LIVE CONSILIUL EUROPEAN Bugetul Uniunii Europene: se schimbă miza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ transmite cele mai importante momente ale summitului Consiliului European, care a început joi dimineaţa la Bruxelles.

UPDATE 02.30 Consiliul European s-a amânat până vineri la prânz. A fost avansată o nouă propunere de buget, iar negociatorii români şi-au schimbat direcţia de atac.

Şedinţa oficială a Consiliului Eurpean destinată bugetului UE a început cu trei ore întârziere şi a ţinut doar o oră.

După intense negocieri bilaterale ale preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu şefii de stat şi de guvern,  discuţii la care a particpat şi şeful Comisiei Europene, Jose Barroso, liderii ţărilor UE s-au întrunit în şedinţă şi au primit o nouă versiune de buget.

 

Dată fiind întârzierea cu care a început întrunirea, participanţii au convenit, după o oră, să întrerupă şedinţa şi să o reia a doua zi, la 12.00 (13.00 ora României), răstimp în care ar urma să analizeze în detaliu noua propunere de buget.

 

Potrivit unor surse europene citate de AFP, noua propunere păstrează nivelul tăierilor la 75 de miliarde, dar redistribuie sumele în favoarea statelor mai sărace: 7,7 miliarde în plus la Agricultură şi 11 miliarde în plus la Coeziune. O tăiere severă s-ar opera la competitivitate, de 13 miliarde de euro, fapt care ar putea stârni revolta ţărilor dezvoltate, cele apte să absoarbă cel mai mult la acest capitol. Poate tocmai de aceea, cancelarul german Angela Merkel a declarat, în noaptea de joi spre vineri, că e foarte probabilă amânarea luării unei decizii.

 

Opt state dezvoltate contribuie la bugetul Uniunii cu sume mult mai mari decât primesc: Marea Britanie, Germania, Austria, Danemarca, Finlanda, Franţa Olanda şi Suedia. Acestea vor o reducere masivă, de până la 200 de miliarde de euro dintr-un buget care se învârte în jurul a o mie de miliarde. Asta însă nu e totul. Ţările contributoare mai cer trei condiţii care, cel puţin pentru România, sunt încă şi mai severe decât simpla reducere de fonduri, oricât de abruptă ar fi. Acestea sunt reducerea pre-finanţărilor de la 7-9 la sută, cât sunt în prezent, la doar 2 la sută, reducerea co-finanţării europene de la 85 la 75 la sută şi nedeductibilitatea TVA. Doar ultimele două măsuri, dacă ar fi aplicate, ar însemna, pentru România, un efort bugetar suplimentar de 2,3 miliarde de euro pe an. Toate trei măsurile ar însemna o îngreunare semnificativă a ratei de absorbţie, pentru o ţară care are deja mari probleme la acest capitol.

 

Din acest motiv, strategia negociatorilor români pare să se îndrepte nu atât spre diminuarea tăierilor masive din bugetul global, care pare un obiectiv tot mai greu de atins, cât mai degrabă spre păstrarea în parametrii actuali a celor trei  măsuri de care depinde uşurinţa absorbţiei: pre-finanţarea, co-finanţarea şi deductibilitatea TVA.

 

UPDATE 21.00 Lucrările Consiliului European au fost amânate cu o oră, reuniunea urmând să înceapă după ora 22.00. Potrivit unor surse citate de AFP, întârzierea este cauzată de numeroasele întâlniri bilaterale organizate între şefii de stat şi de guvern, în încercarea de a găsi un compromis înaintea şedinţei plenare.

UPDATE 19.03 Premierul Victor Ponta a declarat că a avut o întâlnire la Bruxelles cu preşedintele Traian Băsescu. „Am vorbit cu preşedintele Băsescu despre ultimele noutăţi şi propuneri. (...)A fost o discuţie nepublică în care ne-am informat reciproc ce a discutat cu Van Rompuy şi ce urma să discut eu aici. Îmi menţin şi îl sprijin pe preşedinte să aibă o atitudine clară, nu rigidă, clară şi fermă de apărare a intereselor legitime ale României referitoare la PAC (n.r. –politica agricolă comună) şi la coeziune“, a declarat Ponta.

Premierul a mai spus că, dincolo de disputa internă, are tot interesul şi îşi doreşte ca şeful statului să aibă succes şi să vină în ţara cu cât mai mulţi bani. „Daca reuşeşte asta, e spre binele României. Îmi doresc să nu facă acele compromisuri care ar afecta grav România în următorul exerciţiu bugetar“, a precizat Ponta.

UPDATE 18.42 Cancelarul german, Angela Merkel, s-a arătat sceptică cu privire la votarea bugetului multianual mai devreme de începutul anului viitor. „Este important să ajungem la o soluţie. Dacă se va întâmpla în următoarele două zile, joi şi vineri, nu ştiu. Germania doreşte să se ajungă la un rezultat, dar este posibil să fie nevoie de o amânare“, a declarat Angela Merkel, citată de The Telegraph.

UPDATE16.54 Bogan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a declarat că, pe fondul discuţiilor de astăzi, este de aşteptat să fie prezentată o nouă propunere de buget care este susţinută şi de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Ei negociază pe această formulă cu statele membre.

„Ca urmare a presiunii ţărilor contributoare nete şi a discuţiilor care au loc în cursul zilei de astăzi între, pe de o parte, preşedintele Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, domnul José Manuel Barroso, şi, pe de cealaltă parte, şefii de stat şi de guvern ai statelor membre, este de aşteptat să fie prezentată o nouă propunere de buget“, a declarat Oprea prin intermediul unui comunicat de presă.

