Liviu Dragnea, despre modificările la Codul Penal: Aceste iniţiative pe care nu le susţin nu o să întrunească majoritatea niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a vorbit, miercuri, la Adevărul Live, despre Congresul PSD, contracandidaţii săi în cursa pentru şefia social-democraţilor, dar şi despre decizia rămânerii la Guvernare.

Principalele declaraţii: 

Despre criza imigranţilor:

Vorbesc în numele PSD. Cred că am exprimat una dintre primele poziţii. Exact în ziua meciului România-Ungaria am mers în gara Keleti să văd despre ce vorba. Am şi exprimat nişte puncte e vedere: printre acestea, faptul nu trebuie să uităm să fim solidari, o solidaritate europeană (...) Este foarte important să se cântărească bine şi securitatea României, şi securitatea cetăţenilor români. Acele mulţimi sunt foarte fluide. 

Am vorbit şi cu câţiva sirieni. Ei mi-au spus că vor în Germania. Nu mai vor în Siria. Îşi doreau să nu rămână în Ungaria. Erau foarte nervoşi că fuseseră opriţi pentru moment în Ungaria. 

România e bine să insiste pentru alocarea unor cote voluntare

Trebuie să insităm că trebuie să avem controlul asupra traficului. Ei se duc spre Austria, Germania. Poate împotriva voinţei lor,  trebuie să ştim când vor fi primiţi de ţara de destinaţie. Nu e uşor să-i opreşti undeva unde nu vor. 

Nimeni nu ştie în prezent ce aflux vom avea. Nu cred că se vor opri acum venirile de imigranţi. Trebuie să ne aplecăm asupra cauzelor, şi noi, şi preşedintele Iohannis. 

Românii nu au fost niciodată imigranţi în Europa. Românii s-au dus la muncă, sunt respectaţi. Unele ţări şi-au exprimat aprecierea pentru români: Italia, de exemplu. 

Cine trebuie să reprezinte România la Consiliul European

Asta nu e o chestioune nouă. Poziţia mea e clară: cei doi trebuie să se înţleagă. Dacă au o comunicare interinstituţională corectă, în funcţie de tematică, trebuie să se stabilească dacă merge unul sau altul. 

Despre declaraţiile lui Iohannis

E declaraţia dumnealui pe care nu am de ce s-o comentez. Nu e în contradicţie cu ceea ce am spus eu. 

Situaţia juridică a premierului afectează imaginea României

Poate da, poate nu. E posibil să da. Nu sunt sociolog. Nu am făcut evaluări. În schimbn eu nu comentez sitaţia juridică. La PSD, noi am am avut o întâlnire luni şi am luat o decizie politică. PSD doreşte să rămână la Guvernare. 

Am spus-o şi atunci, o spun şi eu. PSD vrea să rămână la Guvernare. Acum premier e Victor Ponta, iar moţiunea e împotriva Guvernului. Noi susţin Guvernul. Dacă se întâmplă să treacă moţiunea, pică Guvernul. Aşadar, pierdem guvernarea. 

Dacă vor avea sprijinul lui Iohannis pentru formarea altui Guvern

PSD va reacţiona atunci. Eu fac tot ce-mi stă în putinţă să nu creez scenarii. Deocamdată nu avem acea realitate (n.r.-a schimbării lui Ponta), aşadar, nu fac scenarii. 

PSD e cel mai mare partid. Vrea să aibă premierul. E normal. Noi am mai trecut prin experienţa Guvernului condus de Boc (n.r. - în 2009)

Despre retragerea de la guvernare

Teoria există de mulţi ani în România. Şi la PSD exista o asemenea abordare.Eu nu susţin o astfel de teorie. Pentru asta mă ajută experienţa mea de la Teleorman, orientarea spre dezvoltarea judeţului. 1 miliard de euro adus în Teleorman în ultimii ani. 

Mare parte dintre obiectivele politice au fost atinse. Nu vrem să plecăm pentru a reveni. Eu vreau să duc până la capăt micile politici de guvernare şi programelor. 

Despre Codul fiscal

Puteam să avem o abordare pur politică, dar am ales să-l discutăm (...) Un obiectiv al acestui Cod fiscal a fost ca, dacă vine altcineva la putere, să nu-l schimbe. Să rămână ceva. 

Eu cred că trebuie să ne trezim. Încă avem şansa să fim o insuă de stabilitate. Sper să fim şi o insulă de bunăstare. Să existe un proiect de ţară, o proiecţie pe următorii 20-30 de ani. 

Despre clasa politică

Nu vrem să luăm vot pe şmecherii, pe manipulare. Doar în jur de 25% din oameni se mai încred în clasa politică. 

În partid am o susţinere foarte mare. PSD-ul e poate singurul care are contact larg cu cetăţenii.Eu vreau să fac un cadou României (n.r. - proiectele de ţară)

Despre TVR

Am propus astăzi pe cineva din TVR care nu are culoare politică. Dacă vrem ca TVR-ul să aibă o funcţionare pe profit, trebuie să facem ca în zona privată. Să existe un board coordonat de un preşedinte. Iar board-ul acesta face un concurs pentru un manager. 

Eu nu ştiu cât de vinovat este Stelian Tănase, dar s-a dovedit că acest sistem de numire a adus TVR-ul în situaţia e astăzi. 

Nu mi se pare eficient ca românii să plătească alte taxe pentru TVR (...) Cred că se poate vorbi de un plan de restructurare a personalului pe trei ani. Un plan bun.

Propunerea noastră a fost cineva din interior, respectat, care să ştie ce se întââmplă acolo. Obiectivul este: depolitizarea instituţiei şi salvarea ei. Eu am trăit cu audienţa TVR-ului. TVR-ul a fost de referinţă. O televiziune naţională este mândria ta ca ţară.

Despre discuţiile cu Tănase

Nu (n.r - nu i-a telefonat lui Tănase pentru a se implica în politica editorială).. Regret foarte mult că Stelian Tănase face aceste afirmaţii. (...) Noi suntem în situaţia în care TVR-ul are datorii acum de două ori mai mari decât le avea cu un an în urmă.  

Despre modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală

Aceste iniţiative pe care nu le susţin nu o să întrunească majoritatea niciodată. Ştiu că sunt anumiţi colegi, nu doar la PSD, ci şi în alte formaţiuni (...) Ministerul Justiţiei e singurul care poate colecta toate solicitările şi propunerile ş le poate discuta cu instituţiile din domeniu şi să facă dezbateri. 

Despre Congresul PSD

Trebuie să-l întrebaţi pe Negoiţă. Nu are de a face cu disciplina de partid. Dreptul de a candida nu poate fi înfrânt. E o candidatură anunţată, nu depusă. deocamdată nu a venit nimeni cu dosarul. Poate şi alţii mai vor să candideye. De ce a făcut-o? Nu  ştiu! 

Am văzut multe la viaţa mea. A fost ceva de neaşteptat pentru tot partidul. 

Există o evidenţă la fiecare judeţ, transmisă la centru. Evidenţa a fost reînprospătată cu ocayia conferinţelor judeţene. 

Va fi organizat un centru de votare în fiecare localitate. Cel puţin un centru. Însă, nu va fi obligatoriu. Membrii de partid vor fi informaţi că pe 11 octombrie îşi pot vota preşedintele. Cred că vor veni în număr foarte mare. 

O să le cer susţinerea în mod oficial (n.r. - celor din Teleorman), duminică. E organizaţia din care fac parte. 

Procesul de vot începe la ora 8 dimineaţa şi nu poate să depăşească ora 20. 

Am constituit o Comisie Electorală Centrală la partid, condusă de Florin Iordache. A început şi constituirea comisiilor judeţene, precum şi unele la nivel local, formate din trei membri. 

Am pus interdicţii. Am interzis să se formeze secţii electorale în cârciumi, baruri. De asemenea, am interzis să fie constituite în şcoli sau în Primării.

Dacă i-a promis lui Robert Negoiţă că-l va pune preşedinte executiv

Nu. Dintr-un motiv foarte simplu.  Nu am avut şi nu am de gând să câştig o funcţie cu datorii (n.r.-politice). (...) Dacă voi candida şi voi fi ales, vreau să fiu ales pentru lucrurile pe care le afirm eu. Să fie un proiect politic care să ajute partidul. 

În profunzimea sa, peste 95% din membri partidului, sunt oameni cinstiţi. 

Despre demisia din Guvern şi de la şefia PSD

O demisie de onoare din Guver, dar şi din partid. Dar a apărut o situaţie specială. Şi Victor a avut probleme şi a apărut această specială. 

La alegerile locale din 2016, dacă voi mai fi preşedinte atunci, PSD-ul nu va avea niciuna sau foarte puţine cauze în ceea ce priveşte problemele (n.r. - probabil acuzaţii, incompatibilităţi) candidaţilor. 

Despre o posibilă remaniere

Nicu Bănicioiu e un ministru bun la Sănătate. A avut curaj. Are susţinerea mea totală pentru că a rezistat la foarte multe presiuni. A avut curajul cu instituirea cardului de sănătate. 

Primul care trebuie să vorbească de o posibilă remaniere este primul-ministru. Dacă se ajunge la o discuţie, acest lucru se va face după o strânsă discuţie cu premierul. Nu se vrea ştirbirea autorităţii premierului. 

Despre pensii speciale pentru parlamentari

Nu fac greşeala să spun că am personalitate dublă )n.r.-referitor la votul pe care îl va acorda din poziţia de demnitar). Nu am primit, nu mi-a zis nimeni dintre parlamentari că ar putea şantaja partidul sau Guvernul pe această temă. Discuţia pe această pensie există, dar le-am transmis colegilor că e bine să generăm o discuţie despre întregul sistem de pensii. 


Preşedintele interimar al PSD este considerat principalul favorit pentru preluarea şefiei social-democraţilor odată cu organizarea Congresului din luna octombrie. Dragnea nu s-a înscris încă, oficial, în cursa pentru prima funcţie în partid, dar acest lucru va avea loc duminică, potrivit spuselor social-democratului. 

„Duminică, la Conferinţa Judeţeană de la Teleorman, voi face anunţul. Cred că acest anunţ trebuie făcut în organizaţia din care am făcut parte şi din care fac parte şi din care voi face parte întotdeauna şi în judeţul pe care îl iubesc foarte mult", a afirmat Dragnea, miercuri.

Preşedintele interimar al social-democraţilor va vorbi despre Congresul PSD, dar şi despre alte teme de actualitate, la Adevărul Live, de la ora 15.00.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite