Mircea Bravo declară război jocurilor de noroc: „Cerem interzicerea reclamelor!“ Petiția strânge zeci de mii de semnături VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vloggerul Mircea Bravo a lansat un clip devenit viral în scurt timp, în care prezintă efectele nocive ale reclamelor la jocurile de noroc. El îndeamnă românii să semneze petiția pentru interzicerea acestei publicități toxice.

Mircea Bravo și Bob Rădulescu apar în clipul anti-reclame la jocurile de noroc. FOTO: Captura video
Mircea Bravo și Bob Rădulescu apar în clipul anti-reclame la jocurile de noroc. FOTO: Captura video

Clipul intitulat „Fără reclame la jocurile de noroc” a fost publicat, de mai puțin de 24 de ore pe pagina de YouTube a lui Mircea Bravo și are peste 112.000 de vizualizări și aproape 700 de comentarii.

În clip, Mircea Bravo este o victimă care a căzut pradă asaltului reclamelor la jocurile de noroc și a rămas fără bani. Lui i s-au alăturat actorii Bob Rădulescu, Radu Lărgeanu și Marieta Țop, care au jucat roluri în care încercau să-l convingă pe Mircea să-și cheltuiască banii la jocuri de noroc. După ce personajul interpretat de vlogger și-a pierdut toți banii, personajul lui Bob Rădulescu îi spune demonic: „Te văd tânăr și în formă. Ai încă familie, cu pensii, prieteni de la care să te împrumuți. Ai amândoi rinichii? Dacă-i ai, încă n-ai pierdut tot”.

MIrcea Bravo a postat următorul comentariu la clipul de pe YouTube: „Dacă vreți să susțineți și voi campania, intrați pe link și semnați petiția <Interziceți reclamele la jocuri de noroc și pariuri sportive!>

Ce conține petiția

Petiția a fost postată pe platforma Declic și este adresată Parlamentului, președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și președintei Senatului, Alina Gorghiu.

Petiția are următorul text:

„Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să interziceți orice formă de publicitate la jocurile de noroc și pariuri. Asaltul reclamelor agresive se întâmplă la tot pasul. De aceea, tot mai mulți tineri devin dependenți de jocuri de noroc. Iar jucătorii care încearcă să se vindece de această dependență nu au nicio șansă.

De ce este important?

Update 24 noiembrie 2022: Un alt proiect de lege pentru interzicerea publicității stradale și audiovizuale la jocuri de noroc și pariuri a fost înregistrat la Camera Deputaților. Proiectul are susținerea majorității partidelor. [5]

Update 17 noiembrie 2022: Un proiect de lege pentru eliminarea sălilor de jocuri de noroc din lângă şcoli, locuri de joacă, spitalele şi biserici a fost depus la Senat. [4]

***

Oriunde te uiți, e imposibil să nu vezi afișele imense cu reclame la jocuri de noroc sau pariuri sportive. În online publicitatea este și mai agresivă, pentru că sunt și mai puține reguli. Iar pentru reclamele la pariuri sportive de la TV există o portiță. Acestea pot fi difuzate la orice oră din zi, în timpul competițiilor sportive.

În reclame, celebrități sau foști sportivi repetă neîncetat că e ușor să câștigi. Iar Youtube-ul e plin de vloggeri care se filmează în timp ce joacă și mereu par să prindă lozul cel mare.

Spre deosebire de România, țări ca Marea Britanie au înțeles cât de dăunătoare pentru minori este publicitatea la jocuri de noroc. Așa că vedetele din sport sau showbiz nu mai pot promova case de pariuri sau jocuri de noroc. De asemenea, în 2021, Republica Moldova a interzis toate tipurile de publicitate la orice formă de jocuri de noroc.

Dependența de jocuri de noroc este o boală. Deși prea puțini o văd așa. De aceea, în afară de un studiu plătit de industrie în 2016, nici nu există statistici naționale actualizate pentru cei care se confruntă cu o astfel de adicție. Însă, psihiatrii spun că cel puțin 7 din 10 dependenți de pariuri sau jocuri de noroc care se lasă revin la vechiul obicei.

Reclamele la jocuri de noroc pe care le vedem la tot pasul joacă un rol decisiv.

Jocul responsabil nu este obiectivul principal al industriei jocurilor de noroc. Iar statul nu face mare lucru pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili și pe dependenții de jocuri de noroc, deși are modelele altor țări.

Hai să-i convingem pe parlamentari că e nevoie de un prim proiect de lege pentru a interzice publicitatea la jocuri de noroc. Semnează petiția!”

Ce poți face pentru a contracara influența industriei 

Reprezentanții platformei Declic explică de ce este important ca petiția să fie semnată de cât mai multe persoane.

Astfel, la Camera Deputaților a fost înregistrat un proiect de lege pentru interzicerea publicității audiovizuale și stradale la jocuri de noroc și pariuri. Proiectul are susținerea majorității partidelor - spun inițiatorii petiției, din mediul civic.

În mod sigur industria jocurilor de noroc se va opune. În continuare, e nevoie să rămânem uniți când proiectul va ajunge în comisiile de specialitate. Ne ajuți să contrabalansăm influența industriei? Folosește butonul de mai jos pentru a trimite petiția către prietenii tăi, via e-mail, Facebook, Whatsapp sau Telegram. Distribui petiția pentru mai multe semnături”, se arată într-un mesaj trimis abonaților platformei Declic.

Inițiatorii campaniei sunt de părere că Legea va fi modificată dacă societatea civilă va pune presiune pe politicieni, astfel încât să compenseze influența din partea industriei jocurilor de noroc.

În perioada care urmează, îți vom propune pe e-mail mai multe tactici prin care vom pune presiune pe politicieni să legifereze responsabil reclamele la jocurile de noroc”, se mai arată în mesaj. Pentru a primit aceste tactici trebuie să te abonezi la newsletterul Declic.

„Foștii fotbaliștii se înghesuie la spălat creiere și golit conturile oamenilor”

Aproape 700 de comentarii a avut clipul. Marea majoritate a mesajelor susțin demersul lui Mircea Bravo și-l felicită pentru campanie.

- „Vă felicit pe toți pentru interpretare și pentru mesajul pe care îl transmiteți!! Subscriu și semnez la mesajul vostru. Felicitări încă o dată!!”, a scris Adi.

- „Oooo da, faină campania...e plin de jocuri de noroc online și vloggerii fac reclamă tot mai mult acestui tip de țeapă din care greu mai ieși! Felicitări Mircea tie și echipei cu care colaborezi!”, a comentat alt internaut.

- „Nu iți poți da seama câtă admirație și respect ai câștigat tu împreună cu echipa ta făcând această campanie. Ca fost jucător, că om care a pierdut sute de mii de euro și ani de zile din viață, asta ar fi una din cele mai mari dorințe, să prind ziua când mizeriile astea de jocuri de noroc vor fi interzise (nu doar reclamele). Am putea lua exemplul Albaniei. Pentru acel procent cu care aceasta industrie contribue la PIB-ul țării, România amanetează sute de mii de oameni și generații întregi. Personal, consider că împreună cu privarea dreptului la o educație ADECVATĂ ȘI GRATUITĂ, aceasta este a doua cea mai gravă forma de îndobitocire și distrugere a propriei populații!” - Cristian

- „În timp ce foștii fotbaliștii se înghesuie la spălat creiere și golit conturile oamenilor, Mircea și toată echipa lui au făcut un clip despre conștientizarea acestei adicții. Felicitări, Mircea și echipei tale!”, a scris Gelu.

- „Haideți oameni buni, semnați acolo, pentru că orice jucător în plus înseamnă un prieten în minus sau un om mai depresiv în plus” - Andrei.

- „JOS PĂLĂRIA!!!! In sfârșit cineva care pune piciorul în prag și arată încă o dată cât de periculoase sunt jocurile de noroc. Joc de noroc = drog. PUNCT ! Tot respectul echipei !! Mă înclin în fata voastră!” - George

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite