Ligia Deca anunță introducerea unei prime pentru cadrele didactice din mediile defavorizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ligia Deca, prezentă la dezbaterile legilor educației din plenul Senatului, susține că ministerul și-a arătat sprijinul față de dascăli prin introducerea unor serii de modificări în noile legi. Una dintre modificări este introducerea unei prime pentru cadrele didactice din mediile defavorizate.

Ligia Deca, ministrul Educației FOTO: Mediafax
Ligia Deca, ministrul Educației FOTO: Mediafax

„Învăţământul are, în mod cert, de tot sprijinul pe care societatea îl poate oferi. Greva cadrelor didactice reprezintă semnalul care ne-a demonstrat încă o dată acest lucru. Ministerul Educaţiei s-a implicat, alături de alţi parteneri din Guvern, şi am luat toate măsurile aflate în competenţa noastră. Totodată, la numeroasele întâlniri recente avute cu reprezentanţii cadrelor didactice, inclusiv la cea de ieri de la sediul Guvernului, ne-am străduit să găsim împreună cele mai bune soluţii pentru ca munca unui dascăl să fie apreciată şi susţinută aşa cum se cuvine”, a precizat Ligia Deca în plenul Senatului.

Ministrul Educației a subliniat că soluțiile Guvernului implică și un sprijin suplimentar cu efect imediat pentru profesorii debutanți, în timp ce legea învățământului preuniversitar prevede stimulente și pentru profesorii din mediile defavorizate.

„Susţinem cadrele didactice care ocupă un post didactic în zonele defavorizate. Ele vor primi o primă de instalare egală cu cinci salarii minime brute pe ţară. Vom aloca sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învăţământ din bugetul de stat. Norma didactică va fi redusă cu două ore săptămânal pentru personalul didactic de predare şi instruire practică, cu o vechime în învăţământ de peste 15 ani şi gradul didactic 1, fără diminuare a salariului. Arătăm recunoştinţă şi faţă de personalul didactic care se pensionează. Atunci când încetează contractul de muncă, vor primi o primă - echivalentul a două salarii de bază”, potrivit sursei citate.

Totodată, Ligia Deca a precizat că directorii de învățământ și inspectorii vor beneficia de zile de concediu de odihnă suplimentară și că profesorii care coordonează implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învăţământ pot beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 ore la 16 ore pe săptămână.

Ministrul a arătat și că se înființează „Programul Naţional de Stimulare a Eficienţei Didactice şi un Fond de premiere pentru activitate suplimentară la dispoziţia directorului, în limita a 2% din fondul de salarii, crescând astfel autonomia şcolilor în a recunoaşte meritele celor performanţi”.

Senatul dezbate astăzi, în calitate de for decizional, proiectele legilor învățământului preuniversitar și superior. În cazul în care acestea vor fi adoptate, atunci vor merge la promulgare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite