Mizele întâlnirii Marcel Ciolacu-Viktor Orban: politice, economice, dar și un pas în reevaluarea UDMR | ANALIZĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâlnirea dintre premierii României și Ungariei, venită pe neașteptate, are în spate calcule politice pentru liderii de la București și de la Budapesta, dar este și o mână întinsă spre UDMR.

Fiecare din cei de la masă au fost interesați de diferite domenii cu impact FOTO Facebook Kelemen H.
Fiecare din cei de la masă au fost interesați de diferite domenii cu impact FOTO Facebook Kelemen H.

Opinia publică a fost luată prin surprindere de apariția informației, prima dată în presa maghiară, legată de o întrevedere Viktor Orban - Marcel Ciolacu, în contextul în care premierul Ungariei a venit într-o vizită privată, pentru a participa la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad. „Începutul unei frumoase prietenii” a fost propoziția lui Orban care a însoțit poza cu Ciolacu de pe pagina de Facebook. În schimb, Guvernul român a dat un comunicat în care a prezentat în mare subiectele abordate. Însă sub umbrela menținerii unor relații româno- maghiare „constructive”, toate părțile au propriile calcule politice.

Surse din PSD au precizat că Marcel Ciolacu vrea să-l aibă pe Orban ca aliat important, mai ales în contextul anului 2024. Din iulie 2024, Ungaria preia președinția Consiliului UE timp de șase luni și ar putea ajuta decisiv România în încercarea de a intra în Schengen, dacă țara noastră nu reușește nici în acest an. În al doilea rând, Ciolacu ar putea obține o temperare a discursurilor autonomiste în următoarea perioadă, ceea ce ar da apă la moară și unor formațiuni cu discurs de multe ori radical, cum este AUR. Așadar, ar evita apariția unor tensiuni care să evidențieze partidul lui George Simion.

De asemenea, un beneficiu comun ar putea fi conlucrarea economică între cele două state, ceea ce ar putea însemna inclusiv livrare de gaze către o Ungarie dependentă de Rusia. Surse social-democrate susțin că și în zona alimentară ar putea să fie îmbunătățite schimburile. Și demersul privind un tren de mare viteză București-Budapesta, măcar la nivel de plan, ar conta simbolic.

La rândul său, Orban ar avea un interlocutor politic în proximitate, într-o țară care nu e măcinată de instabilitate. Un alt obiectiv este crearea unui echilibru în relația dintre maghiarii din Ungaria și cei din România, în condițiile în care percepția de acasă față de cei din diaspora nu e cea mai favorabilă. Mai mult, Executivul de la Budapesta are nevoie de vecini care să arate bunăvoință către minorități, ceea ce oricum România făcea, în condițiile în care nu mai poate trimite sume generoase spre România, Serbia sau Slovacia, unde avea grupuri de cetățeni numeroase.

Rolul lui Kelemen Hunor și situația UDMR

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a ținut să anunțe pe Facebook faptul că a jucat rolul de intermediar al întâlnirii, la cererea premierului Marcel Ciolacu. Surse din PSD și din UDMR au precizat că e încercată o reîncălzire a relației cu Uniunea. De altfel, UDMR vede ca principal vinovat PNL de scoaterea de la guvernare. Mai mult, Ciolacu a avut doar un prim avânt de demitere a oamenilor UDMR din funcțiile publice, adică majoritatea secretarilor de stat. Atât. Și acum UDMR are doi secretari de stat (la Finanțe și la Educație), plus alte persoane în funcții, inclusiv prefecți. Cele două partide s-ar putea apropia și mai mult în ultimele luni, pe măsură ce PNL ar putea păși în afara guvernării.

Fost ministru de Externe: O premieră binevenită

„Adevărul” a vorbit cu Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, despre semnificația întâlnirii între cei doi șefi de guvern. „Cred că a fost o foarte bună premieră. Premierul Viktor Orban este un vizitator obișnuit al României, sau mai degrabă al Transilvaniei, cum spune dânsul. Până acum venea și ocolea partea guvernamentală. Vizita, fiind privată, se comporta ca un turist venit la o conferință. De data asta a fost o premieră binevenită, în sensul în care întâlnirea cu omologul său, care ar trebui să fie o constantă în relațiile dintre noi și vecini, premierii țărilor ar trebui să se întâlnească mult mai des decât o fac. Cu atât mai mult cu cât am văzut că au discutat un subiect realmente interesant: proiectul liniei de mare viteză”, a punctat Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe.

Întrebat dacă discuția privată a celor doi ar putea să-l pondereze pe Orban în discursul de la Băile Tușnad, fostul lider al diplomației române a punctat: „Are o anumită constantă. Toată lumea cam știe ce gândește Viktor Orban și ce crede. Depinde cum o spune, că poate să fie mai abrupt sau mai ponderat. Poate că mai alternează după surprizele din alți ani când a vorbit aici de iliberalism. Tot în România la o conferință era când a vorbit despre diverse probleme la limita cu rasismul. Acum s-ar putea să fie mai ponderat, sper să nu se producă incidente”. De altfel, Cioroianu a atras atenția că se apropie anul electoral la noi, ceea ce ar duce la apariția unor manifestări radicale. 

Fostul ministru a și amintit de faptul că sunt grupuri care vor să atragă atenția politică, dovadă fiind deja apelul lui Csaba Borboly, șeful CJ Harghita, care a cerut intervenția Jandarmeriei pentru ca anumite mișcări extremiste să nu ajungă la lucrările de la Băile Tușnad și să ațâțe spiritele. „Niciun extremism, de nicio culoare nu e bun. Sper să nu se ajungă la incidente în zona Tușnad”, a conchis Adrian Cioroianu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite