ciucu este preşedintele Consiliului Naţional de Integritate. Alţii de la USB vor să facă alianţă cu noi. Oamenii vor o forţă nouă politică. Tinerii din Colectiv au murit . a căzut un Guvern. Şi ce? Tot ei sunt în Parlament.

Despre legea prin care se deblochează conturile partidelor cu datorii

Partidele politice mari au datorii foarte mari la ANAF. Consutirle lor sunt blocate în acest moment de ANAF. Mitingul ăla făcut de Ponta pe Arena Naţională nu este plătit. PSD cu PNL au dat mâna şi au votat să se deblocheze conturile pe perioada campaniei. Domnule Popescu, cetăţean al României, pe cine te iartă de datorii? Oamenii aceştia se iartă dinguri de datorii. Apelul meu este că trebuie ieşit în stradă. Să nu se voteze această leeg în Camera Deputaţilor. Câţi oameni au fost scoţi din case, câţi oameni au proprire pe salriu. Haideţi să punem presiune pe parlamentari să nu treacă această lege. Şi dacă trece, să nu o promulge preşedintele. Practic a început fraudarea alegerilor la locale.

Despre distincţiile primite de condamnaţi şi colaboratori ai Securităţii

S-a cerut preşedintelui Iohannis să se retragă ordinele celor condamnaţi sau care au colaborat cu Securitatea. Adrian Năstase are ordinul Steaua României. Irina Paula Jianu, condamnată la închisoare. Mitrea, Alin Giurgiu, Corneliu Dobriţoiu, Ion Corneliu Duţu, Gheorghe Bucur, Dorin Mihai Mucea. Oamenii aceştia nu mai au de ce să aibă o distincţie pentru că nu au făcut nimic pentru România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite