Ministeriatul lui Dragnea mai atârnă doar de pixul lui Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul doi din PSD este pe cale să-şi piardă portofoliul de ministru FOTO Arhivă Adevărul
Numărul doi din PSD este pe cale să-şi piardă portofoliul de ministru FOTO Arhivă Adevărul

Liviu Dragnea va fi suspendat automat din funcţia de ministru al Administraţiei Publice în cazul în care şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, va aproba referatul de trimitere în judecată a liderului PSD şi-l va trimite Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit Legii Răspunderii Ministeriale, Liviu Dragnea nu are cum să scape de suspendare. „În cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului, ministrul justiţiei sau, după caz, primul-ministru comunică Preşedintelui României data la care a fost sesizată Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea suspendării din funcţie a acestuia", precizează articolul 21 din lege, care nu lasă nici o portiţă legală continuării mandatului.

Înainte să fie schimbat din funcţie, şeful Secţiei Penale a DNA, Lucian Papici, a finalizat ancheta în Dosarul Referendumului, în care era cercetat şi Liviu Dragnea, şi l-a înaintat şefului instituţiei, Laura Kovesi. Conform legii, şeful DNA verifică legalitatea soluţiei propuse şi a actelor ataşate la dosar şi dispune trimiterea în judecată către instanţa competentă. În acest caz, Înalta curte de Casaţie şi Justiţie.

Dragnea, altfel pentru Băsescu  

De remarcat că preşedintele Traian Băsescu a evitat să-l suspende pe Liviu Dragnea din funcţie, deşi în majoritatea celorlalte situaţii similare a procedat tocmai invers. Potrivit articolului 20 din legea citată anterior, „în cazul în care s-a cerut urmărirea penală împotriva unui membru al Guvernului, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestuia din functie".

Dosarul în care este anchetat Liviu Dragnea are o legătură directă cu cariera politică a preşedintelui Băsescu. Pe 6 septembrie 2012, vicepremierul Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul de demitere a şefului statului, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

Demitere cu cântec  

Miercuri seară, la numai câteva zile de când procurorului Lucian Papici i-a fost prelungit mandatul în funcţia de procuror şef al secţiei I penală din Direcţia Naţională Anticorupţie,  procurorul general al României , Tiberiu Niţu, a decis demiterea acestuia şi înlocuirea lui cu Iuliana Bendeac.

Concret, delegarea lui Lucian Papici ca şef al secţiei anticorupţie a expirat pe 23 septembrie, însă procurorul general a decis prelungirea mandatului cu încă trei luni. Astfel, Papici a fost demis la numai 10 zile după ce acelaşi procuror general a decis prelungirea şi la numai câteva ore după ce şeful Direcţiei de combatere a corupţiei din DNA finalizase ancheta în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.

În momentul în care Tiberiu Niţu a decis în data de 23 septembrie să prelungească mandatul lui Papici la şefia Secţiei I Penală, acesta s-a consultat în prealabil cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În schimb , la demiterea lui Papici, Niţu nu i-a cerut lui Kovesi un punct de vedere. 

„Direcţia Naţională Anticorupţie reclamă că pentru delegarea procurorilor Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei”, au arătat reprezentanţii Parchetului.

Propuneri trimise la CSM după numiri

În replică, Parchetul General a precizat că măsurile dispuse de procurorul general sunt o urmare a transmiterii de către ministrul Justiţiei la Consiliului Superior al Magistraturii a propunerilor de numire în funcţii de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie.

De fapt, Consiliul Superior al Magistraturii a informat că abia ieri a înregistrat adresa prin care ministrul Justiţiei a transmis Secţiei pentru procurori, spre avizare, propunerile de numire în funcţiile de conducere la nivelul secţiilor din cadrul DNA. Adică, după ce noii şefi au fost numiţi în funcţii, s-au făcut propuneri formale la CSM pentru avizare.

Sub comanda lui Papici, ca şef al Secţiei I Penale, au fost instrumentate dosare precum cele ale lui Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Gigi Becali, Cătălin Voicu, Ioan Avram Mureşan, Decebal Traian Remeş şi, cel mai recent, dosar finalizat cu câteva ore înainte să fie înlocuit, cel al vicepremierului Liviu Dragnea privind fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui României, în vara anului trecut. 

    Sursa video: Digi24

Citeşte şi:

UPDATE Procuror DNA demis după ce a finalizat dosarul Referendumul, în care e anchetat şi Liviu Dragnea. Codruţa Kovesi reclamă că n-a fost consultată

Procurorul general Tiberiu Niţu a decis încetarea, din data de 2 octombrie, a delegării lui Lucian Papici din funcţia de procuror şef al Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie. Schimbarea vine la doar şapte zile după ce fusese reconfirmat în funcţie de Niţu şi imediat după ce anchetatorul a finalizat dosarul Referendumul, în care este anchetat şi vicepremierul Liviu Dragnea. Şeful DNA, Codruţa Kovesi reclamă că n-a fost consultată.

Codruţa Kovesi, despre dosarul fraudei la referendum: procurorii prezintă materialul de urmărire penală. Peste 70 de persoane cercetate în acest caz

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a susţinut că procurorii prezintă materialul de urmărire penală în cazul a peste 70 de persoane cercetate în dosarul fraudei de la Referendumul din 2012, urmând ca anchetatorii să dea o soluţie în acest caz.

Băsescu: „Ponta s-a băgat cu bocancii în Justiţie de dragul lui Dragnea. Mă gândesc să denunţ pactul de coabitare“

Invitat în cadrul emisiunii „Evenimentul zilei” de la B1TV, preşedintele Băsescu Traian a declarat, joi, că va face o analiză privind pactul de coabitare cu premierul Ponta şi se va pronunţa în cursul după-amiezii, menţionând că cel mai important punct, independenţa Justiţiei, „s-a prăbuşit ieri” şi acest lucru îl face să se îndrepte spre denunţarea acestui pact.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite