Limitarea reclamelor la jocurile de noroc: Senatul a adoptat legea. Camera Deputaților, for decizional
0Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege care prevede limitarea publicității pentru jocurile de noroc și pariurile sportive, urmând ca inițiativa să ajungă la Camera Deputaților, care este for decizional, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, s-au înregistrat 80 de voturi "pentru" şi două abţineri, plenul votând inclusiv amendamentele din comisiile juridică și de cultură.
Senatorii au votat amendamentele propuse de liberali, precum cel care permite, în intervalul orar 6,00 - 23,00, "inserturile grafice ale mărcii, siglei sau altui simbol prin care se poate identifica titularul mărcii", însoţite de mesajul "Fii responsabil" şi de interdicţia participării la jocurile de noroc a persoanelor sub 18 ani.
Un alt amendament adoptat prevede că "formele de publicitate exterioară sunt permise dacă dimensiunile materialelor publicitare nu depăşesc, în mod individual, o suprafaţă de 30 de metri pătraţi" şi nu promovează premii în bani sau bunuri materiale.
A fost admis, de asemenea, un amendament propus de senatorul UDMR Turos Lorand, care prevede "interzicerea oricărei forme de comunicare comercială audiovizuală pentru activităţile de jocuri de noroc, reglementare potrivit art. 10 alin. 1 din OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, prezentate sau recomandate de personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive ori de alte persoane care, datorită celebrităţii lor, pot încuraja activităţile de jocuri de noroc şi pariuri sportive".
O altă inițiativă pe acest subiect, depusă la finalul anului 2022 în Parlament, prevede interzicerea sălilor de pariuri și jocuri de noroc în aproprierea școlilor și a bisericilor.
„Un prim pas în protecția minorilor considerăm că poate fi realizat prin excluderea din câmpul acestora de activitate a operatorilor de jocuri de noroc. Copiii și tinerii își desfășoară activitățile de zi cu zi în unitățile de învățământ, însă nu doar în incinta așezământului, ci și în proximitatea acestuia. Învederăm faptul că aceleași considerente care au condus la reglementarea unei condiții negative în emiterea autorizației de exploatare a jocurilor de noroc, anume ca spațiul propus să nu fie situat în incinta unui așezământ de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, sunt în egală măsură aplicabile și extinderii spațiale a acestei condiții”, se arată în expunerea de motive a acestui proiect de lege.