Mizele vizitei lui Macron în România: de la securitatea Europei la mesaje electorale
0Emmanuel Macron a subliniat susţinerea ţării sale pentru întărirea NATO în Flancul Estic, a promis sprijin suplimentar pentru România, dar a lansat şi mesaje cu tentă electorală.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a avut un tur de forţă în România, cu discuţii cu militarii de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, atât marţi seară, cât şi miercuri dimineaţă, dar şi cu dialog bilateral cu decidenţii români, Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă. Un mesaj central reieşit în declaraţiile comune, atât prin vocea lui Iohannis, cât şi a lui Macron, este susţinerea şi importanţa unei apărări înaintate a NATO în Flancul Estic, o decizie pregătită pentru validare la Summitul NATO de la Madrid.
„Dispozitivul actual va lua amploare, îşi va spori capacităţile. Întâlnirea la nivel înalt de la Madrid va confirma această ambiţie şi este o dovadă suplimentară a unităţii noastre pentru a îndepărta orice ameninţare de pe Flancul de Est”, a precizat liderul de la Palatul Elysee. De asemenea, un aspect nou menţionat de Emmanuel Macron este faptul că autorităţile române şi cele franceze lucrează la un plan de susţinere a Forţelor Navale Române, miniştrii de resort urmând să pună la punct detaliile colaborării.
Împăciuitor cu Rusia
Pe de altă parte, Emmanuel Macron a avut un ton mult mai îndulcit faţă de comportamentul Rusiei, subliniind că acest stat e „o forţă de temut”, nu e dorit un război cu „poporul rus” şi că nimeni nu vrea „să-i nimicească”. De altfel, liderul francez a evitat un răspuns direct privind soluţia pentru a nu „umili Rusia”. În schimb, Macron a oferit garanţia că în cazul în care un stat ca România va fi atacat, Franţa va acţiona. „Aveţi susţinerea noastră dacă ţara dumneavoastră e ameninţată”, a subliniat Macron.
De asemenea, România şi Franţa s-au înţeles pe un sprijin şi mai consistent pentru Republica Moldova, afectată mai ales de valul de refugiaţi dinspre Ucraina. Iar sprijinul e atât logistic, dar şi politic, în ceea ce priveşte obţinerea statutului de stat candidat la UE.
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Discursuri diferite pe tema Schengen
Klaus Iohannis a mers ţintit şi a cerut sprijin pentru primirea României în Spaţiul Schengen, în condiţiile în care ţara noastră îndeplineşte de mai mulţi ani criteriile, dar nu se bucură de acest statut. „Am explicat aşteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Am subliniat că extinderea spaţiului Schengen va contribui la consolidarea securităţii şi a rezilienţei Uniunii în ansamblul său şi la întărirea competitivităţii Pieţei Unice, în beneficiul cetăţenilor europeni. Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franţei pentru deblocarea procesului de aderare a ţării noastre la Schengen”, a afirmat preşedintele României.
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Pe de altă parte, liderul de la Palatul Elysee a fost mult mai zgârcit în abordarea tematicii, dat fiind că a exprimat susţinerea doar din partea Franţei ca stat, dar nu a menţionat că ar putea face lobby pe lângă alte forţe europene care afişează o reticenţă faţă de România. „Dorim ca acest dosar să progreseze, să avanseze. De atâţia ani încoace, Franţa se află alături de dumneavoastră. Şi dorim ca acest dosar să avanseze”, a precizat Macron.
Nu în ultimul rând, Macron a lansat săgeţi şi către Jean-Luc Melenchon (liderul alianţei de stânga), un adversar intern, cu atitudine anti-UE, în contextul alegerilor parlamentare din Franţa. „Unii poate ar dori să încheiem această preşedinţie a Uniunii Europene slăbind ţara noastră şi securitatea sa, şi împotriva lor mă lupt. (...) Ţara noastră are nevoie de claritate şi de linişte”, a precizat preşedintele Franţei.
Ce spun specialiştii despre vizita lui Macron în România
Vizita lui Macron în România arată rolul-cheie al ţării noastre mai ales în contextul războiului din Ucraina, dată fiind proximitatea de conflict. „Cred că e o vizită care spune ceva despre importanţa României în contextul actual şi în regiune. Nu ar trebui să minimalizăm lucrul acesta. E foarte bine că suntem prinşi în aceste mişcări şi la nivel politic, şi la nivel military, pentru că asta arată şi că ne facem treaba, aşa cum sunt aşteptările de la noi, şi în acelaşi timp ar trebui să ne dea un sentiment mai ridicat de siguranţă”, a explicat politologul George Jiglău.
La rândul său, Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, a punctat: „Prezenţa preşedintelui francez la Marea Neagră e o confirmare a ceea ce noi spunem de ani de zile, că Marea Neagră are o importanţă foarte mare şi faptul că lideri europeni, occidentali, înţeleg acum acest lucru. Pentru noi este foarte bine”. De asemenea, Cioroianu a subliniat că venirea în România, apoi vizita la Chişinău arată susţinerea pentru întreaga regiune.
Referitor la mesajul electoral, Jiglău consideră că Macron nu a vrut neapărat să puncteze şi politic, în cazul acestuia nefiind probleme privind „loialitatea” faţă de UE şi faţă de partenerii europeni. În schimb, fostul ministru Cioroianu are o poziţie mai nuanţată, fiind de părere că vizita lui Macron i-a atras acestuia atât apreciere că e interesat de Ucraina, dar şi critici, dat fiind faptul că a părăsit ţara exact înainte de un moment intern decisiv.
Te-ar putea interesa şi:
VIDEO Emmanuel Macron şi Maia Sandu s-au plimbat prin centrul Chişinăului