Noua propunere  ar urma să ţină cont de solicitările ţărilor contributoare de reducere a contribuţiilor proprii la bugetul Uniunii Europene, dar şi de solicitările ţărilor care pierd sume importante prin aplicarea acestei noi propuneri odată cu intrarea în vigoare a bugetului

În comunicat se mai arată că, în prezent, liderii Uniunii Europene poartă negocieri raportându-se la propunerea preşedintelui Consiliului European, discutată şi în cadrul Consiliului Afaceri Generale (CAG) de marţi. În cadrul CAG  şi-a exprimat poziţia oficială şi un reprezentant al Guvernului României.

UPDATE 14.34 Mark Rutte, premierul Olandei, a declarat că este greu să se ajungă la un consens la acest Consiliu European. "Am ţinut o stânsă legătură cu ceilalţi colegi în ultimele zile şi toţi aveau un singur mesaj (...) Să încheiem discuţiile pentru moment, iar acestea să fie reluate în luna ianuarie", a spus Rutte.

UPDATE 14. 31 Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului, susţine că aşteaptă o serie de negocieri corecte din partea liderilor europeani."Mă aştept la o rundă de negocieri foarte dure (...) Nu avem nevoie de mult mai mulţi bani, dar nici cu mult mai puţini nu dorim. Noi am luat decizii în ultimii ani la acest Consiliu European şi am cerut finanţare adecvată", a spus Juncker.

UPDATE 14.25 Liderii ţărilor europene înclină spre o amânare a votului pe buget. Dacă se va ajunge la un consens, votul final va avea loc în ianuarie 2013.

UPDATE 14.10 Canalul EbS (European broadcasting Service - serviciul audiovizual al Comisiei Europene), care a difuzat online imagini cu sosirea preşedintelui Traian Băsescu la Consiliul European, a titrat la funcţia acestuia „prim-ministrul României“.

Filmul cu aproximativ 30 de secunde de imagini prezentând sosirea de joi dimineaţă a lui Traian Băsescu la sediul Consiliul European a fost însoţit de un scurt titlu: „Arrival of Traian BASESCU, Romanian Prime Minister“, potrivit Mediafax. Greşeala a  corectată după circa 15-20 de minute de la publicarea imaginilor.

UPDATE Preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, consideră că liderii europeni evită să ajungă la o concluzie în cadrul acestui Consiliu. "Sunt prea multe puncte de vedere divergente. Întâlnirea dintre Angela Merkel şi Francois Hollande este una în care încearcă să se pună de acord, nu să meargă cu o poziţie comună. Germania este surprinsă de poziţia statelor mai mici, care ridică probleme", a explicat Pârvulescu pentru adevarul.ro.

În ceea ce priveşte cerinţele României la Consiliu, Pârvulescu consideră că România va accepta varianta unei amânări. "Să nu uităm. Pentru Băsescu, Merkel sau Cameron există o viaţă şi după acest Consiliu".

Cristian Pârvulescu a dat drept exemplu poziţia Portugaliei, care ameninţă cu exercitarea dreptului de veto în Consiliu. "Este clar că între Van Rompuy şi Barroso lucrurile nu se văd la fel. Este greu de crezut că premierul portughez nu se consultă cu Barroso (n.r. amândoi sunt portughezi). Este un Consiliu în care toată lumea va folosi arma şantajului. Toţi vor dori să o amâne pentru anul viitor. Nu a fost timp suficient de negociere. Poziţia Portugaliei arată destul de clar tendinţa de amânare". 

UPDATE Administraţia franceză anunţă o întâlnire între Francois Hollande şi Angela Merkele, în cursul zilei de astăzi. Surse apropiate de guvernul de la Bruxelles au precizat însă că nu se poate pune problema unei poziţii comune Franţa-Germania la negocieri.

UPDATE Primul lider european care a intrat la discuţiile cu Van Rompuy a fost premierul britanic, David Cameron. Acesta s-a arătat nemulţumit de oferta porpusă din partea UE. "Nu sunt deloc mulţumit, o să negociez dur pentru a obţine un acord bun pentru contribuabilii britanici şi europeni şi vreau să menţin rabatul britanic", a declarat premierul britanic înainte de întâlnirea cu Van Rompuy.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a avut programată de la ora 12.00, ora României, o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pe tema propunerii de buget al UE pentru 2014-2020, potrivit Mediafax.

Întrevederea precede reuniunea Consiliului European care va începe la ora 20.00, ora României.

Summitul este crucial pentru viitorul României, deoarece se va stabili bugetul multianual al Uniunii Europene în perioada 2014-2020.

Propunerea de buget avansată de Consiliul European pune la grea încercare unitatea continentului din cauza divergenţelor apărute între state. În timpul negocierilor privind viitorul buget, statele care plătesc mai mult decât primesc, adică Marea Britanie, Suedia, Danemarca şi ulterior Franţa, au ameninţat că vor folosi dreptul de veto, dacă reducerile de buget nu vor fi curpinse între 100 şi 150 de miliarde de euro. Aşa se face că, iniţial, Comisia Europeană a propus un buget de 1.033 de miliarde de euro, care echivala cu 4,8% creştere faţă de bugetul din 2007-2013.

Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, a lansat o altă propunere de buget cu aproximativ 75 de miliarde de euro mai mic, adică de 950 de miliarde de euro. Configuraţia bugetară propusă de Van Rompuy taie sever din domeniile agricol şi de coeziune.

Consiliul European din 22-23 noiembrie reprezintă un test al voinţei Uniunii de a avea un buget ambiţios pentru Uniunea Europeană în perioada 2014-2020. Parlamentul European, care trebuie să aprobe bugetul propus, precum şi Comitetul Regiunilor nu sunt dispuse să accepte un cadru financiar multianual mai mic decât cel actual.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite