Mircea Geoană, la Adevărul Live: Este exclus ca România să cadă în sfera de influenţă a Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană, la Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Mircea Geoană, la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Senatorul PSD Mircea Geoană a fost invitat marţi la „Adevărul Live“, într-o dezbatere moderată de jurnalistul Dan Marinescu. Senatorul a afirmat, printre altele, că este exclus ca România să cadă în sfera de influenţă a Rusiei, deoarece suntem şi vom face parte din zona de influenţă occidentală.

Mircea Geoană, despre candidatura lui Victor Ponta la prezidenţiale:

Ceea ce eu am susţinut de mulţi ani, este ca cel mai important partid din România să aibă propriul candidat la preşedinţie. Am susţinut-o de multe ori aproape solitar în scena publică şi politică românească pentru că am fost convins că legea gravitaţiei şi legea decenţei în politică îşi va face simţită prezenţa. Este o cutumă în viaţa partidului nostru ca în ultimii 25 de ani, liderul partidului să se înhame la această candidatură. La noi lucrurile sunt destul de clare, dar evident că aşteptăm şi rezultatul alegerilor europarlamentare şi o decizie finală a lui Victor Ponta. El a făcut un pas important către această decizie. Cu toţii am citit acest anunţ ca pe o formă de candidatură. Decizia se va lua însă într-un congres, aşa cum se face statutar şi democratic.

În  fiecare partid există un număr de lideri care pot să îndeplinească funcţii importante în statul român. PSD nu duce lipsă de astfel de oameni. Problema nu este la noi pentru că avem „luxul“  să avem soluţii pentru tot ce înseamnă probleme în statul român de la preşedinte la prim-ministru. Deranjul mai mare este pe zona de dreapta unde lucrurile sunt complet neclare. Dacă noi am intrat într-o logică de normalitate făcând destul de clar anunţul nostru, ceilalşi sunt într-o formă clară d ederivă. Deşi sunt sceptic că USL se poate reface, mai degrabă cred că un fel de tangou argentinian al disperării va aduce pe domnii Antonescu şi Blaga mult mai repede împreună decât crede lumea.

Vedeţi PNL şi PDL împreună?
Eu văd o imensă presiune din partea popularilor europeni. Nu am văcut niciodată o alegere la mustaţă la nivel european decât acum. De aceea, dacă PSD va da un număr important către familia socialiştilor europeni, şi popularii au nevoie disperată de fiecare europarlamentrar pe care îl pot obţine din ţările europene. România este şi în ierarhia naturală a Europei a şaptea ţară la nivel european. Sunt convins că sunt discuţii avansate, tatonăriîntre liberali şi grupul popular european. Ca să intri în grupul popular european trebuie să treci pe la PDL sau pe la UDMR. Iar UDMR este exclus. Şi este clar că dacă liberalii, chiar şi PMP cu cei câţiva europarlamentari pe care o să-i obţină, vor trbui săa flueze către contingentul popular din PE prin pixul domnului Blaga. Domnul Blaga are singurul pix de autoritate care poate să promită liberalilor lui Antonescu şi popularilor lui Băsescu accesul către grupul popularilor din PE.De aceea, anticipez că după 25 mai vom asista la o coagulare a dreptei mai rapidă decât anticipăm astăzi.

Domnul Ponta spune că liberalii nu vor obţine 20%.

Probabil nu vor obţine, dar asta converge spre ceea ce vă spun eu acuma.PNL, cu un scor mai prost decât cel anticipat, şi PDL, ros de probelme interne, vor fi obligaţi să găsească o soluţie salvatoare pentru dânşii ca lideri politici, dar şi a candidaturii domnului Antonescu. Dacă PNL face un scor prost şi dreapta nu se unifică, atunci el va fi foarte vulnerabil la şefia PNL. Până în turul 1 şi în turul al doilea al prezidenţialelor, unificarea dreptei se va produce.

Domnul Băsescu este în campanie fără limite şi fără scrupule. În fiecare încearcă să împingă din influenţa reziduală un candidat care îi este favorabil. Este un lucru pe care trebuia să-l anticipăm. Pe fond. Două lucruri sunt extrem de clare: candidatul PSD pleacă cu prima şansă în această campanie, publicul PSD votează, la fel ca în 2009, cu propriul candidat.Întrebarea este: cum face rost de cele 2 milioane de voturi care lipsesc? Eu am fost votat în turul doi cu peste 2 milioane de voturi în plus. De aceea, dincolo de retorica antiPSD versurs antiBăsescu care astăzi domină în dezbaterea politică din România sunt convins că la acest moment de răscruce pe care îl traversează România, regiunea şi lumea nu am avut niciodată alegeri mai complicate decât acum în istoria ţării noastre. În acest moment oamenii vor alege un lider şi o culoare politică, dar şi un proiect şi o echipă.

Pe lângă jocul politic şi electoral, România are nevoie astăzi de un nou început, de o nouă voce în Europa, de un rol regăsit. Are nevoie să redevină dintr-o ţară de periferie, un stat pivot, care să facă parte din occidentul democratic, dar să poată respira şi către alte zone. Oamenii aşteaptă un lider care să ducă ţara mai departe, un lider cu un proiect şi cu o viziune de politică internă şi internaţională. Deci este mai mult decât „jos Băsescu“ ori „jos PSD“. Românii sunt extrem dezamăgiţi de politică şi de viaţa lor . Dacă nu schimbăm ceva mulţi vor fi obligaţi să emigreze ca să aibă o viaţă mai bună. Eu aştept de la europarlamentarii PSD, pe care prima dată i-am propus eu, dar şi de la ceilalţi să apere cauza românească. În ultimii 7 ani de când suntem membri UE nu am auzit de niciun proiect românesc care să se fi întâmplat în Europa. Am auzit de proiecte suedeze, poloneze, germane chiar şi bulgăreşti.

Aş propune două proiecte: 1. Este clar că după parteneriatul estic, ultimul mare proiect al Europei care astăzi se află într-o imensă confruntare de sfere de influenţă între occident şi Federaţia Rusă. Europa are nevoie de un proiect care să asigure  creştere economică pentru Europa, locuri de muncă, pieţe noi de desfacere. Proiectul pe care România trebuie să-l propună este un proiect prin care UE să-şi formuleze o strategie pe Noul drum al mătăsii. America are o strategie pe acest drum al mătăsii, China are o astfel de strategie, India are o strategie pentru drumul mătăsii, Kasahstanul, Teheranul, Iranul, toate au. Europa are nevoie să intre în aces joc geoeconomic între eurasia şi spaţiu european şi transatlantic. Vom avea câţiva ani o piaţă unică între UE şi SUA, ce mai densă piaţă pe care nici chinezii nu o pot concura. Noul drum al mătăsii este un proiect pe care România trebuie să-l susţină.

Al doilea proiect pe care trebuie să-l scoatem de la frigider este acel coridor 9 de transport paneuropean. 

Evident, miza cea mare este alegerea preşedintelui României. M-aş uita către cei care sunt primii votanţi, cei care au făcut 18 ani în ultimele luni de zile. Aceste alegeri europene sunt vitale pentru generaţia voastră. Încercaţi un pic să vă uitaţi cât de importantă este Europa pentru România şi România pentru Europa. Tot ce se întâmplă la Bruxelles se aplică în interiorul României. Chiar dacă sunteţi dezamăgiţi de cei bătrâni, faceţi un efort şi veniţi la acest vot. Este foarte important. Votaţi cu cine credeţi, dar votaţi!

Despre alegerile prezidenţiale:

Mircea Geoană Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Cât de mult v-a ajutat caracterizarea făcută de preşedinte?

Domnul Băsescu schimbă criteriile şi cuvintele acuzatoare cu cele măgulitoare atât de rapid încât nu-l poţi urmări. Are o versalitate care îl face să nu mai fie credibil. Niciun partid nu-şi face socotelile după ce spune concurentul. Noi trebuie să câştigăm alegerile pentru că este nevoie de coerenţă în România. Văd cum în România liderii se ceartă şi casa ia foc. Ce-i mână în luptă pe oamenii aceştia, când regiunea este la un punct de răscruce?  Nu cred că cineva îşi face calculele după ce spune domnul Băsescu. Este o tactică de campanie în favoarea aliaţilor domniei sale.

Despre candidaţii PNL la prezidenţiale:

Domnul Antonescu va mai ajunge să candideze? Se vorbeşte de o rocadă cu domnul Iohannis.

Orice este asociat cu domnul Băsescu pleacă cu şansa a treia în această camapanie. Orice candidat trebuie să aibă câteva ingrediente necesare:Notorietate Aici domnul Antonescu stă foarte bine, dar a intrat în competiţie prea devreme. Este cel care are prima şansă printre candidaţi destul de anonimi. Este important modul în care va gestiona poziţia după 25 mai. Antonescu este candidatul cu cele mai mari şanse  să meargă în turul doi. Vine, totuşi, din partea celui de-al doilea partid al ţării.

Nu cred că va fi rocadă cu domnul Iohannis. Are sondaje bune, dar sunt superficiale. El se potriveşte pe o funcţie în executiv.  Ca să fie candidat unic al dreptei, trebuie să fie coagulare al dreptei, care nu cred că se va întâmpla. Astăzi, cred că domnul Antonescu are suficient de multe cărţi de jucat pentru a rămâne candidatul PNL.

Despre candidatura Elenei Udrea:

O văd pe doamna Udrea în competiţa prezidenţială. Va lua un scor de nivelul PMP. Nu va obţine un scor care să o ducă în turul doi. Şi doaman Udrea este legată de domnul Băsescu. Este locomotiva de imagine a Mişcării Populare. Arată ca un candidat care se pregăteşte, dar confrunatrea va fi între un social-democrat şi un liberal.

Despre MRU şi Predoiu:

EI încă nu sunt pregătiţi pentru a candida la prezidenţiale, cu tot respectul pe care îl am pentru ei. Pur şi simplu nu au cum.  Sunt oameni de bună factură în toate partidele, în presă, în mediile non guvernamentale.Obligaţia viitorului preşedinte va fă să-i adune pe toţi aceşti oamenui. Pentru mine este clar că nici Predoiu şi nici Ungureanu nu vor ajunge nici să intre în competiţie, dar avem nevoie de toţi aceşti oameni.

Despre România ca puntre între Occident şi Rusia:

România a fost creată cu sprijin occidental. Gurile Dunării reprezintă un ax natural de protecţie. România este astăzi o ţară tot mai influentă pentru că suntem avanpostul occidentului, dar trebuie să devină un stat pivot.  Federaţia Rusă este o economie relativ nesofisticată. Rolul nostru trebuie să fie unul care încurajează o relaţie a occidentului cu Rusia. Nu văd rolul României ca o punte exlcusiv cu Federaţia Rusă. Trebuie să fie o punte mult mai diversificată. Cu ruşii, văd o relaţie cu regiunile din Sus, pentru că se vor aşeza lucrurile, iar ei vor face business cu Europa. Dar văd mai mult buissnes cu Georgia, cu Kazahstan, cu Afganistan.

Despre jocul Americii:

Am avut şansa să trăiesc şi să cunosc la faţa locului moduil în care funcţionează şi SUA şi Europa. Am trăit în Franţa, am învăţat acolo, am trăit în SUA. Nu sunt singurul care cunosc bine America, dar o ştiu mai bine decât alţii. Spre deosebire de domnul Băsescu, n-am să spun eu că am inventat relaţia cu America, deşi am fost acolo. Nu văd de ce nu ne-am recunoaşte unii altora meritele. Şi domnul Băsescu a dus parteneriatul mai departe. Aş fi fost un mai bun preşedinte decât domnul Băsescu? În mod clar, da!

Despre UE:

Intrăm într-o fază de răscruce a proiectului european. Nu avem nicio garanţie că proiectul european va fi unul de succes, că nu se va sparge ca un bibelou de porţelan. Avem şi noi o problemă: de 7 ani suntem în Europa şi nu am învăţat ucenicia jocului european. Este al cincilea moment din istoria modernă a României în care suntem la un moment de răscruce. În acest moment fac un apel şi către cei 32 de oameni pe care îi trimtiem la Bruxelles: să ne adunăm şi păstrăm o zonă de energie pozitivă şi pentru această ţară. 

Despre DNA:

DNA are zone inegale. Are zone de performanţă, dar are şi părţi discutabile. E o instituţie perfectibilă. Viitorul preşedinte va trebui să ducă reforma din Justiţie mai departe. Sunt convins că viitorul preşedinte care va fi din rândurile noastre va înţelege acest moment complicat dar plin de oportunităţi. Pentru ca România să devină mai puţin săracă, va trebui să-i asigurăm bună guvernare, transparenţă şi mai puţină corupţie.

Despre relaţia România-Rusia:

Este exclus ca România să cadă sub sfera de influenţă a Rusiei. Suntem şi vom face parte din zona de influenţă occidentală. În acest moment nu cred că vom asista la război. Nici chiar în zona ucraineană. Federaţia Rusă nu are interesul să stârnească un război comercial cu occidentul. Dar vom asista în continuare la destabilizări, vor încerca să amâne alegerile din Ucraina.

Despre drumul mătăsii: 

După Parteneriatul estic, Europa are nevoie de un proiect care să asigure şi creştere economică, de locuri de muncă, de pieţe noi de desfacere. Proiectul pe care România trebuie să-l propună este un proiect prin UE să-şi creeze o strategie pe noul drum al mătăsii. India are o strategie pentru drumul mătăsii, Rusia, Iranul au o strategie. Europa are nevoie să intre în acest joc euroasiatic.  

Alegerile din toamnă de la Chişinău sunt vitale pentru drumul european al Moldovei. La solicitarea guvernului de la Chişinău lucrăm la o conferinţă internaţională a donatorilor pentru Moldova, astfel încât să aducem bani.


Senatorul Mircea Geoană, de vorbă cu Dan Marinescu, redactor-şef „Adevărul” FOTO Eduard Enea
 

Mircea Geoană Adevarul Live FOTO Eduard Enea
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite