Mizele vizitei premierului Ciolacu în Statele Unite | ANALIZĂ

0
Publicat:

Vizita în SUA a lui Marcel Ciolacu este o premieră a ultimilor ani și o deschidere benefică la nivel internațional, în contextul în care inactivitatea predecesorilor săi la nivel extern a fost una „păguboasă“, consideră experții consultați de „Adevărul“. Totodată, deplasarea îl ajută și în plan electoral pe liderul PSD.

Marcel Ciolacu sosind la Pentagon, alături de Lloyd Austin Foto EPA EFE
Marcel Ciolacu sosind la Pentagon, alături de Lloyd Austin Foto EPA EFE

Premierul Marcel Ciolacu se află într-o vizită oficială în SUA până la mijlocul săptămânii, unde are întrevederi cu mai mulţi înalţi oficiali americani, precum Secretarul de Stat american Antony Blinken, secretarul Apărării, Lloyd Austin, și secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm. Marcel Ciolacu este însoțit de o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul Economiei, Radu Oprea.

La unul dintre primele evenimente din Statele Unite ale Americii, cu diaspora de peste Ocean, șeful Guvernului s-a declarat optimist în ceea ce privește ridicarea vizelor pentru români în 2025 și includerea în programul Visa Waiver. „Sunt ferm convins că, cu ajutorul dumneavoastră, proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar în acest moment şi proiectul de suflet al doamnei ambasador al Statelor Unite în România, renunţarea la vizele şi programul Visa Waiver, va deveni realitate din anul 2025”, a transmis premierul României.

Ce spun specialiștii

În privința ridicării vizelor SUA pentru români, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a explicat că „relevantă este poziția părții americane, pentru că dreptul suveran în ceea ce privește includerea în programul Visa Waiver revine în mod evident Statelor Unite ale Americii”.

Analistul Radu Magdin a subliniat că „au mai existat momente de salt și entuziasm și nu s-au materializat”. Cu privire la absența din program a unei întâlniri cu vicepreședinta americanǎ Kamala Harris, plecată în Dubai, la conferință ONU privind schimbările climatice, deşi aceasta era doritǎ de partea românǎ, analistul de politică externă a punctat: „Cu siguranță va exista o compensație formală în perioada următoare față de faptul că acest element de agendă nu s-a mai întâmplat. (...) Este bine că se vede cu mai mulți miniștri în domenii-cheie ale colaborării bilaterale”.

O politică externă mai ofensivă

Ștefan Popescu, analist de politică externă, susține că ar trebui ca oficialii români să fie mai prezenți în plan extern. „Cred că inactivitatea predecesorilor a fost păguboasă în materie de politică externă. Este important ca premierii să aibă o politică, acțiunea lor nu trebuie să se vadă numai pe terenul politicii interne, al administrării țării. Trebuie să existe ieșirea în afară, participarea la evenimente internaționale, deplasările externe, toate acestea nu fac decât să ajute și ca experiență, și ca anvergură”, a punctat Ștefan Popescu.

Analistul de politică externă a evidențiat totodată că sunt mai multe planuri de analiză, subliniind că inactivitatea predecesorilor este inexplicabilă. „Șeful Guvernului, conform Constituției, este cel care pune în practică politica externă, care este condusă de președintele României. Al doilea plan este cel al rodajului unui om politic care activează la vârful politicii românești. Iar aș spune că este o premieră în ultimii ani reluarea unei tradiții de expunere a unui om politic aflat la vârf. Din acest punct de vedere, vizita omului politic, a președintelui de partid, cel mai mare din România, partid de guvernământ, iar este de salutat”, a explicat Ștefan Popescu.

Rezultatele vizitei în SUA

Și vizitele din program sunt bine văzute de experți. „Cred că deși nu se întâlnește cu șeful guvernului american, care este președintele Joe Biden, vizitele cuprinse în agendă sunt totuși foarte importante. Nu vorbim de simpli membri ai guvernului de la Washington, ai administrației Biden. Șeful departamentului de stat este practic numărul doi din Guvern. Având în vedere și interesele României, care sunt în primul rând cooperarea în materie de politică cu SUA, cooperarea în domeniul militar și cooperarea în domeniul securității energetice, cred că aceste întâlniri sunt pertinente”, a  subliniat Ștefan Popescu.

Totodată, analistul a mai punctat că vizita este una benefică și în contextul unei eventuale candidaturi a actualului premier la prezidențialele de anul viitor. „Contextul electoral nu trebuie să  îl excludem. Știm foarte bine că liderii politici în apropierea campaniilor electorale, acei lideri politici care au aspirații prezidențiale, iar domnul Marcel Ciolacu, chiar dacă nu și-a anunțat candidatura, înțelegem că are asemenea aspirații, caută să meargă, să fie primit la Washington”, a mai arătat Ștefan Popescu.     

Tensiuni PSD-PNL în fața americanilor

Andrei Muraru (susținut de PNL), ambasador al României la Washington, s-a declarat nemulțumit că a fost exclus de la întâlnirile politice din SUA ale premierului Ciolacu. „Domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanților Ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile”, a afirmat Muraru, într-o declarație publică, la evenimentul cu diaspora la care era și premierul. În replică, șeful Guvernului român a transmis că este „important să ne vedem de misiunea pe care o avem fiecare, într-un moment important pentru România” și că „cea mai mare calitate în politică este răbdarea”.

„Practica este ca ambasadorul României să fie luat peste tot. Nu există o vizită pe care o face un înalt demnitar și ambasadorul să nu fie”, a explicat Ștefan Popescu, arătând însă că explicația poate sta în apropierea campaniei electorale, subliniind faptul că liberalul Andrei Muraru „este un diplomat numit politic”. „Noi nu știm să salvăm aparențele, uneori este bine să le salvăm. (...) Numirile politice nu sunt neutre”, a mai arătat analistul de politică externă cu privire la lipsa ambasadorului. Și fostul ministru Cristian Diaconescu a punctat că „ambasadorul este trecut în delegația României standard”, iar „acest semnal public pe care îl transmite, pe de o parte șeful de delegație, pe de altă parte ambasadorul, nu face decât să dăuneze României”.  

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite