Marcel Ciolacu spune că PSD ar fi adoptat restricţii mai drastice pentru prevenirea răspândirii Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a declarat că ar fi adoptat măsuri mai dure pentru a preveni răspândire noului coronavirus. Declaraţia a fost făcută după ce ministrul de Interne a anunţa ordonanţa militară numărul 2 din perioada stării de urgenţă.

„Cred că a contat şi decizia politică, nu numai a specialiştilor. Este o diferenţă mare între recomandări şi interzicerea circulaţiei. Aş fi fost mai drastic, să vedem dacă România funcţionează doar pe bază de recomandări. Eu aş fi lăsat politicul şi aş fi permis ca specialiştii să-şi impună punctul de vedere. Sunt convins că domnul Arafat şi domnul Despescu şi-ar fi dorit ca lucrurile să fie mult mai clare”, a spus Ciolacu la Digi 24.

Liderul interimar al PSD mai anunţat va promova în Parlament cele două proiecte de lege pentru plafonarea preţului la medicamente şi la alimentele de strictă necesitate şi  pentru scutirea de dobânzi şi rate la bănci.

„În acest moment Guvernul este depăşit. Vom veni cu legi concrete în Parlament, nu populiste”, a ţinut el să sublinieze.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, şi secretarii de stat, Raed Arafat şi Bogdan Despescu, au anunţat sâmbătă seară ce noi măsuri au luat autorităţile în lupta cu pandemia de coronavirus.

Principalele declaraţii: 

Suntem deja la a şasea zi de când e stare de urgenţă. Prin măsurile luate, putem spune că am atins principalul obiectiv: nu avem răspandire comunitară extinsă în România. Acum se adaugă un alt set de decizii importante. Acestea sunt următoarele:

- ordinul privind operaţionalizarea poliţiei locale de către  structurile MAI;

- am emis ordinul pentru aprobarea procedurii de încadrare pentru 6 luni în posturile vacante din MAI;

- am desfăşurat operaţiuni pentru aducerea din ţară de echipamente;

- am desfăşurat acţiuni în forţă împotriva celor care în această perioadă au încercat să se îmbogăţească.

Vă prezint pe scurt Ordonanţa Militară numărul 2 privind măsurile împotriva noului coronavirus:

Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară.

Prin excepţie, sunt permise intervenţiile stomatologice de urgenţă. Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00. 

Se suspendă temporar activităţile de comercializare cu amănuntul, a produselor şi serviciilor, în centrele comerciale în care-şi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu excepţia vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice şi a serviciilor de curăţătorie.

Prin centru comercial se înţelege „structura de vânzare cu suprafaţa medie sau mare în care se desfăşoară activităţi de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piaţă şi de alimentaţie publică, ce utilizează o infrastructură comună şi utilităţi adecvate“. 

Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 şi evitarea formării oricărui grup de persoane (mai mult de 3 persoane care nu locuiesc împreună).

În intervalul orar 06.00 - 22.00, se recomandă ca circulaţia persoanelor în afara locuinţei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

- deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi amânată sau desfăşurată de la distanţă;

- deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor  şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;

- deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;

 -deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice.

 - Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere. 

- Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. 

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume şi prenume, data naşterii, adresa locuinţei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura. Măsura se aplică  începând cu 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Măsuri privind persoanele izolate la domiciliu: 

Potrivit ordonanţei, persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate şi sunt conduse de forţele de ordine publică şi plasate în carantină instituţionalizată, sub pază.

Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile. 

Măsurile dispuse mai sus nu exonerează persoanele de răspunderea contravenţională sau penală. Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor, şi să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinţelor.

Se pot oficia slujbe în lăcaşurile de cult, de către slujitorii bisericeşti/religioşi, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.

Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi la domiciliul acestora“.

Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puţin 2 zile de la data publicării, despre conţinutul prezentei ordonanţe militare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite