Analiză Mobilizare fără precedent a românilor din diaspora la vot: „Vom sări de peste un milion de voturi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din diaspora bat toate recordurile privind prezența la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, prezența fiind cu mult mai mare comparativ cu primul tur.  „Mobilizarea alegătorilor este una fără precedent”, susțin experții.

Românii stau la coadă la vot în diaspora FOTO arhiva Adevărul
Românii stau la coadă la vot în diaspora FOTO arhiva Adevărul

Conform datelor furnizate de către Autoritatea Electorală Permanentă, vineri 16 mai, la ora 16, la vot se prezentaseră peste 95.000 de români din diaspora. Spre comparație, vineri 2 mai, la aceeași oră, în primul tur, în diaspora votaseră 53.000 de români.

Iar diferențele votanților pe țări la aceeași oră 16 sunt extrem de mari:

Republica Moldova – 17.700 – turul 2 / 6.800 – turul 1;

Italia – 13.700 – turul 2 / 7.800 - turul 1;

Marea Britanie – 13.600 – turul 2 / 6.100 – turul 1;

Germania – 11.600 – turul 2 / 6.900 – turul 1;

Spania – 10.500 – turul 2 / 6.700 – turul 1;

„Mă aștept chiar la o cifră record”

„Ideea de bază este că în primul tur diaspora i-a băgat pe ambii candidați în finală. Din totalul voturilor, aproximativ 10% au venit în partea diasporei. Și acum tendința, sigur, se va păstra să vedem și mai multe voturi ale diasporei pentru turul 2. Mă aștept chiar la o cifră record. Eu cred că vom sări de peste un milion de voturi. Iar în contextul ăsta, într-adevăr, diaspora poate să decidă, nu într-un mod covărșitor, dar într-un mod relevant cine va fi președintele țării. De ce? Pentru că separat de numărul de voturi efective, deci să prespunem că sunt un milion de voturi, ai un milion de potențiale mesaje sau telefoane pe care diaspora le dă în țară, la rude, la prieteni. Pe care ulterior îi pot influența într-o direcție sau cealaltă”, spune analistul Radu Delicote.

Expert în comunicare, Radu Delicote are un doctorat cu Magna cum laude în studiul mecanismului de vot și influențatorilor acestuia și este expert în comunicare electorală. Predă un masterat de leadership si comunicare politică la SNSPA și a fost implicat de-a lungul timpului în numeroase campanii locale, naționale și internaționale.

„Nu poate fi dislocat cel care este lider”

„Din punctul meu de vedere, chiar dacă crește participarea în diasporă, în mod fundamental nu poate fi dislocat cel care este lider și anume domnul Simion. Pentru că AUR a lucrat în ultimii ani mult pe rețelele din diasporă. Deci estimez că domnul Simion, va rămâne câștigător pe diaspora. Acum sigur, e o diferență dacă ești câștigător la 50-55% și altceva dacă ești la 60-70%. Aici, de fapt, este bătălia pe diasporă și aici Nicușor Dan, ca și în țară, recuperează. Deci, rămâne de văzut în momentul de față care va fi împărțirea pe diasporă, cu mențiunea că, în mod rațional, este foarte probabil ca domnul Simion în continuare să fie liderul votului pe diasporă”, este de părere Radu Magdin.

Radu Magdin este analist și consultant, CEO Smartlink Communications. A lucrat cinci ani la Bruxelles, 2007-2012, înainte să se întoarcă în România: pentru una din familiile politice din Parlamentul European, pentru EurActiv și pentru Google. Anterior a fost ziarist la Agerpres și parte a Ministerului român de Externe.

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite