Ministrul de Externe: „Nu există niciun pericol ca România să fie atrasă într-un conflict militar”. Ce spune despre sancţiunile pregătite pentru Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că, în actualul context de securitate din regiune, ţara noastră a fost consultată îndeaproape de către Statele Unite şi a oferit asigurări că România este protejată. Totodată, ministrul român de Externe a vorbit şi despre sancţiunile pregătite pentru Rusia.

Ministrul Aurescu a declarat sămbătă, într-o emisiune la Antena 3, că situaţia de securitate din regiune „rămâne în continuare foarte tensionată”. 

„Am constatat în ultimele zile o serie de declaraţii ale părţii ruse care susţine că o parte a trupelor din  proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre au început să se retragă. Pe de altă parte, constatăm, potrivit informaţiilor de specialitate din mediul aliat, că această informaţie nu se confirmă, dimpotrivă, informaţiile disponibile arată că partea rusă continuă să consolideze prezenţa militară la frontiera cu Ucraina.

În acelaşi timp, constatăm o mutare interesantă a Federaţiei Ruse, prin solicitarea adresată de către Duma de Stat Preşedintelui Putin de a recunoaşte ca entităţi independente regiunile separatiste din estul Ucrainei. De asemenea, am putut să constatăm la conferinţa de presă pe care Preşedintele Putin a susţinut-o împreună cu cancelarul Germaniei, tot în această săptămână, folosirea de către Preşedintele Putin a termenului de “genocid” cu privire la situaţia din estul Ucrainei. Prin urmare, elementele pe care le avem la dispoziţie nu ne arată nicio dezescaladare, nicio detensionare a situaţiei de criză”, a transmis ministrul de Externe. 

Bogdan Aurescu a explicat că, în documentul pe care Statele Unite l-au înaintat Federaţiei Ruse pe 26 ianuarie, care continea propuneri pentru dezescaladarea situaţiei, se regăsesc şi îndemnuri la dialog.

„Mai trebuie spus că România a fost foarte activ şi profund implicată în redactarea acestor propuneri ale NATO pe de o parte – ele au fost elaborate cu contribuţia substanţială a României şi cu decizia României ca stat membru NATO, pe de altă parte – în redactarea de către Statele Unite a propunerilor pe care le-a înaintat tot pe 26 ianuarie părţile ruse. Noi am fost consultaţi îndeaproape de Statele Unite, am transmis observaţii şi comentarii, iar ele au fost incluse în documentul care a fost transmis părţii ruse”, a precizat Aurescu. 

Ministrul de Externe a mai subliniat că Rusia „ar trebui să înţeleagă că orice fel de acţiune agresivă, asertivă, pe care o întreprinde în vecinătatea Alianţei Nord-Atlantice este întâmpinată cu o reacţie proporţională de răspuns”. 

„Pentru că, până la urmă, tot ceea ce a făcut Alianţa Nord-Atlantică, toate măsurile care au fost luate după 2014, după invadarea ilegală a Peninsulei Crimeea, au fost măsuri de reacţie la ceea ce Federaţia Rusă a făcut, măsuri pur defensive care au constat în crearea prezenţei înaintate a NATO pe Flancul Estic”, a mai explicat acesta.

Pachet de sancţiuni pentru Rusia

Întrebat dacă Rusia se poate teme cu adevărat de sancţiunile pe care oficialii europeni şi cei americani discută să le impună Federaţiei, Bogdan Aurescu a transmis: 

„Este cazul ca Rusia să fie descurajată de perspectiva adoptării acestui parchet de sancţiuni pentru că el într-adevăr (...) va produce costuri masive, costuri severe, consecinţe masive faţă de Federaţia Rusă. Este vorba de sancţiuni care vizează domeniul financiar şi bancar, tranzacţii comerciale cu anumite tipuri de produse, nu intru acum în foarte multe detalii pentru că pachetul nu este încă public.

Este vorba despre consecinţe serioase asupra economiei Federaţiei Ruse. (...) Nu trebuie să ajungem neapărat la adoptarea lui, deşi suntem pregătiţi să o facem în cazul în care Rusia va continua agresiunea împotriva Ucrainei. Trebuie spus că acest pachet de sancţiuni care a fost elaborat la nivelul Uniunii Europene a fost creat într-o coordonare foarte strânsă cu Statele Unite, iar pachetul de sancţiuni american va fi, la rândul său, unul extrem de substanţial şi, de asemenea, va produce consecinţe foarte puternice asupra Federaţiei Ruse, cele două demersuri  de  elaborare de măsuri respective fiind complementare”.

„Nu există pericolul ca România să fie atrasă într-un conflict militar”

Ministrul Bogdan Aurescu a oferit asigurări că, în actualul context de securitate de la graniţele Ucrainei, ţara noastră este protejată, iar cetăţenii români nu trebuie să se teamă. 

„Niciun cetăţean român nu trebuie să se teamă că este în nesiguranţă. Dimpotrivă, România şi societatea românească se află în acest moment sub umbrela de securitate a Alianţei Nord-Atlantice, care este cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie. Prin urmare, România beneficiază de absolut toate garanţiile de securitate de care poate beneficia. Este cea mai sigură situaţie pentru România şi pentru cetăţenii săi, nu există niciun pericol ca NATO, deci inclusiv România, să fie atrasă, atrase într-un conflict caracter militar. În orice caz, România este protejată extrem de bine şi nimeni nu trebuie să aibă vreo frică din acest punct de vedere”, a spus ministrul de Externe. 

Totodată, ministrul Aurescu a vorbit şi despre sprijinul pe care Ucraina îl primeşte din partea Uniunii Europene. „Pe 1 februarie, Comisia Europeană a propus un pachet de sprijin macrofinanciar de 1,2 miliarde de euro. (...) Deci sprijinul pe care UE îl acordă Ucrainei este unul substanţial.

Eu am propus pe 24 ianuarie, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, şi organizarea unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe la Kiev, o propunere care a fost imediat salutată de omologul meu ucrainean. La începutul lunii februarie am organizat  împreună cu colegii mei din statele din formatul Bucureşti 9 (B9), deci cele 9 state aliate de pe Flancul Estic, o întâlnire de lucru cu ocazia vizitei ministrului de externe francez la Bucureşti, la care iarăşi l-am invitat pe ministrul de externe ucrainean, în premieră”, a declarat Aurescu. 

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite