MAE: România va deține Președinția Consiliului Executiv al Organizației pentru Interzicea Armelor Chimice

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe a salutat alegerea României, la data de 16 martie, în calitate de președintele al Consiliului Executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de la Haga. România va exercita această funcție de la finalul lunii mai.

România va deține președinția OIAC pentru prima dată FOTO: Mediafax
România va deține președinția OIAC pentru prima dată FOTO: Mediafax

„Rezultatul votului din 16 martie 2023 constituie o recunoaștere a prestației României la nivelul Organizației, dar și o apreciere a sprijinului concret pe care România l-a oferit OIAC în ultimii ani, în contextul investigațiilor privind utilizarea armelor chimice în Siria, atentatul de la Salisbury și otrăvirea disidentului rus Aleksandr Navalnâi. Totodată, reprezintă o recunoaștere a potențialului României de a contribui la consolidarea și promovarea rolului OIAC în cadrul sistemului multilateral. Alegerea României pentru exercitarea acestei funcții are loc în condițiile impactului asupra securităţii europene şi globale, ca urmare a războiul lansat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit sursei citate, România va exercita pentru „implementarea eficientă a Convenției pentru Interzicerea Armelor Chimice din perspectiva îndeplinirii obiectivului principal – eliminarea armelor chimice la nivel global”. De asemenea, va contribui la consolidarea capacității Organizației de a răspunde provocărilor din domeniul armelor chimice, inclusiv a amenințărilor privind reapariția acestei categorii de arme.

Mandatul de președinte al Consiliului Executiv OIAC va fi exercitat de ambasadorul României la Haga, Lucian Fătu, arată sursa citată.

MAE precizează că Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) implementează Convenția privind Interzicerea Armelor Chimice și reunește 193 de state membre din populația globului.

„Sub supravegherea OIAC a fost distrus 99% din arsenalul chimic declarat de statele posesoare. Convenţia a fost semnată la 13 ianuarie 1993 și a intrat în vigoare la 29 aprilie 1997, fiind primul tratat internaţional din domeniul dezarmării care prevede eliminarea completă a unei întregi categorii de arme de distrugere în masă”, arată sursa citată.

Potrivit MAE, România s-a alăturat Convenției la data deschiderii de semnare și a ratificat-o la 9 decembrie 1994 (prin Legea nr. 125/1994), iar instrumentele de ratificare au fost depuse la Secretarul General ONU la 15 februarie 1995. Convenţia a fost implementată în România prin Legea nr. 56/1997, completată şi modificată în 2004.

„Datorită eforturilor depuse în eliminarea armelor chimice, OIAC a primit în 2013 Premiul Nobel pentru Pace. Consiliul Executiv al OIAC este format din 41 de state membre reprezentând cele 5 grupuri regionale şi supervizează activităţile Secretariatului Tehnic al Organizaţiei şi este responsabil de promovarea implementării eficiente şi a respectării Convenţiei”, indică MAE.

România deține pentru prima dată funcția de Președinte al Consiliului Executiv al OIAC, după ce a mai ocupat funcția de Vicepreședinte în perioadele mai 2000 – mai 2001 și mai 2019 – mai 2020, arată sursa citată.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite